Συνέντευξη-σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους κτηνοτροφικών Ενώσεων, Συλλόγων και Συνεταιρισμών από όλη τη χώρα είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, με αντικείμενο το πρόβλημα της ευλογιάς.
Με αφορμή τη σύσκεψη μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Δημήτρης Ψεμματάς, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, ο οποίος είπε ότι εκ μέρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στη σύσκεψη συμμετείχε ο Κώστας Δουκάκης, από τις Φέρες, όπου μετέφερε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κτηνοτροφία στην ευρύτερη περιοχή λόγω της ευλογιάς.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «το παιχνίδι χάθηκε» στην Ξάνθη, αφού ακόμη 4 νέα κρούσματα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων επιβεβαιώθηκαν στην περιοχή της Ξάνθης και τα ζώα θα θανατωθούν αύριο Τετάρτη, με το πρόβλημα να εντοπίζεται εντονότερο κυρίως στο Δήμο Τοπείρου. Για ακόμη μία φορά απηύθυνε έκκληση στους κτηνοτρόφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και βιοασφάλειας, ενώ επανέλαβε και την έκκλησή του προς τους κυνηγούς να μην κυνηγούν κοντά σε περιοχές που υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, γιατί μπορεί εν αγνοία τους να μεταφέρουν τη νόσο της ευλογιάς.
Εστίασε στο θέμα των εμβολιασμών, μία πρόταση που έχουν κάνει οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τον περιορισμό της νόσου, και η οποία όπως είπε ο κύριος Ψεμματάς συζητήθηκε στη σύσκεψη, αλλά οι λόγοι, που δεν προκρίνεται η λύση του εμβολιασμού, είναι κυρίως γιατί θα επηρεάσει τις εξαγωγές της ελληνικής φέτας, αφού ήδη κάποιες χώρες ανακοίνωσαν τη διακοπή των εισαγωγών τους.
Όσον αφορά το ζήτημα της λειτουργίας των σφαγείων στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης παραμένουν κλειστά, αφού υπάρχουν κρούσματα ευλογιάς, ενώ παραμένουν σε ισχύ και οι απαγορεύσεις για τη μετακίνηση των ζώων.
Ένα πολύ κρίσιμο θέμα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους είναι οι ζωοτροφές και ο τρόπος ενίσχυσης, με τον κύριο Ψεμματά να επισημαίνει ότι, ναι μεν το ζήτημα τέθηκε στη σύσκεψη, αλλά δεν έλαβαν οριστική απάντηση από το Υπουργείο, το οποίο απάντησε ότι εξετάζεται ο τρόπος ενίσχυσης των κτηνοτρόφων και μέσω ζωοτροφών, αφού υπάρχουν περιοχές που είναι «κλειστές» περισσότερο από 3 μήνες.
Όπως υπογράμμισε, επειδή η περίοδος, που διανύουμε είναι πολύ σημαντική για τους κτηνοτρόφους, αφού είναι περίοδος αναπαραγωγής και υψηλής γαλακτοφορίας των ζώων, προτείνεται οι κτηνοτρόφοι, που δεν έχουν κρούσματα ευλογιάς στις μονάδες τους, να τους δοθεί η δυνατότητα μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη των αρμοδίων κτηνιατρικών υπηρεσιών και παρουσία κτηνιάτρου, και φυσικά με πλήρη τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας, να σφάξουν τα ζώα, προκειμένου να στηριχθεί το εισόδημά τους εν όψει και εορτών των Χριστουγέννων.
Να σημειωθεί ότι, στη σύσκεψη ετέθησαν και γενικότερα ζητήματα που έχουν σχέση με την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, την υποστελέχωση της περιφέρειας σε κτηνιάτρους, το χωροταξικό και τις χρήσεις γης, τις εξισωτικές ενισχύσεις καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που έχουν σχέση με τη στήριξη της κτηνοτροφίας, αλλά και την προστασία των υδάτινων πόρων.
Συνέντευξη-σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου