Δ.Τζελέπης: Έρχονται κρίσιμες αλλαγές στην Ε.Ε - Οι πολίτες δεν είναι ενήμεροι για τα μεγάλα θέματα της Ε.Ε που τους αφορούν

Στις κρίσιμες αλλαγές που έρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εστίασε ο πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος της εφημερίδας ‘ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ’ Δημήτρης Τζελέπης μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Υπογράμμισε ότι η κρισιμότητα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου ευρωκοινοβουλίου δεν αναδεικνύεται κατά την προεκλογική περίοδο, η οποία αναλώνεται μέχρι στιγμής σε ανάδειξη ζητημάτων εσωτερικής  πολιτικής. Τα μεγάλα θέματα της ασφάλειας και της άμυνας σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης όπως και της εμβάθυνσης της δεν μπαίνουν καν στην προεκλογική συζήτηση.

Τόνισε ότι η αποστασιοποίηση έως και αδιαφορία που επιδεικνύει η πλειοψηφία των πολιτών για τις ευρωεκλογές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην έλλειψη ενημέρωσης της κοινωνίας για τις προοπτικές αλλά και τις προκλήσεις που είτε ξεκίνησαν είτε θα διαδραματιστούν στο άμεσο μέλλον στην Ευρώπη.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν σημείωσε ότι ναι μεν τα μεγάλα θέματα στα οποία δεν υπάρχει σημείο σύγκλισης δεν συζητήθηκαν , όμως στα χαμηλής πολιτικής ζητήματα υπήρξε πρόοδος παρά τις διαφωνίες που δημόσια εκφράστηκαν για μια ακόμη φορά για τη θρησκευτική μειονότητα της Θράκης, τη  Χαμάς  και τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο -από καμία ελληνική κυβέρνηση- να συζητήσει θέματα ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και να υπάρξει ποτέ ενδεχόμενο η περίφημη θεωρία περί Πρεσπών του Αιγαίου να υλοποιηθεί. Πρόκειται για κόκκινες εθνικές γραμμές, υπογράμμισε.

Τέλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις που πυροδότησε στην ορκωμοσία της η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Σιλιάνοφσκα με τη μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκτίμησε ότι πρόκειται για εσωτερική επικοινωνιακή τακτική αφού είναι αδύνατον να καταργηθεί μονομερώς η συμφωνία χωρίς να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα, προσθέτοντας ότι τα αντανακλαστικά τόσο της Ε.Ε και των ΗΠΑ, αλλά και της Ελλάδας, ήταν άμεσα. Πρόσθεσε πάντως ότι και η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην ολοκλήρωση των συμφωνηθέντων με την κύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων, ενώ υπογράμμισε ότι η Ε.Ε έχει ν’ αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στον ευρύτερο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων , προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εκ νέου, ανάλογα με τις εξελίξεις, τα ανανεωμένα όργανα της Ε.Ε.

Ακούστε τον Δημήτρη Τζελέπη.

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη- κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Πολιτικά