Ξάνθη: «η Ισχύς εν τη ενώσει» - Χαμόγελα αισιοδοξίας, συντονισμένες κινήσεις, οργάνωση και άριστο αποτέλεσμα, στον καθαρισμό του περιαστικού άλσους.

Συναντήθηκαν οι εθελοντές της Ξάνθης την Κυριακή 1 Ιουνίου στις 11 στο περιαστικό άλσος της Ξάνθης στα πλαίσια της δράσης «Διασκεδάζω-Καθαρίζω-Προστατεύω» που οργάνωσε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και τον Περιβαλλοντικό Οργανισμό We4all, που έδωσαν και αναμνηστικά για τη δράση.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης Γιάννης Τσάπαλης έδωσε το σύνθημα της έναρξης της δράσης, ευχαριστώντας τους εθελοντές, τις δομές και τους φορείς που έδωσαν το δυναμικό παρών, στην πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Ξάνθης και «σηκώνοντας τα μανίκια», όλοι μαζί,  ξεκίνησαν τις παρεμβάσεις καθαρισμού από την επαρχιακή οδό και νότια, έως τα πρώτα σπίτια της παλιάς πόλης της Ξάνθης.

Το αποτέλεσμα εξαιρετικό και η χαρά των συμμετεχόντων έκδηλη, με τα χαμόγελα να γεννούν αισιοδοξία για τις δράσεις που θα εξελίσσονται το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της πυροπροστασίας, στα διοικητικά όρια του Δήμου Ξάνθης.

Ανάμεσα στους δεκάδες εθελοντές, διακρίναμε την Αντιπεριφερειάρχη Πολυξένη Μπρίκα, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Νίκο Γρηγοριάδη  τους Αντιδήμαρχους Μιχάλη Τσέπελη, Σάκη Χατζηαντωνίου, Μάριο Τσορμπατζίδη, τους εθελοντές της Ομάδας διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων, κλιμάκιο της Θηροφυλακής, της Πυροσβεστικής της Αστυνομίας.

Η κοινωνία της Ξάνθης, ευαισθητοποιημένη στηρίζει με τον εθελοντισμό της τις δράσεις, καθώς έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι, με θερμοκρασίες που από σήμερα εκτινάσσονται στα ύψη.

Μέσα σε όλα αυτά θυμίζουμε την παράταση έως τις 21 Ιουνίου της προθεσμίας εφαρμογής των μέτρων πυροπροστασίας των ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε σχετικά:

«Από το Μάιο του 2023 ισχύει ο κανονισμός για τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάση, να έχουν τεχνική έκθεση πυροπροστασίας και να υπάρχουν κάποιοι βασικοί καθαρισμοί φέτος γύρω από τα ακίνητα αυτά.

Η σχετική ημερομηνία αποφασίσαμε να παραταθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου για να διευκολυνθούν οι πολίτες αλλά και οι μηχανικοί, δασολόγοι, γεωπόνοι, που κάνουν τις τεχνικές εκθέσεις, να ολοκληρώσουν το έργο.

Είναι πολύ σημαντικό, φέτος που ο χειμώνας ήταν παρά πολύ θερμός και έχουμε μειωμένη υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες, να υπάρξουν αυτοί οι καθαρισμοί και τα κλαδέματα γύρω από τα σπίτια και να απομακρυνθούν οι καύσιμες ύλες.

Μέσα στα οικόπεδα είναι λογικό ότι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος, είναι δουλειά των ιδιοκτητών να φροντίσουν για την πυροπροστασία μέσα στο οικόπεδο τους και γύρω από το κτίριο τους.

Ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, είναι να έχουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται.

Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις.

Θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτιρίων.

Η έμφαση η δική μας είναι στο να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός».

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες, Βίντεο: Σοφία Δαληκριάδου - Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης