Ξάνθη: Δήλωση Καθαρισμού Οικοπέδου// «Πραγματικοί» έλεγχοι και πρόστιμα με τις υπηρεσίες υπόλογες για τα όποια συμβάντα.

Από το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου 2024 ενεργοποιήθηκε  η νέα ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων, ως μέτρο πρόληψης και αποτροπής πρόκλησης πυρκαγιών.

Για την ψηφιακή πλατφόρμα δήλωσης καθαρισμού οικοπέδων θα πρέπει όλοι να επισκεφθούμε την  ηλεκτρονική διεύθυνση https://akatharista.apps.gov.gr/

Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία, όλοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τη δήλωση καθαρισμού, ώστε να υπάρχει η εικόνα στο σύνολό της και να διευκολύνονται οι επιτόπιοι έλεγχοι.

Πρόστιμα//Ψευδής Δήλωση

Ίσως να είναι  η πρώτη φορά, που άμεσα  έρχονται οι πολίτες αντιμέτωποι με «πραγματικά» πρόστιμα και όχι με την πιθανότητα επιβολής προστίμων,  καθώς οι υπηρεσίες έχουν την ευθύνη του ελέγχου και της επιβολής,  ενώ σε  περίπτωση που μείνουν οι υπηρεσίες αδρανείς,  είναι άμεσα υπόλογες για  οποιοδήποτε συμβάν και έτσι κανείς δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τα «στραβά μάτια»

Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι πολίτες  έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα τα οποία  ξεκινούν από 1.000 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν και τις 54.000 ευρώ.

Περίπου δύο μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση και μία εβδομάδα πριν κλείσει ο Μάιος και ουσιαστικά πριν εκπνεύσουν οι σχετικές προθεσμίες που έχουν δοθεί στους πολίτες για να καταθέσουν την υπεύθυνη δήλωση καθαρισμού των περιουσιών τους σύμφωνα με τις νέες αυστηρές διατάξεις, η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στο gov.gr.

Την ψηφιακή πλατφόρμα  δημιούργησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Εσωτερικών.

 Οι Δήμοι της χώρας είναι υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να προβαίνουν άμεσα σε επιτόπιους ελέγχους, οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Επιπλέον, με την πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων.

 Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός οικισμών ή κοντά σε αυτούς, οφείλουν να προβούν άμεσα στον καθαρισμό τους, με κύριο στόχο την αποτροπή πρόκλησης πυρκαγιάς.

Επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες από τις ισχύουσες διατάξεις η κοπή κλαδιών που εξέχουν στο οδικό ή αγροτικό δίκτυο, δυσχεραίνοντας τη διέλευση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων, απορριμματοφόρων και οποιουδήποτε άλλου οχήματος.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι Δήμοι όλης της χώρας είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία με την επιβολή προστίμων, καθώς και να χρεώνουν το κόστος καθαρισμού, σε όποιες περιπτώσεις αυτός γίνει από τα συνεργία εκάστοτε δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης