Είκοσι τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ζωγραφισμένα σε καμβά, της εικαστικού Νατάσας Μπαλτούνα, στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης -Οικία Μάνου Χατζιδάκι

Είκοσι τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι ζωγραφισμένα σε καμβά. Ένα εικαστικό αφιέρωμα αγάπης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, υπό τον τίτλο ‘’γιατί με «ήτα» παχαίνει’’,  παρουσιάζει στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης -Οικία Μάνου Χατζιδάκι, η εικαστικός Νατάσα Μπαλτούνα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, την γενέθλια ημέρα του μεγάλου συνθέτη, στις 7 το απόγευμα, με συνοδεία ζωντανής μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι από την κυρία Βαφειάδου.

Η αρχική ιδέα ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ύστερα από έντονη μελέτη στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι και έτσι αποφάσισα να αποτυπώσω, να ζωγραφίσω τη μουσική του στον καμβά, όπως την αισθάνομαι εγώ, αποκάλυψε η  Νατάσα Μπαλτούνα, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης και πρόσθεσε ότι μουσική και ζωγραφική, νότες και χρώματα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία και ταύτιση.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη και μοναδική έκθεση ζωγραφικής με έργα 20 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι αποτυπωμένα στον καμβά, με την κυρία Μπαλτούνα να αποκαλύπτει ότι το πρώτο τραγούδι, που επέλεξε να ζωγραφίσει, ήταν το «Βαλς των χαμένων ονείρων», που της ξυπνά παιδικές αναμνήσεις και εικόνες με την παρέα της στη θάλασσα και το τελευταίο τραγούδι ήταν η «Οδός Ονείρων», σημειώνοντας ότι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της αποτύπωσης της μουσικής του Μάνου Χατζιδάκι πάνω στον καμβά, βρέθηκε σε δίλλημα ποιο τραγούδι θα επιλέξει τελικά, αφού το έργο του είναι τεράστιο με τραγούδια «διαμάντια».

Όπως πρόσθεσε, όταν ζωγράφιζε άκουγε μουσική του Μάνου, του αγαπημένου της συνθέτη και όπως στα τραγούδια του κυριαρχούν ο ουρανός και η θάλασσα, έτσι στους πίνακες ζωγραφικής κυριαρχεί το μπλε χρώμα.

Η έκθεση στην Ξάνθη θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Καλαμαριά, τόπος διαμονής της Νατάσας Μπαλτούνα και από εκεί σε αρκετές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά