Ι. Σπανόπουλος: Σε λάθος κατεύθυνση η ρύθμιση του υπουργείου υγείας για επίταξη ιδιωτών γιατρών -Μόνη λύση η κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία και ανοιχτές προκηρύξεις-Παρασκευή και Δευτέρα απέχουν της συνταγογράφησης οι ιδιώτες ιατροί

Αν πραγματικά το υπουργείο Υγείας επιθυμεί να δώσει οριστική λύση στα μεγάλα προβλήματα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων οφείλει να καλύψει το σύνολο των κενών και σε νοσοκομεία περιφερειακά , όπως της Ξάνθης, οι προκηρύξεις να είναι ανοιχτές, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ιωάννης Σπανόπουλος.

Ο κ. Σπανόπουλος φιλοξενήθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου με αφορμή την ρύθμιση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας ΄Άδωνις Γεωργιάδης -ως πρόσθετη διάταξη στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας- που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ,  οι οποίοι αν αρνηθούν, θα «μπλοκάρονται» από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Μια ρύθμιση, που όπως τόνισε ο κ. Σπανόπουλος, είναι καθαρά πυροσβεστικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται να δώσει θετικά αποτελέσματα, αφού ούτε οι εφημερίες θα εξομαλυνθούν, αλλά και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που επί της ουσίας υπηρετούν οι ιδιώτες ιατροί, θα αποδυναμωθεί.

Από τις 730 θέσεις ιατρών όλων των ειδικοτήτων που προκηρύχθηκαν την άνοιξη καλύφθηκαν μόλις οι 400 σε όλη τη χώρα κι αυτοί οι 400 ιατροί ακόμη δεν έχουν αναλάβει καθήκοντα, σημείωσε, την ώρα που τα κενά υπολογίζονται σε πάνω από 5.000 θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Υπογράμμισε ότι, ήδη 10 γιατροί παθολόγοι- εκ των οποίων οι τρεις να είναι άνω των 70 ετών - από τους 20 συνολικά στην Ξάνθη, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αλλά και πάλι το πρόβλημα στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Ξάνθης δεν λύνεται. Αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να καλύπτουν τις ανάγκες πάνω από 70 με 80 ασθενών μόλις δυο παθολόγοι που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου. Στο σύνολο των κλινικών του νοσοκομείου της Ξάνθης, πρόσθεσε, τα κενά υπολογίζονται σε πάνω από 50 θέσεις.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης ενημέρωσε τον υπουργό για την ανταπόκριση των ιδιωτών παθολόγων στον οποίο και τόνισε ότι το πρόβλημα με τις εφημερίες δεν θα λυθεί, αν δεν καλυφθεί το σύνολο των κενών θέσεων του νοσοκομείου κι αν οι προκηρύξεις για την πλήρωση των κενών δεν μένουν ανοιχτές. Μάλιστα κάλεσε στην Ξάνθη τον κ. Γεωργιάδη ώστε και να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, το οποίο και χαρακτήρισε αποδεκατισμένο, αφού δεν γίνονται χειρουργεία ούτε πρωινά ούτε απογευματινά, όπως και εξωτερικά τακτικά ιατρεία.

Τόνισε ακόμη ότι κατά την άποψη του θα πρέπει να ενισχυθεί και να εδραιωθεί η συνεργασία του νοσοκομείου Ξάνθης με γειτονικά νοσοκομεία όπως της Καβάλας και της Δράμας, μια συνεργασία που ούτως ή άλλως ήδη επιβάλλεται λόγω των συνθηκών.
 

Η ρύθμιση, οι αντιδράσεις και οι αποφάσεις του Π.Ι.Σ

Η ρύθμιση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου της χώρας, και των ιδιωτών και των νοσοκομειακών γιατρών, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση υπογράμμισε ο κ. Σπανόπουλος, προσθέτοντας ότι το μόνο θετικό είναι η συσπείρωση σύσσωμης της ιατρικής κοινότητας της χώρας.

Ήδη ο  Πανελλήνιος Ιατρικός  Σύλλογος, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιεί ότι θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων. Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδώσουν δελτία τύπου και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου, ώστε να ενημερώσουν φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας και να εκδώσουν ανακοινώσεις που θα παραδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξηγώντας τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας.

Ο κ. Σπανόπουλος εκτίμησε ότι η απόφαση του Π.Ι.Σ για αποχή από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση- την οποία θα υιοθετήσουν όλοι οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας - θα ισχύσει αύριο Παρασκευή και τη Δευτέρα, ακριβώς για να κατανοήσει η ηγεσία του υπουργείου ότι η συνταγογράφηση είναι δικαίωμα των ασθενών και υποχρέωση της πολιτείας και όχι μέσο εκβιασμού και τιμωρίας,  ενώ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα  ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ εξήγησε τους λόγους της αντίδρασης των γιατρών, χαρακτηρίζοντας την αποχή από τη συνταγογράφηση ως μια προσομοίωση της έκρυθμης κατάστασης που θα προκληθεί στο σύστημα Υγείας, εάν η κυβέρνηση υλοποιήσει την απειλή της. Η  απειλή της στέρησης της συνταγογράφησης θα αποτελέσει ισχυρό αντικίνητρο για τους νέους γιατρούς να επιλέξουν την ειδικότητα της παθολογίας, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να επιδεινωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, εκτίμησε ο πρόεδρος του Π.Ι.Σ και πρόσθεσε: «Δεν λαϊκίζω καθόλου, αλλά σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε κανέναν παθολόγο και θα αναγκαστούμε να δώσουμε την εξάσκηση της ειδικότητας αυτής σε άλλες ειδικότητες, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς».

Όσον αφορά τη δυνατότητα που δίνει το υπουργείο στους νοσοκομειακούς ιατρούς να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημά τους, ο κύριος Σπανόπουλος χαρακτήρισε το μέτρο ανέφικτο ιδίως για κάποιες ειδικότητες ιατρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μέρα έχει 24 ώρες και όχι 72 για να προλάβουν οι γιατροί να κάνουν τη βάρδια τους, την εφημερία τους, να έχουν προσωπικό χρόνο για τον εαυτό  τους και την οικογένεια τους και να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο.


Παραμένει ανοικτή η πρόταση για μετεγκατάσταση του ΚΙΧΝΕ στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Δεν πρόκειται για συγχώνευση των δύο δομών υγείας

Ερωτηθείς ο κύριος Σπανόπουλος για την πρόταση που είχε καταθέσει ο ίδιος το προηγούμενο χρονικό διάστημα και αφορά την μεταστέγαση του ΚΙΧΝΕ στο Νοσοκομείο Ξάνθης, μία πρόταση που εντάσσεται  στο πλαίσιο της προσπάθειας όλων των φορέων της Ξάνθης για την ενίσχυση του Νοσοκομείου, ο κύριος Σπανόπουλος επεσήμανε ότι η πρόταση παραμένει ανοικτή και από την στιγμή που το ΚΙΧΝΕ φθίνει λόγω έλλειψης στρατιωτικών γιατρών, προτείνει την μετεγκατάσταση του στο Νοσοκομείο της Ξάνθης, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για συγχώνευση των δύο δομών, αλλά το ΚΙΧΝΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν ανεξάρτητη δομή με την υποσημείωση ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους στρατιωτικούς γιατρούς από το αρμόδιο υπουργείο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Κυριακή Οικονόμου- Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Τοπικά