Μυρωδάτο-Μάγγανα: Δυσάρεστη από άποψη αισθητικής η εικόνα, χωρίς προς το παρόν να προκύπτει κάποιος κίνδυνος από το φαινόμενο.

Μια δυσάρεστη εικόνα αντίκρυσαν λουόμενοι που συνηθίζουν να περπατούν μετά το μπάνιο τους στο Μυρωδάτο, δίπλα στο κύμα, προς τα Μάγγανα από τις 23 Αυγούστου 2024

Στο ένα χιλιόμετρο περίπου, δεκαετίες τώρα χύνεται ένα κανάλι στη θάλασσα, που τις τελευταίες ημέρες φαίνεται,  το καθαρό  νερό του καναλιού  να μεταφέρει ασυνήθιστα  φερτά υλικά, που δημιουργούν θολούρα.

Λόγω του ανέμου που τις περισσότερες φορές είναι ανατολικός αυτή η θολούρα προχωρά προς τα Μάγγανα, έχοντας όμως επικρατήσει σε μερικές εκατοντάδες μέτρα και προς το Μυρωδάτο.

Λουόμενος που συνηθίζει να απομακρύνεται από την οργανωμένη πλάζ του Μυρωδάτου και να κολυμπά σε απόσταση 200-300 μέτρων από την οργανωμένη πλάζ, έβγαλε τις φωτογραφίες και τα βίντεο, καθώς προχώρησε πιο δυτικά προκειμένου να ανακαλύψει τι είναι αυτό που σύμφωνα με αυτό που αντίκρυζε, επιβάρυνε το νερό.

Σε επικοινωνία μας, με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και τη Διεύθυνση Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, θέτοντας υπόψιν τους σχετικό βιντεοληπτικό υλικό και μετά από μια πρώτη διερεύνηση του θέματος, το συμπέρασμα είναι ότι πρόκειται για συγκέντρωση νιτρικών και φωσφορικών ενώσεων, σε περιορισμένη έκταση στην περιοχή,  μετά την παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών, όπου παρουσιάζεται το φαινόμενο του ευτροφισμού.

Δεν προκύπτει, η εικόνα που παρουσιάζεται να προέρχεται από τον Λασπία Ποταμό, το κανάλι που εκβάλει στην περιοχή, καθώς αυτή την εποχή είναι «στεγνός» και τα νερά που παρατηρούμε στο βίντεο, είναι από την εισχώρηση της θάλασσας προς τον Λασπία, μας ενημέρωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλιείας κ. Πεχλιβάνης μας διαβεβαίωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί επί τόπου έρευνα και εάν χρειαστεί θα ληφθούν δείγματα του νερού για ανάλυση, ώστε να υπάρχει αποδεδειγμένη τεκμηρίωση της κατάστασης.

Σημειώνουμε ότι η επικοινωνία τόσο με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, όσο και με τη Διεύθυνση Αλιείας της Π.Ε. Ενότητας Ξάνθης, ήταν ιδιαίτερα καλή, με τους ανθρώπους των υπηρεσιών να μας παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες σχετικές με το θέμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρεπορτάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Τεχνολογία
Τοπικά