«Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Η πορεία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων»-Σήμερα η ομιλία στην Ξάνθη του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, καθηγητή Διεθνούς πολιτικής στο ΔΠΘ, κ. Σέρμπου Σωτήριου

Ομιλία με θέμα «Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Η πορεία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων», θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου στις 18:00 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, καθηγητής Διεθνούς πολιτικής στο ΔΠΘ,  κ. Σέρμπος Σωτήριος.

Ο κύριος Σέρμπος εν όψει των ευρωεκλογών και της ομιλίας του στην Ξάνθη μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση προς όλες και όλους να παρακολουθήσουν την ομιλία του και να απαντήσει σε ερωτήματα, που σχετίζονται με την πορεία και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και των ζητημάτων, που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη θέση της χώρας μας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Αναφερόμενος στο κεντρικό θέμα της ομιλίας του με αφορμή τη δεύτερη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα σε πέντε μήνες, στην Άγκυρα αυτή τη φορά, αποτίμησε θετικά την συνάντηση, η οποία σφραγίστηκε από τη διάθεση και των δύο πλευρών να σταθούν στην θετική ατζέντα στα θέματα χαμηλής πολιτικής, σημειώνοντας ότι παρά το καλό κλίμα, οι σημαντικές διαφωνίες παραμένουν και είναι χαώδεις.

Ένα νόμισμα με δύο όψεις, χαρακτήρισε  τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσθέτοντας την αντικειμενικά ενισχυμένη θέση της χώρας μας από την οικονομία μέχρι την ασφάλεια και παρέπεμψε σε συνέντευξη του Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ στην εφημερίδα Τα Νέα, όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι  πρέπει να ξαναδούμε τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις θέσεις της Ελλάδας.

Εν όψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου, ο Σωτήρης Σέρμπος, επισήμανε την κρισιμότητα των εκλογών, λέγοντας ότι είναι μία  περίοδος καμπής μετά το 1989 τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει έναν πολύ καθαρό προσανατολισμό για τις ευρωεκλογές και η ομάδα των 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών, που θα εκπροσωπούν τη χώρα στην ευρωβουλή, θα είναι κρίσιμη, γιατί η περίοδος είναι απαιτητική και οι συνθήκες δύσκολες, ενώ το μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια θα είναι η αξιοποίηση και η απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, που το χαρακτήρισε ως ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, καθώς και των υπολοίπων χρηματοδοτικών εργαλείων, τονίζοντας ότι πρέπει να «πιάσουν τόπο» τα χρήματα, γιατί ίσως να μην υπάρξει στο μέλλον τόσο μεγάλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.   

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία με την άνοδο στην εξουσία του VMRO, δήλωσε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την στάση της  νέας προέδρου, περίμενε ότι θα κάνει αυτές τις κινήσεις, κινήσεις de facto  και όχι de jure με στόχο την εσωτερική επικοινωνία, προκλητικές κινήσεις, που απαντήθηκαν σύσσωμα από Ελλάδα, ΕΕ και ΗΠΑ εκφράζοντας την άποψη ότι έχει ενδιαφέρον να δούμε τον κομματικούς συσχετισμούς στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας. 

  

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Εκλογές 2012
Πολιτικά