Η σημαντική εκδήλωση του Δ' Σώματος Στρατού, για τον Μακεδονικό Αγώνα.// Δείτε την, ολόκληρη

Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δήμου Ξάνθης από το Δ’ Σώμα Στρατού η επετειακή εκδήλωση με θέμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, 1904-1908»

Αφορμή της εκδήλωσης στάθηκε η συμπλήρωση 120 ετών από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και δόθηκε έμφαση στην καταγραφή των γεγονότων αλλά και στα συμπεράσματα που βγαίνουν από την περίοδο αυτή και αφορούν τη σύγχρονη ιστορία και πορεία μας.

 Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 16 Οκτωβρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος,  ενώ παρούσα στην εκδήλωση ήταν η εγγονή του Παύλου Μελά κα. Ναταλία Ιωαννίδη.

Ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού αναφερόμενος στην κα. Ναταλία Ιωαννίδη, σημείωσε:

Κυρίες και κύριοι,  έχω την υποχρέωση να υποβάλλω το σεβασμό μου και τις θερμές  ευχαριστίες μου,  για την παρουσία της σήμερα εδώ, στην κυρία Ναταλία Ιωαννίδη,  την εγγονή του Παύλου Μελά,  η οποία πολύ ευγενικά αποδέχτηκε την πρόσκληση μας και μας τιμά ιδιαιτέρως με τη συμμετοχή της, στην εκδήλωση μας.

 Η κυρία Ναταλία Ιωαννίδη είναι κόρη της Ζωής Μελά Ιωαννίδη, ενός από τα δύο παιδιά του Παύλου Μελά  και της  Ναταλίας Δραγούμη,  η οποία μπορεί να μην γνώρισε το παππού της, έζησε  όμως πολλά χρόνια με τη γιαγιά της,  η οποία τη γαλούχησε με τα ιδεώδη της ελληνοχριστιανικής παράδοσης και τη βοήθησε να καταλάβει, το πώς εκδηλώνεται στην πράξη, η πραγματική αγάπη προς την πατρίδα.

 Αυτή την αγάπη προς την πατρίδα, εκδήλωσε εμπράκτως  και η ίδια,  όταν τον  Φεβρουάριο του 2020 δώρισε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη θερινή κατοικία του Παύλου Μελά και τις οικογένειας του, στην  Κηφισιά,  η οποία κατόπιν προσεκτικών παρεμβάσεων υπό την εποπτεία του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και Επίτιμου Αρχηγού Γ.Ε.Σ.   Στρατηγού Αλκιβιάδη  Στεφανή, αποκαταστάθηκε στην αρχική της μορφή και σήμερα λειτουργεί υπό την ευθύνη της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων,  ως φόρος μνήμης του ήρωα και της οικογένειάς του.

 Κυρία Ιωαννίδη,  σας είμαστε ευγνώμονες για τις θυσίες οικογενείας σας και την προσφορά της προς την πατρίδα,  αλλά και για το παράδειγμα που δίνεται σε όλους Έλληνες», κατέληξε ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος.

 Στην εκδήλωση μίλησαν οι:

- κ. Ελπίδα Βόγλη, Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

-  κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας και Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

 -  Στρατηγός  ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, Επίτιμος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού και πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

 Με την ολοκλήρωση των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με  τον συντονισμό της κ. Ευαγγελίας Πάλλα, Ιστορικό του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ακολούθησαν τιμητικές απονομές αναμνηστικών στους:

κ. Ελπίδα Βόγλη

κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη

 Στρατηγός  ε.α. Χαράλαμπο Λαλούση

Σχη (ΥΦ) ε.α. κ. Βασίλειο Νικόλτσιο

Αντιδήμαρχο Ξάνθης κ. Αθανάσιο Χατζηαντωνίου

Πρύτανη Δ.Π.Θ. Φώτιο Μάρη

Ναταλία Ιωαννίδη εγγονή Παύλου Μελλά

Η  όλη εκδήλωση, έκλεισε με  ξενάγηση από τον Συγγραφέα - Διοργανωτή Ιστορικών Εκθέσεων Σχη (ΥΦ) ε.α. κ. Βασίλειο Νικόλτσιο στην έκθεση του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, που αφορά σε κειμήλια και στολές του Μακεδονικού Αγώνα, που αναπτύχθηκε στον ευρύχωρο προθάλαμο του αμφιθεάτρου του Δήμου Ξάνθης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτογραφίες-Βίντεο-Επεξεργασία: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Δήμος Ξάνθης