Ι.Αραμπατζής, διοικητής Π.Υ Ν. Ξάνθης: Επικίνδυνες καιρικές συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιάς αυτή την εβδομάδα-Σε εγρήγορση οι Π.Υ Ν.Ξάνθης, εφιστάται και η προσοχή των πολιτών

«Καμπανάκι» κρούουν οι μετεωρολόγοι για τον καιρό «Hot dry windy», δηλαδή ξηρός με αέρα και ζέστη,  που θα επικρατήσει από σήμερα στη χώρα μας και αναμένεται να ευνοήσει την εκδήλωση και την εξάπλωση πυρκαγιών.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ξάνθης  Ιωάννης Αραμπατζής μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ανέφερε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην περιοχή της Ξάνθης, η θερμοκρασία σταδιακά θα ανεβαίνει και αναμένεται να αγγίξει τους 38 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή με τις ριπές του ανέμου από 5 έως 6 μποφόρ, ένας συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, που εγκυμονεί κινδύνους για την εκδήλωση πυρκαγιάς και για αυτό το λόγο η Πυροσβεστική Υπηρεσία εφιστά την προσοχή όλων.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο, ενώ συνέστησε τους πολίτες να μην πετούν τα αποτσίγαρα τους και να μην πετούν σκουπίδια σε δασικές εκτάσεις, καθώς επίσης και να σπεύσουν να καθαρίσουν, όσοι ιδιοκτήτες δεν το έχουν κάνει έως τώρα, τα ακαθάριστα οικόπεδα τους, όπως ορίζει την υποχρέωση τους η σχετική νομοθεσία.

Επίσης, σημαντικό είναι οι πολίτες να ειδοποιούν άμεσα καλώντας στο 199 ή στο 112 σε περίπτωση που αντιληφθούν εκδήλωση πυρκαγιάς.

Από την πλευρά τους οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Ν. Ξάνθης βρίσκονται επί ποδός με περιπολίες στο Περιαστικό Άλσος Ξάνθης και στα αλσύλια του Πόρτο Λάγος, της Μάνδρας και των Αβδήρων, με τη συνδρομή και των εθελοντικών ομάδων, ενώ όπως σημείωσε, σε καθημερινή βάση ενημερώνονται οι Υπηρεσίες για τον δείκτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς και ανάλογα προσαρμόζονται τα μέτρα πρόληψης και εάν ο δείκτης είναι 3 τότε απαγορεύεται η κυκλοφορία στο Περιαστικό άλσος και οι περιπολίες γίνονται σε 24ωρη βάση.

Ο κύριος Αραμπατζής εκτίμησε ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των μελτεμιών και για αυτό το λόγο εφιστάται η προσοχή όλων, ενώ όσον αφορά τον σχεδιασμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών  στο Δήμο Μύκης τόνισε ότι είναι έτοιμο το κλιμάκιο των 18 υποψήφιων εθελοντών πυροσβεστών και αναμένεται η έγκριση και δημοσίευση στο ΦΕΚ ίδρυσης του εθελοντικού κλιμακίου που θα εδρεύει στον Εχίνο, στο κτίριο της παλιάς Κοινότητας, ενώ πολύ σημαντική προς την κατεύθυνση της πρόληψης είναι η δωρεά της εταιρίας JTI στο Δήμο Ξάνθης για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιάς στο Περιαστικό άλσος της Ξάνθης, όπως και η δημιουργία δύο δεξαμενών για τον ανεφοδιασμό, έργα που αναμένεται να έτοιμα προς το τέλος του φετινού καλοκαιριού. 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Τοπικά