Βάιος Τσαπρούνης: Ανοικτή Επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό για τις Εξαγγελίες της 88ης ΔΕΘ

Ανοιχτή Επιστολή Διαμαρτυρίας του Υπολοχαγού  (ΥΠ-Π) Βάιου Τσαπρούνη

Προέδρου της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.)

Προς

Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

και κάθε ενδιαφερόμενο

 

Κύριε Πρόεδρε.

Το 2023, μόλις πέρυσι δηλαδή, από το βήμα της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), εξαγγείλατε παροχές – ψίχουλα τις ονόμασαν οι στρατιωτικοί, γιατί τέτοιες ήταν – οι οποίες πριν καν φτάσουν στη τσέπη και στο πιάτο των στρατιωτικών, τις έφαγε η ακρίβεια.

Τις προηγούμενες ημέρες και ενόσω πλησίαζε η 88η ΔΕΘ, ΜΜΕ – γνωστά από τέτοιου είδους ενέργειες – ξεκίνησαν τη δημιουργία κλίματος και «κοινωνικού αυτοματισμού» γα εξαγγελίες σας περί αύξησης «20% στους ενστόλους». «20% δεν είναι και λίγα χρήματα». «Πάλι εσείς θα πάρετε». «Πάλι εσάς φροντίζει η κυβέρνηση» και άλλα τέτοια.

Μόλις το Σάββατο λοιπόν, από το ίδιο βήμα, της 88ης ΔΕΘ, με τις εξαγγελίες σας, αποδείχτηκε περίτρανα τί ήταν αυτό το 20% αύξηση στους ενστόλους. Πενήντα πέντε (55) ολόκληρα λεπτά του ευρώ, μεικτά βεβαίως βεβαίως, για κάθε ώρα νυκτερινής εργασίας μας! «Ανοίξτε σεντούκια να τα βάλουμε μέσα», «φτιάξτε χρηματοκιβώτια στα υπόγεια» ανέκρουσαν οι στρατιωτικοί. «Να γιατί οι νέες και οι νέοι γυρνάν την πλάτη στις ΕΔ».

Και δεν είναι μόνο το εξευτελιστικό ποσό των πενήντα πέντε (55) λεπτών του ευρώ που εξοργίζει τους στρατιωτικούς, αλλά και το γεγονός ότι έξι (6) ολόκληρα χρόνια, από το 2017 δηλαδή, οπότε και νομοθετήθηκε η ειδική αποζημίωση της νυκτερινής εργασίας μας, μέχρι και το 2022 δεν λάβαμε τίποτα! Μηδέν! Κουλούρι! Από το 2023 δε και μετά, λαμβάνουμε το 60% της αποζημίωσης, αφού από τις οχτώ (8) ώρες νυκτερινής εργασίας αποζημιωνόμαστε -άκουσον άκουσον- τις πέντε (5), μέχρι που κλιμακωτά να μην δικαιούμαστε περαιτέρω αποζημίωσης!!!

Και το καλύτερο; Ότι, για να αποζημιωθεί ο στρατιωτικός για τη νυκτερινή του εργασία, θα πρέπει αυτή να περιλαμβάνεται σε 24ωρη υπηρεσία! Που σημαίνει ότι οι νυκτερινές βάρδιες ΔΕΝ αποζημιώνονται, θαρρείς και αποζημιώνεται η έκτη εργάσιμη ημέρα! Αλήθεια, το επιτελείο σας, που προφανώς εισηγείται τέτοιες αχαρακτήριστες προτάσεις, σας έχει ενημερώσει ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν πενθήμερο και δεν αποζημιώνονται για την 6η ημέρα εργασίας τους ανά εβδομάδα; Γνωρίζετε ότι το 40ωρο κατάφορα παραβιάζεται ελλέιψει νομοθετικής πρωτοβουλίας;

 Κύριε Πρόεδρε. Έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων και αναλύσεις επί αναλύσεων, γιατί οι νέες και οι νέοι μας, γυρνάνε την πλάτη στις στρατιωτικές σχολές. Θα έπρεπε, ως δεινός χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να έχετε ήδη αντιληφθεί την «καζούρα» που κυκλοφορεί για την αύξηση του 20% στη νυκτερινή μας αποζημίωση. Και οι νέες και οι νέοι, παρακολουθούν, διαβάζουν, ψάχνουν, ρωτούν, αντιλαμβάνονται, αποφασίζουν. Και με εξαγγελλόμενο αέρα κοπανιστό, μην περιμένετε σοβαρά αποτελέσματα. Σε λίγα χρόνια, οι επόμενες κυβερνήσεις θα αναγκάζονται να βγάζουν διαγωνισμούς για το πώς να μετατρέψουν τα πανάκριβα F35 και Behlarra σε μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα. Ελπίζουμε τουλάχιστον, να έχει απομείνει κάποιος, σε κάποιο γραφείο για να τα χειριστεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Τοπικά