ΚΚΕ Ξάνθης: Με μαζικές κινητοποιήσεις ο Ξανθιώτικος λαός να διεκδικήσει την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Η επικίνδυνη για την υγεία ασθενών και υγειονομικών κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης  και ιδιαίτερα στην Παθολογική Κλινική, απόρροια της χρόνιας υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, με τον πιο τραγικό τρόπο φανερώνει τις επιπτώσεις της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως ανάγκη που πρέπει να καλύπτεται σε κάθε επίπεδο (πρωτοβάθμιο – δευτεροβάθμιο) από ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

Οι δηλώσεις του πρόεδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης σε τοπικό ΜΜΕ «Εμείς λέμε ότι δεν λειτουργεί έτσι μία κλινική, ότι δεν μπορεί να έχει την καλύτερη παροχή υγείας στους πολίτες και ότι οι γιατροί θα πρέπει να μπορούν να παρακολουθούν τον ασθενή που θα κάνει εισαγωγή, θα κάνουν τη διάγνωση και την θεραπεία και να δώσουν οδηγίες για τη μετέπειτα πορεία της υγείας. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν όταν ένας γιατρός δεν μπορεί να παρακολουθεί τον άρρωστο αυτόν συνεχώς», αναδείχνουν την ανάγκη πιο αποφασιστικά οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι σύλλογοι της Ξάνθης να διεκδικήσουν με μαζικές κινητοποιήσεις την άμεση πλήρη στελέχωση των κλινικών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης με όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 Άλλωστε πέρα από την κατάσταση στην Παθολογική έχουμε την κλειστή ΜΕΘ εδώ και 4 χρόνια, τις τραγικές ελλείψεις σε χειρούργους και αναισθησιολόγους που έχουν μετατρέψει τα τακτικά χειρουργεία για χιλιάδες ασθενείς της Ξάνθης σε μακρινό όνειρο, την πλήρη έλλειψη γαστρεντερολόγου και ΩΡΛ, τη λειτουργία της ουρολογικής κλινικής ανά 15μερο, κ.α.

Η «απογείωση» της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας από την κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να βρει απέναντί της όλο τον ξανθιώτικο λαό που χρειάζεται να αγωνιστεί για να μη μετατραπεί το ΓΝΞ σε Κέντρο Υγείας όπως είναι και ο απώτερος στόχος τους. Πρόκειται για σκληρό, μακρόχρονο αγώνα μιας και ό,τι βλέπουμε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης είναι αποτέλεσμα μιας συνολικότερης στρατηγικής της Ε.Ε. για την Υγεία που στηρίζεται από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου.

Τα σχέδιά τους για την Υγεία προβλέπουν

►Τη μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, με πιλότο το Νοσοκομείο ΑΕ της Σαντορίνης που εγκαινιάστηκε το 2017.

►Το κλείσιμο νοσοκομείων και δημόσιων μονάδων Υγείας που προβλέπει ο «νέος υγειονομικός χάρτης» τον οποίο θα φέρει η ΝΔ. Ήδη την περίοδο της συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ κλείσανε ανά τη Ελλάδα αρκετά νοσοκομεία που και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τα κράτησε κλειστά.

►Την κοστολόγηση της πάθησης και της θεραπείας των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία που ήδη εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ μέσω της υλοποίηση της νομοθεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για  Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (DRGs) με το γνωστό πρόσχημα του εξορθολογισμού των δαπανών.

►Την ομολογημένη πρόθεση της ΝΔ για αξιολόγηση των μονάδων Υγείας με μοναδικό κριτήριο το αν λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες, αν «τα φέρνουν» από την πιάτσα της αγοράς, αν πουλάνε υπηρεσίες σε ασθενείς - πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία. Άλλωστε ήδη είχαμε  το 2018 την πιλοτική εφαρμογή, σε 18 νοσοκομεία, του νόμου (της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας.

►Τη λεηλασία της τσέπης των ασθενών που θα προκύψει από τη γιγάντωση των - επί πληρωμή - απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

► Την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ με αφορμή την έλλειψη εκατοντάδων φαρμάκων που έχει απογειώσει τις τιμές πολλών φαρμάκων.

Βασικό εργαλείο για να περάσουν όλα τα παραπάνω σχέδια είναι η απαξιωτική αντιμετώπιση από όλες τις κυβερνήσεις των εργαζόμενων στα Νοσοκομεία. Έτσι οι υγειονομικοί  αντιμετωπίζουν τη λεηλασία των εργασιακών  τους δικαιωμάτων σε μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Έχει διαμορφωθεί μια εγκληματική υποστελέχωση  που οδηγεί στην σωματική και ψυχική εξουθένωση των λειτουργών υγείας. Ταυτόχρονα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια  δεν τους εντάξανε στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, χρωστάνε άδειες μητρότητας, κανονικές άδειες, χιλιάδες ρεπό και δεν δέχτηκαν να εφαρμόσουν την τελεσίδικη απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας και Αρείου Πάγου για επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του 2012. Διαμορφώσανε όλοι τους μια ασφυκτική κατάσταση που σε καμιά περίπτωση δεν «ελκύει» κάποιον να εργαστεί στα Νοσοκομεία τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά χάρη στο φιλότιμο των εργαζόμενων σε αυτά.

Λύση για την στελέχωση του Νοσοκομείου δεν είναι το ένα ή το άλλο κίνητρο, ειδικά για το Νοσοκομείο Ξάνθης, όπως προσπαθούν να μας πείσουν συνδικαλιστικά και τοπικοδιοικητικά στελέχη των κομμάτων που κυβέρνησαν και κυβερνούν τον τόπο και έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

ΤΩΡΑ πρέπει να γίνουν δεκτά από την κυβέρνηση τα μισθολογικά και θεσμικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, των υγειονομικών και των υπόλοιπων εργαζομένων στα Νοσοκομεία.

Να συμμορφωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ με τις αποφάσεις του ΣτΕ και να επαναφέρει τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Να αποδώσει το σύνολο των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας που δίκαια τα διεκδικούν. Ένταξη των εργαζομένων στα Νοσοκομεία στα ΒΑΕ. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Ο δρόμος του αγώνα, σε σύγκρουση με την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, διεκδικώντας ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση, είναι μονόδρομος!

Λεφτά για την Υγεία και τα Νοσοκομεία και όχι για τα «κοράκια» της Υγείας και τις ΝΑΤΟϊκές δαπάνες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά