Ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για τις Γ.Π.Π από το Δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό: Ελάτε να βιώσετε την έκρηξη πολιτισμού και κουλτούρας που προσφέρουν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης

Ανοιχτή πρόσκληση απηύθυνε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός προς όλους τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες  να επισκεφθούν την Ξάνθη και να βιώσουν την έκρηξη πολιτισμού και κουλτούρας που προσφέρουν οι Γιορτές Παλιάς Πόλης και να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες από τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της πόλης.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης τόνισε όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης, που φέτος συμπληρώνουν 33 χρόνια ζωής, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Ξάνθης είχε τον απαραίτητο ποιοτικό χρόνο για την προετοιμασία των Γιορτών καταρτίζοντας ένα πρόγραμμα συναυλιών, εκδηλώσεων και δράσεων, που καλύπτει όλο το ηλικιακό και πολιτιστικό φάσμα, όσων επισκεφθούν από 31 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου τον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Πόλης. Γνωστοποίησε ότι ήδη έκλεισαν τουριστικά πακέτα για να έρθουν επισκέπτες  στις Γ.Π.Π από Βουλγαρία και Τουρκία.

Όπως σημείωσε, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης αποβλέπουν στην ανάδειξη, προβολή και ανάπτυξη της Παλιάς Πόλης, ενός μοναδικού οικιστικού χώρου, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, όπου ο Δήμος Ξάνθης σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους κατοίκους του παραδοσιακού οικισμού διοργανώνουν τις Γιορτές, έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί και έχει αγαπηθεί, ενώ τόνισε, ότι φέτος για πρώτη φορά συμμετέχει με εκδηλώσεις του και ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης, εκφράζοντας ο Δήμαρχος την ευχή του χρόνου η παρουσία και συμμετοχή του συλλόγου στο πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης να είναι πιο έντονη.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κάλεσε όλους τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες της πόλης να εντάξουν στο πρόγραμμά τους τις οργανωμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε όλη την διάρκεια των γιορτών μέχρι Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, όπου αναδεικνύεται όλο το μεγαλείο αυτής της πόλης και για το οποίο θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι, καθώς όπως είπε, ο ίδιος στο πλαίσιο της προετοιμασίας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία ξενάγηση στα εμβληματικά κτίρια του οικισμού και γνώρισε άγνωστες πτυχές της ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής, που οι περισσότεροι Ξανθιώτες ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουν.

Στο Παλιό Δημαρχείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη, εκτός από τις ξεναγήσεις, θα φιλοξενηθούν εκδηλώσεις και εκθέσεις, σε δύο εμβληματικά κτίρια, που αποτελούν όπως τόνισε ο κύριος Κοντός, την ζωντανή ιστορία της πόλης και αξίζει να τα επισκεφθούμε και να ζήσουμε την ενέργεια που εκπέμπουν.

Ευχαρίστησε για την άριστη συνεργασία το σύνολο των πολιτιστικών συλλόγων, που συμμετέχουν στις Γιορτές Παλιάς Πόλης, το σύνολο των κατοίκων της Παλιάς Πόλης, το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης και ιδιαίτερα τα συνεργεία του Δήμου, που υπερβάλλουν εαυτόν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην Ξάνθη και τη συνάντηση που είχαν για την αξιοποίηση των Καπνοθηκών, ο Δήμαρχος Ξάνθης σημείωσε ότι η περιοχή των Καπνοθηκών είναι η προέκταση της Παλιάς Πόλης και σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίησή τους, ενώ από την πλευρά του, ο Δήμος Ξάνθης σε αυτή τη φάση ολοκληρώνει μία μελέτη για την Καπναποθήκη Π και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της Καπναποθήκης Π.

Δράσεις πρόληψης από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα όλο το χρόνο

«Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τα στοιχεία της φύσης, από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να περιορίσουμε τα λάθη και να αυξήσουμε την πρόληψη» δήλωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Στράτος Κοντός σημειώνοντας ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής  είναι η υλοποίηση δράσεων, που ανεβάζουν το επίπεδο της πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε για πρώτη φορά εκπονήθηκε σχέδιο εκκένωσης της Παλιάς Πόλης κατά τη διάρκεια των Γιορτών.  Για έναν Δήμο, συνέχισε η περίοδος προστασίας και πρόληψης επικίνδυνων φαινομένων είναι 365 ημέρες τον χρόνο και όλες οι δράσεις θα πρέπει να έχουν συνέχεια και συνάφεια.

Όσον αφορά το σχέδιο επιτήρησης με το drone, είπε ότι συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία του βάσει του σχεδιασμού, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς καθαρισμού των οικοπέδων, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ Δήμου και πολιτών, αρκεί να δίνεται το βήμα στους πολίτες και να ενισχύεται, μία κίνηση που γίνεται από τον Δήμο Ξάνθης.

Δεν παρέλειψε να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης για την εξαιρετική συνεργασία στο πλαίσιο της πρόληψης και της έγκυρης αντιμετώπισης των πυρκαγιών.       

Ακούστε το Δήμαρχο Ξάνθης.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κείμενο: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης