Ξάνθη: Εκατόν Πέντε Χρόνια Ελεύθερα – Εκπομπές αφιερώματα στο ραδιόφωνο του Δήμου Ξάνθης

4 Οκτωβρίου 1919 - 4 Οκτωβρίου 2024 , εκατόν πέντε   χρόνια ελεύθερης ζωής για τους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες που κράτησαν ψηλά το κεφάλι στους καιρούς  της σκλαβιάς.

Στα πλαίσια των ειδικών εκπομπών λόγου και τέχνης που με εσωτερικές παραγωγές υποστηρίζει το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης, μεταδίδει σήμερα Παρασκευή  4 Οκτωβρίου 2024 την αφιερωματική εκπομπή  για την απελευθέρωση της Ξάνθης,  με σπάνιες ηχογραφήσεις, που εξασφάλισε  ο Θανάσης Μουσόπουλος και περιγράφουν  πρόσωπα και γεγονότα στις Ιστορικές στιγμές του τόπου

Πρωτεργάτες και ερευνητές μιλούν για την Μεγάλη Ώρα της ελευθερίας.

Γαβριήλ Λαδάς. Ανθυπολοχαγός του μηχανικού το 1919 και αργότερα Δήμαρχος Ξάνθης (1959-1964), περιγράφει τα γεγονότα σε μια συνέντευξή του στο Δημόσιο Ραδιοφωνικό Σταθμό της Κομοτηνής στους 1404 KHz, πριν από  30 χρόνια, ενώ στην εκδήλωση "πορεία προς την απελευθέρωση" που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023, προπορεύτηκε με τη σημαία, επικεφαλής των σχολείων της Ξάνθης ο τρισέγγονος του Ανθυπολοχαγού, Γιώργος Δαστερίδης.

Στέφανος Ιωαννίδης, Θανάσης Μουσόπουλος και Πέτρος Γεωργαντζής – Ιστορικός – Διδάκτορας της Θεολογίας,  μιλούν από συνεντεύξεις τους,  του 1983.

Σωτήρης Λαδάς. Ανιψιός του Αείμνηστου Ανθυπολοχαγού εξιστορεί σε συνέντευξή του το 1989 τα διαδραματιζόμενα.

Η εκπομπή μεταδίδεται σήμερα στις 15:00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης