Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης: Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος διδάσκει με την ταπεινότητα του -Η Ξάνθη τιμά τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιο της

Την 29η Αυγούστου η Εκκλησία μας πανηγυρίζει τη μνήμη της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και η πόλη της Ξάνθης τιμά τον Προστάτη και Πολιούχο Άγιο της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων εν όψει της εορτής μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης  και κάλεσε το ποίμνιο να τιμήσει με την παρουσία του τις λατρευτικές εκδηλώσεις, που ξεκινούν από σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου παραμονή και κορυφώνονται αύριο Πέμπτη 29 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής.

Ο Σεβασμιώτατος εστιάζοντας στο βίο και τη διδασκαλία του Αγίου, σημείωσε ότι ο Ιωάννης ο Πρόδρομος συνδέει δύο εποχές, την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και για το πρόσωπό του ο ίδιος ο Χριστός έπλεξε το εγκώμιο του, κάνοντας λόγο για τον μεγαλύτερο από τους γεννηθέντες ανθρώπους, ενώ ο Ιωάννης Πρόδρομος μας διδάσκει με την ταπεινότητά του.

Στην εικονογράφηση ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος εμφανίζεται με φτερά αγγέλου, «ο επίγειος άγγελος, ο ουράνιος άνθρωπος», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και πρόσθεσε ότι ο Άγιος διδάσκει ταπείνωση και εγκράτεια, καθώς η διδασκαλία του υπήρξε δηκτική, ζητώντας από κάθε άνθρωπο να σταματήσει την ανηθικότητά του, βαπτίζοντας, όσους έπαιρναν μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, αποδοκίμασε ανοικτά τη σχέση του τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη Αντύπα με την Ηρωδιάδα, την γυναίκα του αδελφού του και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη φυλάκιση και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του Ιωάννη. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Μητροπολίτης Ξάνθης, αυτά που είχε πει ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στον Ηρώδη, τα είχε πει με αγάπη.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων είναι ο ομώνυμος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Τιμίου Προδρόμου της Ξάνθης και τις Ιερές Ακολουθίες θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος , Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιος, Δράμας κ.κ. Δωρόθεος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμφιπόλεως κ.κ. Χριστόφορος και ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, ενώ ενδέχεται να τιμήσουν με την παρουσία τους την λιτανεία της εικόνας οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτων.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου, όπου στις 7 το απόγευμα θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και στις 8 και 30 το βράδυ θα γίνει η εκκίνηση της Ιεράς Λιτανείας της εικόνας του Τιμίου Προδρόμου συνοδεία της ιεράς εικόνας της Παναγίας Καλαμούς, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας. Στις 9 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης Αρτοκλασία και εκφώνηση του Πανηγυρικού Λόγου της Εορτής από τον Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Δωρόθεο.

Αύριο Πέμπτη 29 Αυγούστου, ανήμερα της εορτής της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Ενδόξου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου από τις 7 έως τις 10:30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων κάλεσε τους Ξανθιώτες να τιμήσουν τις λατρευτικές εκδηλώσεις και να ζητήσουν τις πρεσβείες του Αγίου για υγεία, ειρήνη, φωτισμό, προκοπή και σωτηρία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά