Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, Χ.Ευστρατίου για την μετακίνηση ορθοπαιδικού και την απόσπαση πνευμονολόγου από το υποστελεχωμένο νοσοκομείο Ξάνθης: Ζητούμε ανακλήσεις αποφάσεων και παρέμβαση των βουλευτών του νομού

Την ανάκληση της απόφασης του διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ για την τρίμηνη μετακίνηση ιατρού ορθοπαιδικού από το νοσοκομείο Ξάνθης στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ζητά με επιστολή που αποστέλλει προς την ηγεσία του υπουργείου υγείας, το διοικητή της 4ης  ΔΥΠΕ  και τους εκπροσώπους τοπικών αρχών, η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης και ταυτόχρονα παρεμβαίνει και στο θέμα που προέκυψε με την παραίτηση της διευθύντριας της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ξάνθης, μετά την ενημέρωση της για απόσπαση- τρίτη κατά σειρά-  στο νοσοκομείο Δράμας για τρεις μήνες.

Ο πρόεδρος του Ν.Τ Ξάνθης της ΑΔΕΔΥ κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, τόνισε ότι και οι δυο αποφάσεις είναι υπογεγραμμένες από τον πρώην διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ στις 5 Αυγούστου και οι δυο γιατροί ενημερώθηκαν από το νοσοκομείο Ξάνθης παραμονές του Δεκαπενταύγουστου. Πλέον η ΑΔΕΔΥ ζητά από το νέο διοικητή να επανεξετάσει τις αποφάσεις και να τις ανακαλέσει δεδομένου ότι το νοσοκομείο της Ξάνθης είναι υποστελεχωμένο με κενές οργανικές θέσεις στο σύνολο των κλινικών του.

Εντός της ημέρας η ΑΔΕΔΥ θα αποστείλει στους ίδιους αποδέκτες επιστολή και για την πνευμονολόγο, αν και όπως η ίδια τόνισε προς τον κ. Ευστρατίου η απόφαση της για παραίτηση είναι ειλημμένη, αφού πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά σχετικό έγγραφο που λαμβάνει και ακόμη κι αν οι δυο προηγούμενες ανακλήθηκαν για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους της γιατρού που καθιστούσαν δύσκολη έως αδύνατη τη μετακίνηση της εκτός Ξάνθης, η συχνότητα με την οποία την υποχρεώνουν σε αποσπάσεις, μετατρέπεται σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία.

Ο κ. Ευστρατίου υπενθύμισε ότι πρόκειται για τη γιατρό που έσπευσε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε μεγάλο νοσοκομείο της χώρας την περίοδο της πανδημίας. Αντί λοιπόν να επιβραβευθεί η προσφορά της στο δημόσιο σύστημα υγείας, βιώνει μια κατάσταση διαρκούς ‘ομηρίας’.

Για δε τον γιατρό ορθοπαιδικό υπογράμμισε ότι σε επικοινωνία που είχε με τη διοίκηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, τον ενημέρωσαν ότι ουδέποτε ζητήθηκε ενίσχυση του εκεί νοσοκομείου με ορθοπαιδικό.   Στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Ξάνθης υπάρχουν έξι θέσεις ορθοπαιδικών ιατρών και αυτή την χρονική στιγμή υπηρετούν τρεις μόνιμοι και ένας επικουρικός.

Εστίασε και στο γεγονός ότι η απόφαση από το διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ ελήφθη χωρίς να ερωτηθεί η ιατρική υπηρεσία Ξάνθης και Διδυμοτείχου, κάτι που και προβληματίζει και γεννά ερωτηματικά.

Όπως σημείωσε ο κ. Ευστρατίου η ΑΔΕΔΥ αναμένει τις εξελίξεις και κυρίως τις παρεμβάσεις των τριών βουλευτών του νομού , οι οποίοι υπηρετούν τον κλάδο της υγείας και είναι γνώστες της κατάστασης που χρόνια τώρα επικρατεί στο νοσοκομείο της Ξάνθης.

Υπενθύμισε ότι από το 2016 , στα χρόνια της πανδημίας και μέχρι και σήμερα , η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης παρεμβαίνει με επιστολές της και με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να δοθούν λύσεις σε προβλήματα του νοσοκομείου. Ο ίδιος επισήμανε ότι η μη ανταπόκριση των κυβερνήσεων από το 2016 μέχρι και σήμερα να δώσουν λύσεις, τον οδηγεί στην εκτίμηση ότι σχεδιάζεται ιδιωτικοποίηση της υγείας με κάποιον τρόπο. Είτε με ενοικιάσεις κλινικών του ΕΣΥ από ιδιώτες, είτε μέσω κάποιας μορφής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αλλιώς, υπογράμμισε, δεν δύναται να το εξηγήσει. Όσο για τα οικονομικά κίνητρα που ήδη ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, υποστήριξε ότι από τα δεδομένα συμπεραίνει κανείς ότι δεν επαρκούν όσο οι συνθήκες εργασίας λόγω υποστελέχωσης δεν βελτιώνονται.

Η επιστολή για την τρίμηνη μετακίνηση του ορθοπαιδικού

Στην επιστολή της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης για την μετακίνηση του ορθοπαιδικού αναφέρονται τα εξής:

 «Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι κάτοικοι της Π.Ε. Ξάνθης είναι 109.000. Σε όλους αυτούς τους πολίτες, η Πολιτεία και η Κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.). Παρόλα αυτά, η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης σε Ιατρικό προσωπικό, τα τελευταία χρόνια, είναι το κυρίαρχο θέμα της τοπικής κοινωνίας.

Με λύπη μας σας πληροφορούμε ότι, πολλοί συμπολίτες μας λόγω της έλλειψης Ιατρών αναγκάζονται να επισκέπτονται τα Νοσοκομεία γειτονικών Νομών, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν, από το υστέρημα τους, τα έξοδα μετακίνησής τους, καθώς και τα διόδια της Εγνατίας οδού.

Σε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ήρθε να προστεθεί και η μετακίνηση Ιατρού Ορθοπεδικού πλήρους απασχόλησης, με τρίμηνη Μετακίνηση, από το Νοσοκομείο Ξάνθης στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Με αιφνιδιαστική Απόφαση του Διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ που εκδόθηκε στις 5/8/2024 και χωρίς να ερωτηθεί η Ιατρική υπηρεσία Ξάνθης και Διδυμοτείχου, στις 14/8/2024 ανακοινώθηκε στον Ορθοπεδικό Ιατρό, που υπηρετεί στο Νοσοκομείο Ξάνθης, η τρίμηνη μετακίνησή του στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και η εκεί διαμονή του για τρεις μήνες.

Στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Ξάνθης υπάρχουν (6) έξι θέσεις Ορθοπεδικών Ιατρών και αυτή την χρονική στιγμή υπηρετούν (3) τρεις μόνιμοι και (1) ένας επικουρικός. Ενώ λόγω της υποστελέχωσης του νοσοκομείου μας και για την κάλυψη των εφημερίων μετακινούνται σε αυτό επιμελητές από άλλα νοσοκομεία καθώς και Ιδιώτες Ιατροί, το πρόβλημα για το Νοσοκομείο Ξάνθης καθίσταται εντονότερο μετά την απόφαση της 4ης ΔΥΠΕ, αφού ο Επιμελητής Ιατρός Ορθοπεδικός, διορισμένος στο Νοσοκομείο Ξάνθης, μετακινείται σε άλλο Νοσοκομείο, για να καλύψει τις δικές του πιθανές ανάγκες, ενώ το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης παραμένει έντονα υποστελεχωμένο.

Πόσο οξύμωρο είναι, ενώ δεν επαρκούν οι υπηρετούντες Ορθοπεδικοί Ιατροί για την κάλυψη των εφημεριών του Νοσοκομείου Ξάνθης, ο Διοικητής της 4ης ΔΥΠΕ να μετακινεί Ιατρό Ορθοπεδικό σε άλλο Νοσοκομείο (200 χλμ) διακόσια και χιλιόμετρα μακριά και από την άλλη να τοποθετεί προσωρινά στην Ξάνθη Ιατρούς ΕΣΥ από άλλα Νοσοκομεία και Ιδιώτες Ιατρούς της πόλης.

Σε επικοινωνία που είχε ο εν λόγω Ιατρός με την Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, ενημερώθηκε ότι Διευθυντής της ουδέποτε είχε ζητήσει από την 4η ΔΥΠΕ ενίσχυση με Ιατρό Ορθοπεδικό από άλλο Νοσοκομείο.

Είναι εύκολα κατανοητό ότι, η μετακίνηση ενός Δημοσίου Υπαλλήλου και δη Ιατρού για ένα τρίμηνο, σε άλλη πόλη προκαλεί δυσβάσταχτα προβλήματα, στον ίδιο οικονομικά και εργασιακά με αποτέλεσμα ψυχολογική - εργασιακή εξουθένωση (ανάγκη εύρεσης νέας στέγης για μικρό σχετικά χρονικό διάστημα ενώ θα διατηρεί ταυτόχρονα την οικεία του στην Ξάνθη), αλλά και στους πολίτες πλέον ελλιπή εμπιστοσύνη στο Νοσοκομείο της πόλης μας, για τους λόγους υποστελέχωσης και των συνεχών εφημεριών των Ιατρών, που προαναφέραμε και σε προηγούμενα έγγραφα μας.

Ζ η τ ο ύ μ ε Ά μ ε σ α

 α) Την παρέμβαση των βουλευτών της Ξάνθης προς το Υπουργείο Υγείας.

β) Την ανάκληση της συγκεκριμένης άδικης Απόφασης του Διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ.

γ) Την εύρεση λύσης του επιτακτικού προβλήματος της σημαντικής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ξάνθης που αφορά και άλλες κλινικές- ειδικότητες.

Ζητούμε επειγόντως την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, ώστε να γίνει άμεσα δεκτή η αίτηση του Ιατρού για ανάκλησης της άδικης απόφασης από τον Διοικητή της 4ης ΔΥΠΕ»,  καταλήγει η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης.

 

Ακούστε τον κ. Χ.Ευστρατίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Κείμενο: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Τοπικά