Ξάνθη: Στην καπναποθήκη Αγ. Κωνσταντίνου, σε μόνιμη θεματική έκθεση το υλικό, μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης στη Δράμα, που διοργάνωσε η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων ΑΜΘ

Ολοκληρώθηκε  φωτογραφική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Δράμας, από την 27η Σεπτεμβρίου 2024 έως 30η Νοεμβρίου 2024, με τίτλο:

«ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ»

Η οργάνωση, ανάπτυξη και ταξινόμηση του φωτογραφικού υλικού της έκθεσης, στις πέντε θεματικές ενότητες για την προβολή του πρόσφατου τεχνικού πολιτισμού της περιοχής αρμοδιότητας της Υπηρεσίας  Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξ αρχής μελετήθηκε και σχεδιάστηκε ώστε, μετά τη λήξη της εκδήλωσης, να αποτελέσει την μόνιμη θεματική έκθεση στο υπό ίδρυση «Μουσείο Τεχνικού Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» στην χαρακτηρισμένη από το ΥΠΠΟ καπναποθήκη Αγ. Κωνσταντίνου, στην Ξάνθη, έργο που δρομολόγησε η ΥΝΜΤΕΑΜΘ και είναι σε εξέλιξη.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 (ΕΗΠΚ 2024) - «Ανιχνεύοντας διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς στην πολιτιστική κληρονομιά», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δράμας και την υποστήριξη της ΚΥΚΛΩΨ ΑμΚΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού / Συμβούλιο Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν τα προστατευόμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού νεότερα μνημεία προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε μία αφηγηματική περιήγηση στις διατηρούμενες υλικές μαρτυρίες του βιομηχανικού πολιτισμού της περιοχής, όπως αυτός δημιουργήθηκε, διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Το φωτογραφικό υλικό ταξινομήθηκε σε πέντε θεματικές ενότητες, κάθε μια από τις οποίες αποτυπώνει και προβάλει μέσα από τα στοιχεία του πρόσφατου τεχνικού μας πολιτισμού, την εικόνα που διαμόρφωσαν αυτά, και το χαρακτήρα που καθόρισε τους τόπους όπου λειτούργησαν: για τις πόλεις Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα τα μεγάλα σύνολα καπναποθηκών, για το Σουφλί τα κουκουλόσπιτα και τα μεταξουργεία, για τη Θάσο και τον οικισμό του Κιρκά τα εργοστάσια μεταλλουργίας, για την ορεινή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι νερόμυλοι και τα λιθότοξα γεφύρια, για τις πόλεις και την ευρύτερη επικράτεια οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια, οι φάροι.

Εκπαιδευτικές Δράσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από την Αθανασία Θώμογλου, Δρ Πολιτικό Μηχανικό και στέλεχος της ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων με τίτλο: «ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Δομική Τεχνολογία και Αποκατάσταση των μνημείων Βιομηχανικής Κληρονομιάς». Επρόκειτο για την εφαρμογή τεσσάρων βιωματικών εργαστηρίων και διαλέξεων (24/11/2024, 31/10/2024, 14/11/2024 και 21/11/2024) στον τομέα της Δομικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που είχαν ως στόχευση την μύηση των μαθητών, στις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης των ιστορικών κτηρίων, εμβαθύνοντας στις αρχές αντισεισμικού σχεδιασμού καθώς και στις μεθόδους κατασκευής, ενίσχυσης, αποκατάστασης και εν γένει προστασίας των κτηρίων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η Ημερίδα

Κορύφωση της έκθεσης φωτογραφίας αποτέλεσε η διοργάνωση Ημερίδας, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, με τίτλο «Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο.Τ.Α».

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ανάδειξη της σημασίας της δημιουργίας ενός Πανελλαδικού Δικτύου Ο.Τ.Α. για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργου ανάδειξης των ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων και συνόλων, ώστε η κληρονομιά αυτή να καταστεί προσβάσιμη και ελκυστική για το ευρύ κοινό.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπογράφηκε το Σχέδιο Αρχών του Δικτύου Ο.Τ.Α. για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

 

Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή της ΥΝΜΤΕΑΜΘ/ΥΠΠΟ για την Έκθεση:

 · Θεόδωρος Πριγγόπουλος, Προϊστάμενος ΥΝΜΤΕΑΜΘ/ΥΠΠΟ

 · Κωνσταντινιά Μητλιάγκα, Αν. Πρ/νη του Τμ. Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων & Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών/ΥΝΜΤΕΑΜΘ

· Αθανασία Θώμογλου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός

· Μπιλκή Μουσά, Λογίστρια

· Θεοφανή Ναζλίδου, MA Αρχιτέκτονας

· Παντελής Πετρίδης, Δρ Αρχιτέκτονας

· Όλγα Θερπίδου, MSc Οικονομολόγος

 

Σχεδιασμός / Επιμέλεια Έκθεσης / Εκτυπώσεις:

 · Στέργιος Καράβατος, φωτογράφος

 

Δημιουργία / Οργάνωση / Υλοποίηση Εκπαιδευτικών Δράσεων-Βιωματικών Εργαστηρίων

 · Αθανασία Θώμογλου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός

 

Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή της ΥΝΜΤΕΑΜΘ/ΥΠΠΟ για την Ημερίδα:

· Θεόδωρος Πριγγόπουλος, Προϊστάμενος ΥΝΜΤΕΑΜΘ/ΥΠΠΟ

· Αθανασία Θώμογλου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός

 

Για τον σχεδιασμό της  έκθεσης, μίλησε στον Ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Ξάνθης στις 23 Σεπτεμβρίου 2024 ο Θεόδωρος Πριγγόπουλος, Προϊστάμενος ΥΝΜΤΕΑΜΘ/ΥΠΠΟ

Ακούστε τον 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά