Γιώργος Μπίκος: Κάλεσμα σε όλους να ανταμώσουν στη Χαϊντού. Συμμετέχουν 140 άτομα από συλλόγους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας -27 και 28 Ιουλίου το Αντάμωμα του συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης

Ανοικτή πρόσκληση σε όλες και  όλους Σαρακατσάνους και μη, απηύθυνε ο Γιώργος Μπίκος, πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης «Ο Λεπενιώτης» για το 24ο Αντάμωμα των Σαρακατσάνων, που διοργανώνει ο σύλλογος το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιουλίου στον παραδοσιακό του οικισμό στη Χαϊντού της Ξάνθης με την υπόσχεση να ζήσουν μοναδικές στιγμές παράδοσης, μουσικής, γλεντιού, χαράς και ελπίδας.

Όπως σημείωσε, όλα είναι έτοιμα για το καθιερωμένο αντάμωμα, όπου στην φετινή διοργάνωση ο σύλλογος θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει συλλόγους Σαρακατσάνων με τα χορευτικά τους τμήματα από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, περίπου 140 άτομα, ενώ πολύ θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνει ο σύλλογος για επισκέπτες από πολλές περιοχές της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, στο 24ο Αντάμωμα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς οι σύλλογοι Σαρακατσάνων από το Αγρίνιο « Οι Αγραφιώτες», από την Θεσσαλονίκη « Η Ένωση», από τον Έβρο, από την Ξάνθη  «Ο Λεπενιώτης» και από το Κάρλοβο της Βουλγαρίας.

Οι εκδηλώσεις της συνάντησης στη Χαϊντού θα ξεκινήσουν από την Παρασκευή 26 Ιουλίου και θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο στον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό, ενώ ο Σύλλογος θα διαθέσει δωρεάν λεωφορείο για όσους θέλουν να μεταβούν στο αντάμωμα, το οποίο θα ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου από την πλατεία Μπαλτατζή και όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 697 761 6748 για κρατήσεις θέσεων.

Ο κύριος Μπίκος ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και τους Δήμους Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου και Μύκης  για την βοήθεια που προσέφεραν στον σύλλογο και στην φετινή  διοργάνωση.

Το επίσημο πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουλίου όπου θα τελεστεί Εσπερινός και Αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των επισήμων και στις 7 θα παρουσιαστούν δρώμενα και παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει το γλέντι και ο χορός για όλους τους παρευρισκόμενους με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής, στο τραγούδι ο Νίκος Γιαννακός και ο Κώστας Ζλατίνης, ενώ στο κλαρίνο θα είναι ο Βαγγέλης Τσιλιγγίρης.

Τέλος, όπως ανέφερε ο κύριος Μπίκος, ο σύλλογος Σαρακατσάνων μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσία του με το χορευτικό του τμήμα στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, το οποίο φέτος διοργανώθηκε στο Παρίσι, όπου ήταν και η μοναδική ελληνική συμμετοχή, ετοιμάζεται για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, δίνοντας ραντεβού για ακόμη μία χρονιά με τους επισκέπτες στο στέκι του συλλόγου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου 

Πολιτιστικά
Τοπικά