Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ: το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να καταστεί το ΠΑΣΟΚ η βασική δύναμη αλλαγής πολιτικής σε Ευρώπη και Ελλάδα

Απέναντι στη λανθασμένη λογική του νεοφιλελεύθερου συγκεντρωτισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ και οι Δημοκράτες Σοσιαλιστές της Ε.Ε , προτάσσουν και υποστηρίζουν την πολιτική της αποσυγκέντρωσης με ριζική αναδιανομή των υπαρκτών κονδυλίων υπέρ της περιφέρειας , των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων , της εκπαίδευσης και της υγείας, υπογράμμισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, καθηγητής οικονομικών με καταγωγή από τις Σέρρες, σε συνέντευξη του στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Ο νεοφιλελεύθερος συγκεντρωτισμός , επισήμανε, είναι πολιτική επιλογή της  κυβέρνησης της ΝΔ και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά  στην περιφέρεια της χώρας όπου η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Πρόσθεσε με έμφαση ότι εδώ και 15 χρόνια ο ΟΟΣΑ, ο διεθνής οργανισμός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, φωνάζει ότι βαθαίνει η χωρική και ταξική ανισότητα.

Αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της ακρίβειας το οποίο ανήγαγε σε ευρωπαϊκό ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με την επιστολή του προς την πρόεδρο της ευρωπαϊκής επιτροπής, τονίζοντας ότι πρόκειται για επικοινωνιακή τακτική άνευ ουσίας . Χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας άσχετα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται προς τις πολυεθνικές  μικρότερα από τα κέρδη τους από την αισχροκέρδεια. Τόνισε ότι δυο είναι ουσιαστικά οι βασικοί λόγοι που ο πληθωρισμός της απληστίας δεν τιθασεύεται στην Ελλάδα και η χώρα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ο πρώτος ότι ανάλογα με τον ανταγωνισμό οι πολυεθνικές πουλούν αλλού φθηνότερα κι αλλού ακριβότερα και ο δεύτερος λόγος το γεγονός ότι τα εγχώρια ολιγοπώλια σε ιδιαίτερες συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα, τα αντιμετωπίζεις μόνο με πλαφόν στις τιμές , κάτι όμως που προϋποθέτει πολιτική ρήξη την οποία δεν επιθυμεί η ΝΔ.

Επισήμανε δε ότι το λάθος ξεκίνησε με την αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ με το δήθεν επιχείρημα της μείωσης του πληθωρισμού, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια επιλογή για να είναι έτοιμοι για νέα πολιτική λιτότητας εφόσον απαιτηθεί, παραπέμποντας σε σειρά άρθρων του και δημόσιων τοποθετήσεων του για το θέμα.

Επανέλαβε την πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αντικατάσταση των άδικων και αντιαναπτυξιακών έμμεσων φόρων  με άμεση φορολογία, απαντώντας και σε κριτική που δέχθηκε από κυβερνητικά στελέχη για τη δημόσια αυτή τοποθέτηση του, που αποτελεί πρόταση του κόμματος του για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ότι είναι ένα από τα πρώτα μαθήματα προς τους φοιτητές των οικονομικών.

Το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύει και παλεύει , επισήμανε, για μια δίκαιη , κοινωνική, περιβαλλοντική βιώσιμη ανάπτυξη. Ανέφερε χαρακτηριστικά τις αναξιοποίητες προοπτικές της ΑΜΘ όπως ο ζεόλιθος, η αγροτική παραγωγή, οι ΑΠΕ αλλά, διευκρίνισε , με ενεργειακή δημοκρατία και οργάνωση, η γαλάζια οικονομία κ.α. Σημείωσε ότι η Μακεδονία και η Θράκη διαχρονικά ήταν κόμβος επικοινωνίας και προοπτικών , προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει σιδηροδρομική σύνδεση στη Θράκη εν έτη 2024.

Υπογράμμισε την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησης και της εκτελεστικής εξουσίας στην Ε.Ε κάτι που το ΠΑΣΟΚ και η ομάδα των σοσιαλιστών της Ε.Ε θέτουν επιτακτικά. Είναι , είπε, πολιτικό το θέμα με τη νεοφιλελεύθερη πρόταση να επιμένει στον τεχνοκρατισμό και να αρνείται δημοκρατική νομιμοποίηση της εκτελεστικής εξουσίας , της ευρωπαϊκής επιτροπής δηλαδή, ακριβώς επειδή στο τεχνοκρατικό ερώτημα η σωστή απάντηση είναι πάντα μία, ενώ στο πολιτικό ερώτημα οι σωστές απαντήσεις είναι πολλές ακριβώς επειδή στόχος είναι η στήριξη των λαών. Στην Ευρώπη , είπε, δεν σκοπεύουμε να είμαστε τα καλά παιδιά.

Για το ΠΑΣΟΚ κατέληξε το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να καταστεί η βασική δύναμη αλλαγής πολιτικής σε Ευρώπη και Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δυναμική που παρουσιάζουν οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος σε όλη χώρα.

Ακούστε τον κ. Γρηγόρη Ζαρωτιάδη.

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Εκλογές 2012
Πολιτικά