Οικότροφοι Φοιτητές Ξάνθης: Στέγαση, φοιτητικές εστίες και συμμετοχή στην εκπαιδευτική κινητοποίηση την Τρίτη 01 Οκτωβρίου

Με απόφαση που δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, αναφέρεται στα ζητήματα στέγασης που απασχολούν τους πρωτοετείς φοιτητές

Η απόφαση:

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Άλλη μια ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να πλέκουν το εγκώμιο του υπουργείου παιδείας για το πόσο καλά προετοιμασμένο είναι να υποδεχτεί τους πρωτοετείς φοιτητές.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αντίστοιχα μέσα από τις ανακοινώσεις και του πρύτανη δήλωσε πανέτοιμο να υποδεχτεί τους χιλιάδες πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του πανεπιστημίου.

Αλήθεια, πόσο προετοιμασμένοι είναι υπουργείο και πανεπιστήμιο όταν στην Ξάνθη μόνο δεν έχει βγει μισή ανακοίνωση για την εισδοχή πρωτοετών φοιτητών στις φοιτητικές εστίες ενώ το ακαδημαϊκό εξάμηνο ξεκινάει;

Πόσο προετοιμασμένοι είναι όταν ‘’ανακαινίζονται’’ τρία από τα οκτώ κτήρια των εστιών εδώ και τρία χρόνια ή όταν έχει ανακοινωθεί πως θα ενοικιαστούν 50 κλίνες σε ξενοδοχεία για τους φοιτητές αλλά μείναμε στις υποσχέσεις;

 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΠΘ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΚΟΣΤΟΣ

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι εκρηκτική και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν στέγαση ως κόστος.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες. Συνεχίζει στην ίδια γραμμή με τους προκατόχους της, τον Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ που χέρι-χέρι όλοι μαζί πετσόκοψαν την χρηματοδότηση του ΔΠΘ κατά 80% περίπου τα τελευταία χρόνια, που προσπαθούν να περικόψουν τις φοιτητικές παροχές ή να τις παραδώσουν σε εργολάβους και ΣΔΙΤ.  Μιας πολιτικής που βρίσκει λεφτά για δωράκια σε επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρίες, που βρίσκει δεκάδες δισεκατομμύρια για τα κέρδη τους, αλλά στον αντίποδα προχωράει σε παραπέρα εμπορευματοποίηση της παιδείας και της υγείας με κόστος τις ζωές μας.

Είναι αυτή η πολιτική που τόσα χρόνια δεν βρίσκει λεφτά για τη δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση των φοιτητών, για να φωτιστεί ο χώρος των εστιών, για να μην βάζουμε το χέρι στην τσέπη για τα κάνουμε βιώσιμα τα δωμάτιά μας, αλλά βρήκε 8 εκατομμύρια στο "άψε-σβήσε" για να πνιγούν στα κέρδη οι κατασκευαστικές εταιρίες που θα αναλάβουν τις χρυσές δουλειές της ανακαίνισης των εστιών Ξάνθης χωρίς να μιλάνε καν για ανέγερση νέων.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε μια πόλη με πάνω από 3000 φοιτητές αυτή τη στιγμή λίγοι παραπάνω από 300 από αυτούς έχουν δωμάτιο στην εστία αντιμετωπίζοντας και αυτοί τραγικές ελλείψεις, από την έλλειψη πόσιμου και ζεστού νερού, την τραγική ποιότητα στην σίτιση ως την καθημερινή μάχη με τη μούχλα, τα αγριογούρουνα κ.α.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης της παιδείας, που αφήνουν τους φοιτητές στον αέρα, αναγκάζουν άλλους να παρατάνε τις σπουδές τους ή να μην τις ξεκινάνε καν επειδή δεν έχουν που να μείνουν.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα του "μπάσιμου" των εργολάβων σε κάθε πτυχή της φοιτητικής μέριμνας για να βγάζουν λεφτά στις πλάτες των αναγκών των φοιτητών. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των περίφημων ΣΔΙΤ, όπου εταιρίες αναλαμβάνουν έργα εξασφαλίζοντας για αυτές τεράστια κέρδη αλλά αφήνουν τους φοιτητές χωρίς δωμάτια και τους ζητάνε και ενοίκιο κι από πάνω σε πολλές περιπτώσεις.

 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Ας αφήσει λοιπόν το ΔΠΘ τα μεγάλα λόγια περί επινοικίασης ξενοδοχείων και ανακαινίσεων ΄΄φαντασμάτων΄΄ κι ας προχωρήσεις σε πράξεις. Να πάρει μέτρα ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ για να λύσει το πρόβλημα της στέγασης υλοποιώντας το αίτημα μας για επινοικίαση ξενοδοχείων και ολοκληρώνοντας επιτέλους τις ανακαινίσεις. Έχει σοβαρές ευθύνες και το ΔΠΘ για το γεγονός πως αυτή τη στιγμή το 40% των περίπου 550 δωματίων στις εστίες δεν αξιοποιούνται. Να απαντήσει η διοίκηση του Ιδρύματος:

  • Πότε θα ανοίξουν οι αιτήσεις στέγασης για τους πρωτοετείς φοιτητές/τριες;
  • Αν και πότε θα υλοποιήσει την υπόσχεση του πως θα ενοικιαστούν 50 κλίνες;
  • Πότε θα ολοκληρωθούν οι ανακαινίσεις των εστιών και τι προϋποθέσεις θα χρειάζεται ένας φοιτητής για να μπει; Θα υπάρχουν ενοίκια;

 

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

 

Οι φοιτητές έχουμε πείρα. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως κυβερνήσεις και υπουργείο μας κοιτάνε στην τσέπη. Έχουμε καταλάβει καλά τι σημαίνει ανακαίνιση με ΣΔΙΤ, έχουμε δει τις εστίες ΓΡΙΜΠΑ να δίνονται σε ιδιώτη με τα ενοίκια να παίρνουν φωτιά ξεπερνώντας και τα 500 ευρώ ενώ θα μπορούσαν να δώσουν τεράστιες ανάσες ανακούφισης σε δεκάδες οικογένειες, με ευθύνη του πανεπιστημίου. Δεν επαναπαυόμαστε στα ευχολόγια των διάφορων υπευθύνων, γνωρίζουμε πως ο κοινός οργανωμένος αγώνας μας είναι το όπλο μας. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας όπως και πέρσι και καλούμε κάθε πρωτοετή να έρθει σε επαφή με το σύλλογο μας, μας μάθει από πρώτο χέρι πώς και πέρσι καταφέραμε εμείς οι ίδιοι να ανοίξουν οι αιτήσεις και να μπουν οι φοιτητές/τριες στις εστίες. Έτσι και φέτος, με το κεφάλι ψηλά, έχοντας την πείρα των προηγούμενων χρόνων θα δώσουμε ξανά αυτή τη μάχη!

Απαιτούμε:

  • Ανέγερση νέων εστιών.
  • Να ενοικιαστούν όσες κλίνες χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες σε ξενοδοχεία εδώ και τώρα.
  • Να ανοίξουν  οι πλατφόρμες των αιτήσεων για να μπορέσουν όλοι να κάνουν αίτηση.
  • Ολοκλήρωση των ανακαινίσεων άμεσα.
  • Παράδοση του Β2 μέσα στον Οκτώβρη. Εξάλλου γνωρίζουμε πως κτηριακά είναι έτοιμο
  • Κανένα ενοίκιο/χαράτσι.
  • Να υλοποιηθούν εδώ και τώρα τα άμεσα μέτρα ανακούφισης από το τεράστιο κόστος που διεκδικούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα (αξιοποίηση δωματίων για τη στέγαση όσων έχουν ανάγκη, αύξηση του στεγαστικού επιδόματος και διεύρυνση των δικαιούχων, δωρεάν σίτιση και μεταφορές για όλους, μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια).

Συμμετέχουμε στην εκπαιδευτική κινητοποίηση την Τρίτη 01/10 στις 19:00 στην κεντρική πλατεία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά