Τα θύματα των ανεμογεννητριών στη Θράκη αυξάνονται, το ίδιο και οι ανεμογεννήτριες

Και για ακόμη μια φορά τα αυτοματοποιημένα συστήματα «ασφαλείας» για την αποτροπή πρόσκρουσης αποδεικνύονται ανεπαρκή!

Ακόμη ένα απειλούμενο αρπακτικό πουλί βρήκε τραγικό θάνατο προσκρούοντας σε ανεμογεννήτρια στη Ροδόπη τον περασμένο Ιούλιο.

Όπως καταγγέλλει η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, αυτή τη φορά ένας Σφηκιάρης, μεταναστευτικό πουλί που έρχεται την άνοιξη στη χώρα μας για να αναπαραχθεί και μεταναστεύει νότια το φθινόπωρο. Και ενώ επιβίωσε από το δύσκολο μακρινό ταξίδι του, τελικά έπεσε νεκρό προσκρούοντας σε μία από τις πολλές ανεμογεννήτριες που επί σειρά ετών εγκαθίστανται σε κρίσιμους για τα πουλιά βιοτόπους της Θράκης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις ανεμογεννήτριες του Αιολικού Σταθμού «ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΙ» που καταγράφηκε το θλιβερό περιστατικό, έχει εγκατασταθεί αυτοματοποιημένο σύστημα αποτροπής προσκρούσεων, αλλά για ακόμη μια φορά δεν κατάφερε να αποτρέψει την πρόσκρουση. Το σύστημα δεν ενεργοποιήθηκε εγκαίρως, αλλά καθυστερημένα μετά την πρόσκρουση. Αυτό είναι το τέταρτο περιστατικό σε ανεμογεννήτριες της Θράκης με αυτοματοποιημένο σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης. Τρία από αυτά έχουν καταγραφεί στον Αιολικό Σταθμό «ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΚΙ» -μάλιστα ένας Μαυρόγυπας είχε προσκρούσει στην ίδια ανεμογεννήτρια πριν δύο έτη- και ένας, επίσης Σφηκιάρης, σε γειτονικό Αιολικό Σταθμό, περίπου 5 χλμ. νότια.

«Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει! Πόσα ακόμη θύματα πρέπει να έχουμε για να μπει επιτέλους ένα τέλος στον λανθασμένο σχεδιασμό και στην προβληματική χωροθέτηση των ανεμογεννητριών στη Θράκη; Είκοσι και πλέον χρόνια γίνονται τραγικά λάθη, οι επιπτώσεις ήδη είναι πολύ σοβαρές και σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, η διοίκηση επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, συνεχίζει τις αδειοδοτήσεις των Αιολικών Σταθμών εις βάρος της βιοποικιλότητας που καλείται να προστατέψει», σχολιάζει ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.

Καλούμε τη Διοίκηση να λάβει άμεσα μέτρα στους επικίνδυνους Αιολικούς Σταθμούς που λειτουργούν στη Θράκη και να διαφυλάξει τα απειλούμενα είδη, μη επιτρέποντας περισσότερες ανεμογεννήτριες σε κρίσιμα οικοσυστήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου 

Κοινωνικά
Τοπικά