Έκθεση χειροποίητης κιθάρας από την PI Guitars στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ

Την έκθεση χειροποίητης κιθάρας των Pi Guitars, του Γιάννη Παβέζα και Γιώργου Παπάζογλου, φιλοξενεί η ΦΕΞ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι” με live μουσική παρουσίαση από τους Δημήτρη Μυστακίδη και Γιάννη Γκουγκουρέλα.

Με αφορμή την  έκθεση και την επίσκεψή του στην Ξάνθη, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης ο Γιάννης Παβέζας από τους Pi Guitars, όπου αναφέρθηκε στην πορεία τους και στην κατασκευή της χειροποίητης κιθάρας, ενώ κάλεσε τους μαθητές των Ωδείων, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφθεί την έκθεση.

Όπως είπε, και οι δύο συντελεστές των Pi Guitars, δηλαδή ο ίδιος και ο Γιώργος Παπάζογλου, ξεκίνησαν ως κιθαρίστες και στην πορεία τους κέντρισε το ενδιαφέρον ο τρόπος κατασκευής της κιθάρας. Έτσι ο Γιάννης Παβέζας ακολούθησε σπουδές στην Ιταλία στην κατασκευή βιολιού, ο δε Γιώργος Παπάζογλου ασχολήθηκε με την βιβλιογραφία της κατασκευής μουσικών οργάνων και ενώ η γνωριμία τους κρατά χρόνια, η κοινή τους πορεία ξεκίνησε πριν 6 χρόνια.

Η κατασκευή  μίας χειροποίητης κιθάρας απαιτεί περίπου 3 μήνες, και όπως διευκρίνισε όλες οι κιθάρες δεν δίνουν τον ίδιο ήχο, αλλά η καθεμία έχει τον δικό της.   

Το πρόγραμμα της έκθεσης:

18-20 Οκτωβρίου – Εκθέματα χειροποίητης ακουστικής &
ηλεκτρικής κιθάρας για ελεύθερη δοκιμή | Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ

Ώρες Λειτουργίας: Παρασκευή 15:00-22:00
Σάββατο 11:00-22:00 – Κυριακή 11:00-15:00

19 Οκτωβρίου – Ανοιχτή συζήτηση με θέμα την κατασκευή χειροποίητης κιθάρας

Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ | 11:00-13:00

19 Οκτωβρίου – Live παρουσίαση μουσικών οργάνων με τους Δημήτρη Μυστακίδη και Γιάννη Γκουγκουρέλα | Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μουσικές εκτελέσεις επιλεγμένων έργων του Μάνου Χατζιδάκι στα πλαίσια του φεστιβάλ “Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι”.
Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ | 21:00 | Είσοδος 10 ευρώ

20 Οκτωβρίου – Λήξη έκθεσης | 11:00 -15:00

Λίγα λόγια των δημιουργών:

“Οι κιθάρες μας φτιάχνονται στη Θεσσαλονίκη, εξ’ολοκλήρου στο χέρι και με τα καλύτερα υλικά που μπορεί να προσφέρει η φύση ώστε να έχουμε τα επιθυμητά  ηχητικά και οπτικά αποτελέσματα.

Πλέον ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, αλλά γεννιούνται στο εργαστήρι μας, στο σπίτι του Γιώργου…εκεί ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια η προσπάθεια να αποτυπώσουμε σε ξύλο, τον ήχο που αγαπάμε.

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, απαιτητική…θέλει υπομονή και γερά νεύρα .Θέλει συνεχή μελέτη και πειράματα.

Δίνει όμως και μεγάλη ικανοποίηση. Είναι υπέροχο να βλέπεις καλλιτέχνες, γνωστούς ή άγνωστους, να εκφράζονται χρησιμοποιώντας “τα παιδιά μας”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης