Η έκθεση της Ρένας Στράτου ’Η εκπνοή της Βασιλεύουσας’ στη Δημοτική Πινακοθήκη

Η εικαστικός Ρένα Στράτου, έχοντας διανύσει μια σημαντική πορεία στην βυζαντινή αγιογραφία, την τελευταία δεκαετία ασχολείται με τον συναρπαστικό κόσμο των βυζαντινών χειρογράφων, τα οποία αποτελούν μια μοναδική κατηγορία στην γενικότερη καλλιγραφία αποτελώντας συνάμα και αναπόσπαστο κομμάτι της βυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ποικίλη θεματολογία των έργων της έρχεται να καλύψει μια αρκετά μεγάλη παλέτα στυλιζαρισμένων γραφών καθώς και κωδικογραφικών στυλ τα οποία αντλούνται από κώδικες της υστεροβυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Στην έκθεση που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη στο πλαίσιο των Γ.Π.Π παρουσιάζει  δέκα έργα της από τη συλλογή "Η εκπνοή της Βασιλεύουσας" με σκοπό να αποδώσει φόρο τιμής σε ένα τραγικό γεγονός με πολλαπλές συνέπειες, την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Είναι ένα μόνο μέρος της έκθεσης , η οποία παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.

Τα κείμενα των έργων βασίζονται στις περιγραφές του Γεωργίου Φραντζή από το έργο του ‘’Χρονικόν’’.

Η θλιβερή έκβαση των γεγονότων αποτυπώνεται με καλλιγραφία και μικρογραφίες, συνδυάζοντας αρμονικά γεωμετρικά μοτίβα, στοιχεία της φύσης και ζωγραφικές παραστάσεις.

Στα έργα χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές παλαίωσης, χειροποίητα χαρτιά, καθώς και υλικά αγιογραφίας με κυρίαρχο τον χρυσό.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το Σάββατο 31 Αυγούστου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου.

Η κ. Ρένα Στράτου, γεννημένη στο Μεσσολόγγι, ζεί και δημιουργεί  τα τελευταία δώδεκα χρόνια στην Πάτμο και στη συζήτηση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, κάνοντας μας  την τιμή να αποδεχθεί την πρόσκλησή μας, έγινε αναφορά στην ιερότητα των δύο τόπων που είναι σημαδεμένοι από την ιστορία και στην ενέργεια που εκπέμπει το νησί και εμπνέει στη δημιουργία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Καλλιτεχνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά