Η 25η Νοεμβρίου Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών-Εκδήλωση από τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ξάνθης με θέμα: «Το φαινόμενο της βίας στο διαδίκτυο (Κυβερνοβία)»

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, καθώς και τα ανησυχητικά, αυξανόμενα κρούσματα των περιστατικών ενδοοικοογενειακής βίας  φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης η Μαρία Γκράτζιου και η Κατερίνα Ζάρα, μέλη του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης, όπου παρουσίασαν στοιχεία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς τη νομοθεσία, που ισχύει στη χώρα μας.

Αναφερόμενη η κυρία Γκράτζιου σε στοιχεία  έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τόνισε ότι το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία στην ΕΕ  μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών, που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, ανέρχεται στο 35,5 % , ποσοστό μεγαλύτερο από το μέσο όρο των κρατών-μελών της ΕΕ.

Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών είναι σχεδόν καθημερινά και προέρχονται κυρίως από τους συντρόφους, σημείωσε η κυρία Γκράτζιου αναφέροντας ότι από τις αρχές του 2024 έως σήμερα σημειώθηκαν στη χώρα μας 13 γυναικοκτονίες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ το 2023 έχαναν τη ζωή τους 140 γυναίκες κάθε μέρα.

Από την πλευρά της η κυρία Ζάρα αναφέρθηκε στη νομοθεσία, διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, όπως ο Ν. 4531/2018, όπου πρόκειται για την ενσωμάτωση και κύρωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης-σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Χαρακτηριστικό της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είναι ότι αποδίδει έμφαση στην πρόληψη. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η υποχρέωση των συμβαλλόμενων κρατών να εξασφαλίσουν την κατάρτιση επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα βίας και την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της ασκούμενης βίας κατά των γυναικών προβλέπεται η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών και υπηρεσιών με αντικείμενο την προσφορά ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής αλλά και ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες- θύματα έμφυλης βίας.

Βασική της καινοτομία συνιστά η ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης υπό την ονομασία η GREVIO. Ως ανεξάρτητο όργανο συγκροτείται από τεχνοκράτες και είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, από τα κράτη-μέλη που την έχουν υπογράψει.

Η κυρία Γκράτζιου εστίασε στην GREVIO, η οποία στην πρώτη έκθεση αξιολόγησης το 2023 για την Ελλάδα εκφράζει την έντονη ανησυχία για την εφαρμογή της Σύμβασης και αφού αναλύει διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί προβαίνει σε διαπιστώσεις και συστάσεις προς τις εθνικές αρχές και ειδικότερα από τις 71 συστάσεις-προτάσεις, οι 18 είναι κατεπείγουσες, οι 34 επείγουσες, οι 18 επείγουσες σε δεύτερο βαθμό και 1 πρόταση βελτίωση υλοποίησης, ενώ χαιρετίζει τα θετικά μέτρα, που έχουν ληφθεί όπως είναι η σύσταση 74 εξειδικευμένων αστυνομικών δομών και οι τροποποιήσεις της νομοθεσίας. Ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, όπως η ίδρυση και λειτουργία κέντρων αντιμετώπισης θυμάτων βιασμού και κέντρων παραπομπής σεξουαλικής βίας καθώς και σημαντική αύξηση του αριθμού των κλινών στα καταφύγια με την παροχή επιπλέον υπηρεσιών.

Οι εκδηλώσεις στην Ξάνθη  

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής σοροπτιμιστικής εκστρατείας των Πορτοκαλί Ημερών -Orange Days - για την εξάλειψη της βίας, διάρκειας 16 ημερών, ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Το φαινόμενο της βίας στο διαδίκτυο (Κυβερνοβία)».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Χατζιδάκι».

Ομιλητές θα είναι οι:

Δημήτριος Μουρτεζίκογλου, Αστυνόμος Β’ του τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης «Αίτια, στρατηγικές και πρακτικές οδηγίες για την αναγνώριση, προφύλαξη και αντιμετώπισή του»

Άννα Φρατζολά, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια MSc Οικογενειακή Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία «Βία στο Διαδίκτυο: Ευαλωτότητα και ψυχική ανθεκτικότητα».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τεχνολογία
Τοπικά