Χ. Ζεϊμπέκ (Νέα Αριστερά): Η επιδημία ευλογιάς εκτός ελέγχου στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και η κυβέρνηση απούσα

Η κατάσταση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι δραματική, καθώς περισσότερα από 16.000 αιγοπρόβατα έχουν θανατωθεί λόγω της επιδημίας ευλογιάς. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ξαφνικά μένουν χωρίς ζωικό κεφάλαιο, και η κυβέρνηση παραμένει αδρανής, χωρίς να παρέχει την απαραίτητη οικονομική στήριξη.

Η εμφάνιση κρούσματος ευλογιάς και στο Νομό Ξάνθης δείχνει ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και τα κρούσματα εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα σε όλη την Περιφέρεια, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Είναι προφανές ότι οι ευθύνες για την έκταση του προβλήματος βαραίνουν την κυβέρνηση, η οποία απέτυχε να λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. Η έλλειψη σχεδίου έκτακτης ανάγκης και οι καθυστερήσεις στη διάθεση προσωπικού και πόρων καταδεικνύουν την αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας.

Η Νέα Αριστερά καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την αδράνεια και να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης:

  1. Άμεση οικονομική ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες και να επανακάμψουν από την κρίση
  2. Ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με επαρκές προσωπικό και πόρους, για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου
  3. Κάλυψη κόστους προμήθειας ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους που είναι σε καραντίνα
  4. Δημιουργία ενός αποτελεσματικού σχεδίου πρόληψης και διαχείρισης μελλοντικών επιδημιών, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι αναγκαία για την οικονομική και κοινωνική επιβίωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει να πιέζει για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτικά