Ξάνθη-Θεσσαλονίκη// Η εκπαιδευτική δραστηριότητα μηδενίζει τις αποστάσεις και εξυψώνει τη δημιουργική διάθεση.

-«Δύο Φιλιά» // Η διασκευή του τραγουδιού «Δυο ζωές» του Γιώργου Σαμπάνη που αγκαλιάζει τους νέους και δείχνει τον δρόμο της συνεργασίας και της ενσυναίσθησης

-Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων Πολύχνης και Νεάπολης και η  Νόννα Κυριαζοπούλου μουσικός από την Ξάνθη, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» στην ΕΤ3 και παρουσίασαν τη δουλειά τους.

Η ΕΤ3,  στην εκπομπή «Μέρα με χρώμα» με την Έλσα Ποιμενίδου και τον Χάρη Αρβανιτίδη, παρουσίασε το project των Δημοτικών σχολείων Πολύχνης και Νεάπολης που  με περισσό μεράκι δούλεψαν οι μαθητές, με την υποστήριξη όλων των εκπαιδευτικών και του Συλλόγου Γονέων με την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική κατεύθυνση της Μουσικού Νόννας Κυριαζοπούλου από την Ξάνθη και του πολυδιάστατου Νεκτάριου Βικτωράτου.

Το τραγούδι “Δύο Φιλιά” μεταφράστηκε στη Νοηματική για εκπαιδευτικούς λόγους, χάρις στην πρωτοβουλία των παιδιών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης.

Όπως είπαν τα παιδιά, ερμήνευσαν το τραγούδι στη νοηματική για να δείξουν στους υπόλοιπους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ακοής ότι τους νοιάζονται και τους αγαπούν.

Οι πρόβες ήταν χρονοβόρες, αναφέρουν, αλλά χάρις στην υπομονή και την επιμονή τους, τα κατάφεραν και βγήκε αυτό το ωραίο αποτέλεσμα.

Πρόκειται για τη διασκευή του τραγουδιού «Δυο ζωές» [Πνευματικά Δικαιώματα @2019 Minos – EMI SA, Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Σαμπάνης, Πρώτη Εκτέλεση: Νίκος Οικονομόπουλος] και είναι ένα εκπαιδευτικό project που δημιούργησαν οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό μουσικής, κ. Νόννα Κυριαζοπούλου, σε σύμπραξη με επιλεγμένους μαθητές του σχολείου, κατά το σχολικό έτος 2023-2024.

Η ανάπτυξη συνεργασιών, τα πλεονεκτήματα της εξωστρέφειας και της σταδιακής ενσωμάτωσης με την κοινωνία, η έκφραση των συναισθημάτων μέσα από τον λόγο, τον ήχο, την κίνηση, τις  τέχνες που   αναπτύσσουν  την εν συναίσθηση, το ενδιαφέρον για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες σε ένα πλαίσιο εναγκαλισμού και ενσωμάτωσης, η ολοκλήρωση ενός κύκλου και η μετάβαση στο επόμενο επίπεδο,  οι συμπράξεις, ήταν τα  ζητούμενα του προγράμματος.

Με  αφορμή την αποφοίτηση των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης των σχολείων,  οι εκπαιδευτικοί εργάστηκαν σε έναν άξονα τόνωσης του ενδιαφέροντας των μαθητών για την πορεία τους στο Γυμνάσιο, αξιοποιώντας τα βιώματα τους για έξι χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο και αναθέτοντας τους την ευθύνη,  να οργανώσουν τελετή αποφοίτησης.

Οι της εκπαίδευσης,   Νόννα Κυριαζοπούλου και  Νεκτάριος Βικτωράτος, έδωσαν τις κατευθυντήριες οδηγίες και τα παιδιά κατέθεσαν ιδέες τους, που μετουσιώθηκαν σε πράξη, δημιουργώντας βήμα-βήμα, ένα τραγούδι, που δίνει με τους στίχους του,  τα ρεαλιστικά συναισθήματα που αναπτύσσονται, μετά από έντονες, πολύχρονες διεργασίες, που όμως ολοκληρώνονται κάποια στιγμή, καθώς όλοι προετοιμάζονται για να μεταβούν στο επόμενο επίπεδο.

Οι στίχοι, με συνεργατικό πνεύμα πήγασαν από τις σκέψεις των μαθητών, η μουσική αξιοποιήθηκε, επίσης σε ένα πνεύμα συνεργασίας με τον συνθέτη Γιώργου Σαμπάνη, οι μαθητές πρόσθεσαν  τα μουσικά όργανα, πρόσθεσαν τις φωνές, πρόσθεσαν σωματική κίνηση και έκφραση μέσω του χορού και τελικά επικοινώνησαν το τραγούδι τους και στη νοηματική γλώσσα.

Το αποτέλεσμα, μετά από δεκάδες ώρες συζητήσεων, ζυμώσεων, προβληματισμού, δημιουργικότητας, χαράς, ικανοποίησης  και προβών, ήρθε αβίαστα.

Ο μικρός Χρήστος  (11 ετών), δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, αξιοποιεί το υλικό και επεξεργάζεται μουσική και στίχους.

Οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης και του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης δίνουν, κάθε στιγμή,  με αφοσίωση,  τον καλύτερο εαυτό τους.

Το όλο εγχείρημα αποτυπώθηκε και από τον «φακό»,  με τους μαθητές να έχουν λόγο και άποψη σε όλα τα στάδια, έως την ολοκλήρωση του βίντεο, που θα παραμείνει μάρτυρας της δράσης και όμορφη ανάμνηση για όλους μας, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, με πραγματικά ανεκτίμητη αξία στις επόμενες δεκαετίες.

Τελικά, αποδεικνύεται  στην πράξη ότι, η δημιουργική εκπαιδευτική διαδικασία δεν περιορίζεται  στις αίθουσες των σχολείων, στα θρανία και τους πίνακες, στατικά, αλλά διευρύνεται σε όλα τα επίπεδα, όταν  η γνώση,  η αγάπη, η θέληση, η προσφορά, η στόχευση,  έχουν σταθερές βάσεις μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

 

«Μέρα με χρώμα» στην Ετ3

Ένα 90λεπτο ενημερωτικό και ψυχαγωγικό μαγκαζίνο με έμφαση στον πολιτισμό, τις επιστήμες, το περιβάλλον, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και την καθημερινότητα του πολίτη.

Με απευθείας συνδέσεις, προσκεκλημένους στο στούντιο και στοχευμένα ρεπορτάζ, η «Μέρα με Χρώμα» αναδεικνύει τα μικρά και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον πολίτη και την κοινωνία.

 

Η κάμερα της ΕΡΤ3, είναι εκεί έξω καθημερινά καταγράφοντας όσα συμβαίνουν!

Αρχισυνταξία: Τζένη Ευθυμιαδου
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπότσος

Παρουσίαση: Έλσα Ποιμενίδου, Χάρης Αρβανιτίδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά