Η ΕΙΡΗΝΗ επιτεύχθηκε. Το «Ανατολικά του Νέστου» με τη «Λυσιστράτη», δίνει το μήνυμα.

Ένα από τα σημαντικότερα και χαρακτηριστικότερα Αντιπολεμικά έργα, τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, επέλεξαν οι άνθρωποι του «Ανατολικά του Νέστου», ώστε να δώσουν, από το δικό τους μετερίζι, το μήνυμα ενάντια στους πολέμους και  την τρομοκρατία, που προβληματίζουν τον πλανήτη,   για να αποτελέσει το αντικείμενο της Διδασκαλίας, ανάμεσα στα εργαστήρια που εξελίσσονταν   στην εκπαιδευτική περίοδο 2023-2024.

Με επαγγελματισμό και ταυτόχρονα με μεγάλη ελευθερία προσέγγισης, παρουσιάστηκε μια παράσταση που με χειρουργικό τρόπο  έκανε την υπέρβασή της, με την αθυροστομία του Αριστοφάνη να έρχεται σε δεύτερο επίπεδο, χωρίς να προβληματίζει, περνώντας το μήνυμα της υπέρτατης αξίας που είναι η ΕΙΡΗΝΗ ανάμεσα στους λαούς, που επιζητούν τη δημιουργική τους παρουσία, την απόλαυση της ελευθερίας και της ίδιας της ΖΩΗΣ,  στο παρόν και το μέλλον.

Το απαιτητικό κοινό της Ξάνθης που για ακόμη μία χρονιά τίμησε με την παρουσία του το θέατρο, γέλασε με την ψυχή του , απόλαυσε την παράσταση και χειροκρότησε θερμά τους συντελεστές της παράστασης, παίρνοντας μαζί του εικόνες, αίσθηση, ψυχή και πολύ ζωή…..από το αγωνιστικό πνεύμα της διεκδίκησης των επιλογών που μας δείχνουν τον δρόμο, μακριά από τη θολή ατμόσφαιρα και το σκοτάδι.

Στις σύντομες συζητήσεις, που συνηθίζονται μετά το χειροκρότημα, μαζί με τους επαίνους και τα «μπράβο» σε ηθοποιούς και συντελεστές, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές στην αμεσότητα και την επικαιρότητα των μηνυμάτων του έργου δυόμιση Χιλιετίες μετά.

Η  Λυσιστράτη  είναι κωμωδία του Αριστοφάνη   που γράφτηκε το 411π.Χ. και θεωρείται ένα από τα παλιότερα και χαρακτηριστικά αντιπολεμικά έργα.

Οι γυναίκες  Αθήνας και της  Σπάρτης  αποφασίζουν σεξουαλική αποχή προσπαθώντας έτσι να τους πείσουν και να σταματήσουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο

Η Λυσιστράτη ενισχύει το σχέδιό της εμποδίζοντας την πρόσβαση των ανδρών στο δημόσιο ταμείο.


Παρά τις ποικίλες κωμικές αντιδράσεις, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, το ειρηνευτικό σχέδιο φαίνεται να επιτυγχάνει και η Ειρήνη δεν αργεί να κάνει την εμφάνιση της με τη μορφή μιας νέας και όμορφης γυναίκας.

Συντελεστές παράστασης

Διασκευή: Κώστας  Τατάρογλου

Σκηνοθεσία-Διδασκαλία: Πολυξένη Καρακατσάνη-Βασίλης Λειβαδίτης

Μουσική Σύνθεση- Διδασκαλία Χορικών: Χριστεφανία Λουκίδου

Επιμέλεια Κίνησης: Αλεξάνδρα Τσοτανίδου

Σκηνογραφία-Γράφιτι: Αλέξανδρος Τσαντίδης

Τη Δευτέρα 1 και την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, το θερινό θέατρο του Δήμου Ξάνθης, έζησε μια ιδιαίτερη θεατρική εμπειρία και κατά το μπιζάρισμα, στο παρατεταμένο χειροκρότημα, που δημιούργησε ίσως και μια «ασάφεια» ως προς την ολοκλήρωση της παράστασης, οι «Ανατολικά του Νέστου» ευχαρίστησαν θερμά όλο το θεατρόφιλο κοινό, που γέμισε και στις δύο παραστάσεις το θέατρο, για τη συμμετοχική  του λειτουργία, δημιουργώντας μια μαγική διάδραση με συγκριτικό πλεονέκτημα για τους ηθοποιούς.

Οι «Ανατολικά του Νέστου», ευχαρίστησαν όλους τους μαθητές για την πίστη, το πίσμα και την πειθαρχεία τους, ώστε να αναδειχθεί το αποτέλεσμα και ξεχωριστά ευχαρίστησαν τον Αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης Μιχάλη Τσέπελη που βοήθησε δημιουργικά στην πραγματοποίηση της παράστασης.

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επεξεργασία: Κωνσταντίνος Φωτιάδης

Επιμέλεια: Κυριακή Οικονόμου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης