Ε.Χατζηγεωγίου: Εκδηλώσεις μνήμης του συλλόγου Κυπρίων για τους νεκρούς και αγνοούμενους από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο 50 χρόνια πριν -Ομιλητής ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός-Στην Ξάνθη το Σεπτέμβριο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ο σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους από το πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Κύπρο  το 1974 που θα πραγματοποιηθεί φέτος και με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων εισβολής και κατοχής στο νησί.

Την Κυριακή 14 Ιουλίου στις 9:30 το πρωί  στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας θα τελεστεί μνημόσυνο και στις 10:30 το πρωί, ομιλία με θέμα ‘ανασήκωσε την πλάτη και απόσεισε τους…’ από τον διδάκτορα και στρατηγικό αναλυτή Νίκο Λυγερό στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας.

Η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ν.Ξάνθης κ. Ελένη Χατζηγεωργίου απηύθυνε ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς όλες και όλους να προσέλθουν και να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.

Εστίασε στη συμπλήρωση μισού αιώνα από το καλοκαίρι του 1974 και υπενθύμισε όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της διεθνούς κοινότητας για τη συνέχιση της σκλαβιάς στην Κύπρο.

Η Κύπρος, είπε χαρακτηριστικά, είναι σκλαβωμένη και 50 χρόνια τώρα ούτε ο ΟΗΕ , αλλά ούτε και η Ε.Ε που υποτίθεται υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μελών της, δεν παρεμβαίνουν ουσιαστικά. Δεν αποτελεί λύση, πρόσθεσε, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, αλλά δρόμο ανοιχτό για την Τουρκία  να συνεχίσει την κατοχή στο βόρειο τμήμα και να αλώσει και το νότο. Μόνη δίκαιη λύση , επανέλαβε, είναι η ελεύθερη Κύπρος.

Παρουσίασε ιστορικά ντοκουμέντα από την ταραγμένη περίοδο που ακολούθησε της εισβολής , καθώς και από την περίοδο που προηγήθηκε της εισβολής όπου καθοριστικός για την επίτευξη των σχεδίων της Τουρκίας ήταν ο ρόλος των Βρετανών.

Όπως γνωστοποίησε η κ. Χατζηγεωργίου ο σύλλογος Κυπρίων θα πραγματοποιήσει κι άλλες εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την εισβολή και την κατοχή.

Στις 28 Σεπτεμβρίου διοργανώνει, μαζί με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, εκδήλωση με προσκεκλημένο ομιλητή τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και τη συμμετοχή σχολείων της Ξάνθης που διακρίθηκαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία αφορούσαν της Κύπρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης και στο φουαγιέ του θα φιλοξενηθεί έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Λυγερού, η οποία αποκαλύπτει τις θηριωδίες και τις καταστροφές που υπέστησαν οι κατεχόμενες περιοχές από τους Τούρκους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Τοπικά