Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού ζωντάνεψε το Νεοχώρι Ξάνθης-Σε κατασκηνωτική δομή μετατράπηκε το σχολείο του οικισμού-Φιλοξενήθηκαν 400 παιδιά από όλη τη χώρα

Σάρκα και οστά πήρε μια ιδέα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού να δημιουργηθεί κατασκηνωτική δομή στην Π.Ε Ξάνθης και συγκεκριμένα στο Νεοχώρι της Δ.Ε Σταυρούπολης με τη συνδρομή του δήμου Ξάνθης.

Από τις 20 Ιουλίου και μέχρι τις 12 Αυγούστου, στον ανακαινισμένο και κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του σχολείου του οικισμού, οργανώθηκε κατασκήνωση από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, με περίπου 400 παιδιά από όλη την Ελλάδα  να ζωντανεύουν ολόκληρη την περιοχή.

Το Νεοχώρι, στα καλύτερά του, διπλασίασε τον πληθυσμό του για όλο αυτό το διάστημα και κατέβασε τον μέσο όρο ηλικίας στο μισό.

Μπήκαν γερές βάσεις, ώστε ο χώρος να φιλοξενεί στη διάρκεια του έτους δραστηριότητες του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού καθώς βαθμοφόροι και οδηγοί, με τις αέναες προσπάθειες και την υποστήριξη του Δήμου Ξάνθης,  ένιωσαν «σαν στο σπίτι τους».

Για το εγχείρημα, το οποίο αποτιμάται απόλυτα θετικό και βάση για να επεκταθούν οι δράσεις του Οδηγισμού στην πανέμορφη περιοχή , μίλησαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο πρόεδρος του Οδηγισμού στην Ξάνθη κ. Μπάμπης Κυρλίδης , η πρώην πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης κ. Φούλη Ηλιάδου και η κ. Νανώ Παπαϊωάννου, πρώην Γενική Έφορος του Σώματος Ελληνικού Oδηγισμού από τη Φιλοθέη της Αθήνας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κυρλίδης η αρχική σκέψη γεννήθηκε πριν από 3-4 χρόνια, με την πανδημία να καθυστερεί την προσπάθεια, αλλά τελικά φέτος το όραμα να γίνεται πραγματικότητα. Ακολουθώντας πιστά τις τεχνικές προδιαγραφές από τα κεντρικά του Σώματος για την δημιουργία μιας ασφαλούς κατασκηνωτικής δομής και με την αμέριστη συνδρομή του Δήμου Ξάνθης , το σχολείο του Νεοχωρίου μετατράπηκε σε ένα φιλόξενο κατασκηνωτικό χώρο. Ευχαρίστησε  όλα τα παλαιότερα στελέχη που φύτεψαν το σπόρο για να απολαμβάνουν σήμερα οι συνεχιστές τους τους καρπούς και γνωστοποίησε ότι ήδη συζητείται το ενδεχόμενο να γίνει στο χώρο μια συνάντηση με παιδιά από τμήματα Οδηγισμού της Βόρειας Ελλάδας.

Η Φούλη Ηλιάδου εμφανώς ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα του εγχειρήματος στο Νεοχώρι, εξέφρασε τη χαρά της, που ένα όνειρο οδηγικής ζωής έγινε πραγματικότητα, γιατί, όπως πρόσθεσε, επιθυμούσε πριν τη λήξη της θητείας της να έχει προσφέρει στην Ξάνθη και η κατασκήνωση που διοργάνωσαν σε συνεργασία με τον Οδηγισμό Ελλάδας και τη στήριξη του Δήμου Ξάνθης, στέφθηκε με επιτυχία και άξιζε τελικά η προσπάθεια και η κούραση, τονίζοντας χαρακτηριστικά «τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα».

 

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από την κατασκήνωση του Ελληνικού Οδηγισμού Ξάνθης, που φιλοξενήθηκε στο Νεοχώρι, θα αναχωρήσει από την Ξάνθη η Νανώ Παπαϊωάννου, που συμμετείχε στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα στον κλάδο των μεγάλων Οδηγών, εκφράζοντας την αγάπη της για την Ξάνθη, τον Νέστο, τη Ροδόπη, ένας τόπος που έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν, ένας τόπος που συνδυάζει την  ομορφιά με την  ιστορία.

Όπως εξήγησε, στο σκεπτικό του Οδηγισμού για την διοργάνωση ενός κατασκηνωτικού προγράμματος είναι αυτό να εμπεριέχει εκείνα τα στοιχεία, που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών δημιουργώντας μία συνθήκη ενδιαφέρουσα, που θα τους απομακρύνει από τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων, ενώ ταυτόχρονα σύμφωνα με τις αξίες του Οδηγισμού, τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θα μπορούν να γίνουν οδηγοί του εαυτού τους.

Έτσι βάσει αυτού του σχεδιασμού στην κατασκήνωση του Νεοχωρίου δημιουργήθηκαν πέντε ομάδες ενδιαφέροντος με ξεχωριστό αντικείμενο η καθεμία και συγκεκριμένα τα παιδιά ασχολήθηκαν με την ανάπλαση του χωριού, ενημερώθηκαν για θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και μάλιστα είχαν τη χαρά να μιλήσουν και με την κυρία Σεβαστή, 94 ετών, τη μεγαλύτερη σε ηλικία κάτοικο του Νεοχωρίου, πήραν συνεντεύξεις και από άλλους κατοίκους του χωριού ρωτώντας όχι μόνο για τα ήθη και έθιμα αλλά και για τα συναισθήματα τους, δημιούργησαν ντοκιμαντέρ για το εξαιρετικό υλικό του Μουσείου Αλέξανδρου Μπαλτατζή  και κατασκεύασαν μία μουσειοσκευή για το Μουσείο.

Πρόκειται, όπως εξήγησε η κυρία Παπαϊωάννου, για ένα παιχνίδι –δραστηριότητα, που δημιούργησαν τα παιδιά του Οδηγισμού για όλα τα παιδιά της Ξάνθης και ιδιαίτερα μπορεί να αξιοποιηθεί από τους μαθητές των τάξεων που διδάσκονται τη νεότερη ιστορία, αφού συνδυάζει τη θεωρία, τη γνώση των βιβλίων με την πράξη, όπως να κατανοήσουν τι σημαίνει συνεταιρισμός και σύνταξη στον αγροτικό πληθυσμό, την παρακαταθήκη του Αλέξανδρου Μπαλτατζή.

Από την πλευρά της η κυρία Παπαϊωάννου έχοντας αποκομίσει άριστες εντυπώσεις από το πρόγραμμα της κατασκήνωσης και της ζεστής φιλοξενίας στο Νεοχώρι κατέθεσε μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης το αίτημα προς το Δήμο Ξάνθης για την παραχώρηση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου στον Οδηγισμό για 20 χρόνια, προκειμένου να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για δράσεις και παρεμβάσεις, που θα έχουν βάθος χρόνου.

Επιπλέον, πρότεινε στην επόμενη διοργάνωση ο Δήμος Ξάνθης να τους παραχωρήσει λεωφορείο για τοπικές εκδρομές, όπως π.χ. να επισκεφθούν τα παιδιά της κατασκήνωσης την Παλιά Πόλη της Ξάνθης, ενώ ακόμη μία πρόταση είναι τα παιδιά, που θα φιλοξενούνται στο Νεοχώρι, να έχουν τη δυνατότητα καθημερινά στη διάρκεια της κατασκήνωσης, ενός ραδιοφωνικού 10λέπτου  στο πρόγραμμα  του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, πρόταση που έγινε αμέσως αποδεκτή από την Διευθυντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τηλέμαχο Αρναούτογλου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης με τη λήξη της κατασκήνωσης στο Νεοχώρι, οι διοργανωτές βράβευσαν όλους όσοι στήριξαν και συνέβαλλαν στην ομαλή και επιτυχή διοργάνωση, ενώ όπως αποκάλυψαν ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την διοργάνωση μίας συνάντησης του Σώματος Οδηγισμού από τη Βόρεια Ελλάδα στο Νεοχώρι.

           

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Τοπικά