Μ.Τσέπελης: Ξεκινά η καμπάνια προβολής των Γ.Π.Π σε Ελλάδα, Βαλκάνια, εξωτερικό-Με καινοτομίες η φετινή 33η διοργάνωση

Από τις 31 Αυγούστου έως και τις 7 Σεπτεμβρίου, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, η οποία μεταμορφώνεται σε έναν πολύχρωμο καμβά πολιτισμού και μουσικής, με εκθέσεις τέχνης, ενδιαφέρουσες ομιλίες και παρουσιάσεις, που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα σας εμπνεύσουν.

Ο Δήμος Ξάνθης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2024 σας καλεί να ζήσετε μια εβδομάδα γεμάτη ενέργεια, πολιτισμό και διασκέδαση, να απολαύσετε ζωντανές εμφανίσεις από κορυφαίους καλλιτέχνες και νέους ταλαντούχους μουσικούς, σε μια γιορτή πλούσια σε ρυθμό και μελωδίες, που θα σας ενθουσιάσουν.

Ο Μιχάλης Τσέπελης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης αναφέρθηκε στο πλούσιο πρόγραμμα των φετινών Γιορτών Παλιάς Πόλης, το οποίο είναι ήδη αναρτημένο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις του Δήμου Ξάνθης, της Διεύθυνσης Πολιτισμού και του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κυκλοφορήσει και σε έντυπη μορφή και θα διατεθεί στην Ξάνθη, αλλά και στους γειτονικούς νομούς.

Επίσης, έτοιμη είναι και η καμπάνια προβολής των Γιορτών Παλιάς Πόλης στα ελληνικά και στα αγγλικά, που θα πραγματοποιηθεί σε Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού, όπως των Βαλκανίων και της Τουρκίας.     

Στις καινοτομίες του φετινού προγράμματος, όπως επισήμανε ο κύριος Τσέπελης, είναι ότι φέτος για πρώτη φορά θα ανοίξει για το κοινό ο υπέροχος χώρος της αυλής του Παλαιού Δημαρχείου, όπου θα φιλοξενηθούν σειρά εκδηλώσεων, στο θεματικό πάρκο του Λιμνίου αυξάνονται οι εκδηλώσεις για τα παιδιά με επιπλέον τρεις ημέρες δραστηριοτήτων, όπου οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν παιχνίδια και δραστηριότητες σχεδιασμένες ειδικά για αυτούς, ενώ οι ξεναγήσεις στον παραδοσιακό οικισμό γίνονται βιωματικές.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, οι ξεναγήσεις, που θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, με την ξεναγό κ. Νατάσα Μιχαηλίδου, φέτος κρύβουν εκπλήξεις και για τους επισκέπτες μας, αλλά και για τους ντόπιους, καθώς αποφασίσθηκε η ξενάγηση στην Παλιά Πόλη να εμπλουτισθεί με δραματοποιήσεις, ώστε οι συμμετέχοντες να «ζήσουν» την πλούσια ιστορία της Παλιάς Ξάνθης.

Η πρώτη δραματοποίηση έχει σχεδιαστεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης -Οικία Μάνου Χατζιδάκι κι ενώ η ξεναγός θα διηγείται την ιστορία του εμβληματικού κτιρίου και των προσωπικοτήτων, που έζησαν εκεί, μελωδίες πιάνου με την Βαρβάρα  Στράντζαλη θα συνοδεύουν την αφήγηση, ευχαριστώντας ο κύριος Τσέπελης το Δημοτικό Ωδείο για τη συνεργασία του.

Η δεύτερη δραματοποίηση είναι στο αρχοντικό Μιχαλοπούλου, το αρχοντικό με τις 100 τριανταφυλλιές στην αυλή του, όπου οι συμμετέχοντες στην ξενάγηση δεν θα ακούν μόνο την ιστορία του ζευγαριού που έζησε εκεί, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να τη ‘ζήσουν’ καθώς στην αυλή του ηθοποιοί από την θεατρική ομάδα «Έντιμοι Απατεώνες» θα τους μεταφέρουν πίσω στο χρόνο, σε στιγμές που το επιβλητικό αρχοντικό έσφυζε από ζωή.

Όπως σημείωσε, στα σκαριά είναι και μία τρίτη βιωματική στάση στο πλαίσιο της ξενάγησης στην Παλιά Πόλη, χωρίς όμως να δώσει προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες.  

Όσον αφορά το μουσικό και συναυλιακό  μέρος του Γιορτών, στόχος είναι να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής, που να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες προτιμήσεις ντόπιων και επισκεπτών με τον Μιχάλη Τσέπελη να υπογραμμίζει ότι στην κεντρική μουσική σκηνή θα φιλοξενηθούν ιδιαίτερα αγαπητοί καλλιτέχνες συμπεριλαμβανομένων των Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ελένης Τσαλιγοπούλου, Ματούλας Ζαμάνη, Γιαγκίνηδων, Μπάντας Τέτοια, Χαΐνηδων, Χειμερινών Κολυμβητών και Beetroots, ενώ και φέτος η νεανική σκηνή θα δώσει την ευκαιρία να εμφανιστούν ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες από ωδεία και μουσικές σχολές της περιοχής.

Ο κύριος Τσέπελης ευχαρίστησε τους συλλόγους για τη συμμετοχή και την στήριξη τους στις Γιορτές Παλιάς Πόλης τονίζοντας ότι είναι αναπόστατο κομμάτι των εκδηλώσεων και  χωρίς τους συλλόγους δεν θα υπήρχαν Γιορτές, ενώ εξήρε τον εθελοντισμό των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της Ξάνθης, καθώς και των ομάδων υγειονομικής κάλυψης, που συντελούν στο άρτιο αποτέλεσμα.

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης είναι ο καλύτερος τρόπος να αποχαιρετήσουμε το καλοκαίρι και να υποδεχθούμε τον Σεπτέμβρη, υπογράμμισε καταλήγοντας ο κύριος Τσέπελης, και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε ντόπιους και επισκέπτες να περπατήσουν στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, να απολαύσουν τις γεύσεις στα στέκια των πολιτιστικών συλλόγων, να επισκεφθούν εκθέσεις, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και να ακούσουν υπέροχες μουσικές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά