Ξεκινά την Πέμπτη το φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής της ΦΕΞ με θέμα ‘Ο δρόμος του ουτιού’- Ο Π. Κάιτατζης στο δημοτικό ραδιόφωνο

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών της δράσεων, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης σε  συνεργασία με το Δημιουργικό Μουσικό Νησί - Creative Music Island, διοργανώνουν το 16ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής με τίτλο :"Ο δρόμος του Ουτιού".

Το φετινό φεστιβάλ ξεκινά την Πέμπτη 11 Ιουλίου με τη συναυλία με θέμα “Ο δρόμος του ουτιού”, στο Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης  στις 21:15 μ.μ.

Τέσσερις δεξιοτέχνες ουτίστες, οι οποίοι είναι και εκπαιδευτές στα σεμινάρια που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φεστιβάλ, φέρνουν στο 16ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής τους ήχους της Ανατολικής Μεσογείου: Haig Yazidjan , Κυριάκος Ταπάκης, Ταξιάρχης Γεωργούλης και Παναγιώτης Κάιτατζης θα ταξιδέψουν το κοινό στο δρόμο του ουτιού.

Θα αποδώσουν ο καθένας ξεχωριστά σε σόλο πρόγραμμα αλλά και όλοι μαζί, παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, αυτοσχεδιασμούς, σύγχρονες συνθετικές προτάσεις και δικές τους συνθέσεις.

Είσοδος μόνο με προσκλήσεις διαθέσιμες στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Βιβλιοπωλείο Πυργελή. 

Στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου φιλοξενήθηκε ένας από τους ουτίστες, ο κ. Παναγιώτης Κάιτατζης, ο οποίος αναφερόμενος στην εναρκτήρια συναυλία σημείωσε ότι το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν’ απολαύσει στο πρώτο μέρος της δίωρης συναυλίας τον κάθε ουτίστα ξεχωριστά, ενώ στο κλείσιμο θα εμφανιστούν και οι τέσσερις μαζί.

Τα πρωινά θα πραγματοποιούνται τρίωρα εργαστήρια για όσους δήλωσαν συμμετοχή και τα απογεύματα θα είναι ανοιχτά για όλα τα μουσικά όργανα προκειμένου να συγκροτηθούν μουσικά σύνολα , τα οποία θα δώσουν συναυλία το βράδυ της Κυριακής στα Άβδηρα , στο αρχοντικό Παμουκτσόγλου, όπου θα πραγματοποιηθεί και ξενάγηση στο χώρο από υπεύθυνους της εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Αυτή, τόνισε, θα είναι και η λήξη του φεστιβάλ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κάιτατζης , ο οποίος είναι εκπαιδευτικός στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής και έχει ήδη ένα εξαιρετικά πλούσιο βιογραφικό- όπως και οι τέσσερις ουτίστες- το ενδιαφέρον των νέων παιδιών προς το ούτι είναι έκδηλο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε νεότερους μουσικούς να εξελίξουν ένα όργανο το οποίο αγαπήθηκε από πολλούς λαούς της Ανατολής.

Ακούστε τον κ. Παναγιώτη Κάιτατζη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Καλλιτεχνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά