Το 18ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης έθεσε τις βάσεις για την σταθερή διοργάνωση του θεσμού από την Περιφέρεια ΑΜΘ και την ΠΟΕΣΥ
Υποβλήθηκε από tarnaout στις Δευ, 2024-10-21 15:55.
Οι σύγχρονες προκλήσεις της Δημοσιογραφίας βρέθηκαν στο επίκεντρο του 18ου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου Σαμοθράκης, που συνδιοργάνωσαν επιτυχώς η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με την συνεργασία των Ενώσεων Συντακτών, την υποστήριξη της Γ.Γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο.
Η μεγάλη συμμετοχή, εκπροσώπων από το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και της Πολιτείας, αποτελεί μια απτή απόδειξη της ιδιαίτερης σημασίας του συνεδρίου, καθώς και μια ηθική επιβεβαίωση των μελών της οργανωτικής επιτροπής για την πρωτοβουλία διοργάνωσης του.
Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης παρέστη την πρώτη μέρα εργασιών του συνεδρίου, καλωσόρισε τους σύνεδρους και υπογράμμισε ότι η διοίκηση της ΑΜΘ υπερασπίζεται με σθένος την ελευθερία του Τύπου, καθώς η συγκεκριμένη ελευθερία αποτελεί θεμελιώδη αρχή κάθε ευνομούμενης πολιτείας, ενώ αποτελεί χρέος του καθενός να την υπερασπίζεται.
«Μία έμπρακτη ένδειξη στήριξης της διοίκησης μας είναι το παρόν συνέδριο, το οποίο τίμησαν πολλοί δημοσιογράφοι με την παρουσία τους. Το Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης αποτελεί θεμέλιο λίθο στην εν γένει δημοσιογραφική παραγωγή της χώρα μας καθώς είναι ένας χώρος διακίνησης ιδεών με επίκεντρο τις συζητήσεις που αφορούν τον κλάδο της δημοσιογραφίας», τόνισε.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε την ΠΟΕΣΥ και στο πρόσωπο του προέδρου Σωτήρη Τριανταφύλλου, όλους όσους εργάστηκαν για την διοργάνωση του Δημοσιογραφικού Συνεδρίου και όλους όσους συμμετείχαν στις εργασίες του. To Συνέδριο αποτελεί θεσμό για τον κλάδο της δημοσιογραφίας, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, κάνοντας γνωστό ότι το επόμενο, 19ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, θα πραγματοποιηθεί σε δύο χρόνια στο νησί της Σαμοθράκης, ενώ σε συνεννόηση με την ΠΟΕΣΥ και τις Ενώσεις Συντακτών, θα θεσμοθετηθεί και προσυνέδριο, που θα διεξάγεται κάθε φορά σε διαφορετική πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, χαιρέτισαν και παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές Έβρου ΝΔ Σταύρος Κελέτσης και Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Βαγγέλης Πουλιλιός, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Φανή Μπαχαρίδου, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας.
Τις εργασίες του συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία του η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Νίκος Καρράς, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας και ο πρόεδρος του ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ Σωτήρης Κέλλας.
Κατά την πρώτη ημέρα αναλύθηκαν από πανεπιστημιακούς και επαγγελματίες δημοσιογράφους η διείσδυση της τεχνητής νοημοσύνης στη σύγχρονη δημοσιογραφία, συζητηθήκαν οι εξελίξεις στον εργασιακές σχέσεις στον κλάδο της δημοσιογραφίας και η ανάγκη καταγραφής των επαγγελματιών δημοσιογράφων, όπως και ισχυροποίησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δημοσιογραφική κάλυψη και την διαχείριση κρίσεων από φυσικές καταστροφές. Το συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πολιτιστική δημοσιογραφία και τον τουρισμό, που έδωσε την αφορμή για την κατάθεση προτάσεων που αφορούν και το πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων Συντακτών ανέλυσαν τις βασικές ενότητες και τις εισηγήσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, με επίκεντρο τις προκλήσεις που προκύπτουν στους κλάδους της ενημέρωσης από την κλιματική κρίση, τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων.
«Το 18ο Δημοσιογραφικό Συνέδριο Σαμοθράκης εξελίσσεται σε ένα think tank της ενημέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Σωτήρης Τριανταφύλλου, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη για την στήριξη και δεσμεύτηκε για περαιτέρω αναβάθμιση του Συνεδρίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘ.
Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με μουσικό δρώμενο από τα μέλη της χορωδίας Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης.