«BioMuse. Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων» - Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων η περιοδική έκθεση

Ταξίδευε στο Αιγαίο ο τροφοσυλλέκτης από την Αστυπάλαια; Είχε δυσανεξία στη λακτόζη το κορίτσι που έζησε την εποχή των πρώτων γεωργών-κτηνοτρόφων στα Παλιάμπελα Ροδίτη; Τι κοινό έχουν ένας Σπαρτιάτης κι ένας Τενεάτης με έναν ευγενή από το Αρχοντικό της Πέλλας; Επιβίωσε από τη χειρουργική επέμβαση η γυναίκα με τρυπανισμό από τα Άβδηρα;

Στα ερωτήματα απαντούν ατομικές βιογραφίες που ζωντανεύουν τις ιστορίες δέκα πραγματικών ανθρώπων οι οποίοι έζησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 11.000 χρόνια. Οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων θα έχουν την ευκαιρία να τους συναντήσουν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και να τους γνωρίσουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «BioMuse. Από τα θραύσματα των οστών στις ιστορίες των ανθρώπων». Η έκθεση οργανώνεται από το Εργαστήριο Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την Tetragon A.E. σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024 και ώρα 8.00 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα» και θα πλαισιωθεί με παρουσίαση των βιογραφιών από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Φυσικής Ανθρωπολογίας του Δ.Π.Θ. κα Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου. Θα ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ του Μουσείου.

Η έκθεση θα φιλοξενείται έως την 31η Αυγούστου 2024 και θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου (08:30-15:30).

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Σας περιμένουμε όλους!

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου 

Καλλιτεχνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά