Κώστας Δαλάτσης: Θετική η επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής των υπόλοιπων μέτρων της κυβέρνησης για τους αγρότες

Την επιφύλαξή του για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα, που εξαγγέλθηκαν από τη ΔΕΘ και εξειδικεύθηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εξέφρασε ο Κώστας Δαλάτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ξάνθης «Η Ενότητα» μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, τονίζοντας ότι εάν όλα τα μέτρα, που είχαν εξαγγελθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλους τους πρωθυπουργούς, είχαν υλοποιηθεί, τότε θα είχαμε αύξηση της αγροτικής παραγωγής και όχι τη συνεχόμενη μείωση που παρατηρείται.

Ωστόσο, χαρακτήρισε θετικό το μέτρο για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, σημειώνοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα μέτρο, που το κέρδισαν οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους, αφού ήταν στα βασικά αιτήματά τους, με την διευκρίνιση ότι δικαιούχοι είναι μόνο οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες και έπρεπε να υλοποιηθεί, γιατί η χώρα μας είναι η μοναδική στην ΕΕ, που δεν είχε αγροτικό πετρέλαιο.

 Αναφορικά με το μέτρο για τα κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε  750 Συνεταιρισμούς  και 21.000 αγρότες, ο κύριος Δαλάτσης εξέφρασε την επιφύλαξή του μέχρι την κατάθεση του σχετικού ν/σ, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι προϋποθέσεις,  οι λεπτομέρειες και ο τρόπος ρύθμισης των αγροτικών δανείων, ώστε αυτές οι ρυθμίσεις να είναι τελικά βιώσιμες.

Επιφυλακτικός, επίσης, εμφανίστηκε σχολιάζοντας και την θερμοκηπιακή καλλιέργεια, που έχει ως στόχο την αύξηση παραγωγής, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση κατανάλωσης νερού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την προστασία περιβάλλοντος με την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα για να πετύχει και να φέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και να δοθούν περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία,  αφού  ο προϋπολογισμός της δράσης, που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ, δεν είναι ικανοποιητικός.

Τόσο για τα θερμοκήπια, όσο και για  το σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών γαιών του ΥΠΑΑΤ, ο κύριος Δαλάτσης σημείωσε ότι εάν δεν υπάρξουν επιπλέον ενισχύσεις, τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν κυρίως μεγάλους επενδυτές και όχι μεμονωμένους αγρότες.

Εάν επιθυμούσε το κράτος τη μείωση κατανάλωσης νερού και την εξοικονόμηση των φυσικών πόρων, όπως αναγγέλλει μέσω της θερμοκηπιακής καλλιέργειας, θα έπρεπε να προχωρήσει στη χρηματοδότηση της αγοράς του συστήματος άρδευσης με σταγονίδια, αφού ναι μεν προσφέρει τη δυνατότητα άρδευσης με λιγότερες ποσότητες νερού, αλλά κοστίζει πανάκριβα, δήλωσε ο Κώστας Δαλάτσης και πρόσθεσε ότι και η δημιουργία φραγμάτων θα συνέβαλε ουσιαστικά προς αυτήν κατεύθυνση.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε στην περιοχή της Ξάνθης με την κατασκευή του φράγματος του Θησαυρού από το 1996 μέχρι και φέτος, οι αγροτικές εκτάσεις δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα άρδευσης, αλλά η φετινή χρονιά  ήταν ιδιαίτερη και δύσκολη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της ανομβρίας.

Αναφερόμενος για τα προβλήματα, που έχουν προκύψει με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κύριος Δαλάτσης τόνισε ότι, οι αγρότες εδώ και καιρό είχαν επισημάνει τα προβλήματα και τα λάθη του Οργανισμού, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι δηλώσεις καλλιέργειας στον ΟΣΔΕ, με τον ίδιο να εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του εάν τελικά θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές στα τέλη Οκτωβρίου, όπως γινόταν κάθε χρόνο και μάλιστα όταν ακόμη υπάρχει ένα υπόλοιπο ποσό ύψους 80 εκ. ευρώ από το προηγούμενο έτος, που δεν έχει καταβληθεί στους δικαιούχους.

Ακούστε τον κ. Κώστα Δαλάτση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Κείμενο: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ -επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά