ΑΔΕΔΥ ΞΑΝΘΗΣ: Λέμε ΟΧΙ στη συγχώνευση Δημοτικών Σχολείων Ξάνθης (9ου και 18ου) και Ζητάμε την Ανέγερση νέου κτιρίου για το 18ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης.

Αντίθετη στη συγχώνευση του 18ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης. Ζητά την ανέγερση νέου κτιρίου για το 18ο Δημοτικό Σχολείο.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει:

Η τρέχουσα σχολική χρονιά βρίσκει τα σχολεία μας και πάλι αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα κτιριακών υποδομών. Σχολεία και Νηπιαγωγεία με ανεπαρκή κτίρια αναγκασμένα μερικές φορές να φιλοξενούνται και σε κοντέινερ. Οι κτιριακές ελλείψεις σε σχολεία που έχουν ανεγερθεί εδώ και χρόνια είναι σημαντικές. Δυστυχώς η Πολιτεία μετά το 2008 (εκτός του Δημοτικού Σχολείου της Διομήδειας) δεν έχει προβεί σε ενέργειες ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων στη Ξάνθη κι υπάρχουν σχολικές μονάδες στις οποίες εδώ και χρόνια, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, ούτε οι απαραίτητοι αντισεισμικοί και αντιπυρικοί έλεγχοι και τα έργα αντιπλημμυρικής υποδομής, ενώ κάθε χρόνο προαύλια κι αίθουσες σε σχολεία πλημμυρίζουν σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων!

Πάγια διεκδίκηση εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων και συνδικαλιστών αποτελεί η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων κι η συστηματική συντήρηση των υπαρχόντων, προκειμένου να «αναπνεύσουν» οι μαθητικές κοινότητες της Α/βάθμιας εκπαίδευσης στον νομό μας. Τα περισσότερα σχολεία του Δήμου μας είναι παλαιά κι οι οιεσδήποτε προσπάθειες επίτευξης καλού κτιριακά επιπέδου των σχολικών μονάδων καταλήγουν ανεπαρκείς, λόγω παλαιότητας των κτιρίων, υποχρηματοδότησης από το Κράτος κι εμπλοκής διαφόρων υπηρεσιών.

Η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω σε συνδυασμό με τις συγχωνεύσεις δεκάδων Τμημάτων που έγιναν και οδήγησαν στη δημιουργία αιθουσών-κλουβιών με 25 μαθητές που στοιβάζονται σαν ¨σαρδέλες¨ με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται κι η πρόταση της Διευθύντριας της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης για συγχώνευση του 9ου με το 18ο Δημοτικό σχολείο που από τότε που ιδρύθηκαν, δηλ. από το 2000, κανείς εκλεγμένος δεν ασχολήθηκε με την ανέγερση νέου κτιρίου.

Παρότι η ίδρυση του 18ου Δημοτικού ήταν ένα θετικό γεγονός για την εκπαίδευση στην πόλη μας, δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε από την οικοδόμηση ανάλογου κτιρίου, με αποτέλεσμα να συστεγάζεται από της ιδρύσεώς του με το 9ο Δημοτικό. Παρά τις συνεχείς και διαχρονικές προσπάθειες εκπαιδευτικών και γονέων αλλά και τις δεσμεύσεις των ιθυνόντων για αυτοτελή στέγαση του 18ου Δημοτικού με την ανέγερση κατάλληλου κτιρίου, δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, υποβαθμίζοντας και την ποιότητα εκπαίδευσης των μαθητών, δηλαδή της εκπαιδευτικής κοινότητας του 9ου Δημοτικού.

Έτσι, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση της Διευθύντριας Α/βάθμιας Εκπαίδευσης  Ξάνθης προς το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων κι Αθλητισμού και για την συγχώνευση των Δημοτικών Σχολείων (9ο και 18ο). 

Η πρόταση αυτή όχι μόνο δεν έρχεται να βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας του διδακτηρίου, αλλά αντίθετα παγιώνει μια ήδη προβληματική κατάσταση. Ταυτόχρονα, διεκδικούμε την ανέγερση και οικοδόμηση ξεχωριστού κτιρίου το οποίο θα στεγάσει το 18ο Δημοτικό.

Επίσης, ενημερώνουμε τους πολίτες της Ξάνθης ότι η κτιριακή κατάσταση είναι το ίδιο προβληματική και σε νηπιαγωγεία, αφού νήπια της περιοχής μας, που για πρώτη φορά καλούνται να κοινωνικοποιηθούν σε περιβάλλον μεγαλύτερο από αυτό της οικογένειας, δηλαδή σε αυτό της σχολικής κοινότητας, είναι αναγκασμένα αρκετές φορές να κάνουν μάθημα σε καταστήματα (Μαγαζιά) και κοντέινερ χωρίς να υπάρχει αύλειος χώρος με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για την ψυχολογική και κοινωνική τους υγεία, αφού αισθάνονται ως ¨φυλακισμένα¨ κι όχι ως μαθητές.

Την ίδια στιγμή, κρατική επιχορήγηση και βοήθεια δεν υπάρχει για την ανέγερσή νέων σχολείων που πρέπει να έχει η Ξάνθη. Δεν έχει καταγραφεί από καμία υπηρεσία το υφιστάμενο κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει στη Π.Ε. Ξάνθης ώστε να προβούν σε ανέγερση νέων κτιρίων. Κατανοούμε ότι ίσως δεν υπάρχουν νέα οικόπεδα, αλλά θεωρούμε ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει γενναίες πολιτικές αποφάσεις και να προβεί ακόμη και σε κατεδάφιση κάποιων παλαιών υφιστάμενων σχολείων και την ανέγερση στον υπάρχοντα χώρο νέων κτιριακών, σύγχρονων υποδομών.

Καλούμε λοιπόν την Διοίκηση της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης να αναβάλει την συγχώνευση των Δημοτικών (9ο και 18ο) μέχρι την ανέγερση νέου σύγχρονου κτιρίου και να προβεί στις νόμιμες ενέργειες προς τις αρμόδιες Αρχές για ανέγερση σχολικών κτιρίων. 

Καλούμε τους Βουλευτές, την Περιφέρεια ΑΜΘ, τον Δήμο Ξάνθης, τους συνδικαλιστικούς φορείς και την Διοίκηση της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης να συνεργασθούν ώστε να επιλυθεί θεσμικά και με προγραμματισμό το διαρκές πρόβλημα συντήρησης και ανέγερσης σχολικών κτιρίων. 

Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συναδέλφων εκπαιδευτικών και κατανοώντας την αναστάτωση των οικογενειών, θα κινητοποιηθούμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις για να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των γονιών και των μαθητών παλεύοντας για την δημιουργία νέου σχολικού κτιρίου για το 18ο Δημοτικό. Τηρώντας τις επιταγές του Άρθρου 16 του Συντάγματος, πιστεύουμε στη δημόσια εκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των παιδιών και συμπαραστεκόμαστε σε γονείς κι εκπαιδευτικούς στην διεκδίκηση ενός καλύτερου κι αξιοπρεπούς σχολικού βίου, διεκδίκηση που περιλαμβάνει και το κτιριακό μέρος της σχολικής κοινότητας.

Α π α ι τ ο ύ μ ε:

• Την ανάκληση της πρότασης για κατάργηση συγχώνευσης των Δημοτικών Σχολείων Ξάνθης (9ο και 18ο).
 

• Την ανέγερση νέου κτιρίου το οποίο θα στεγάσει το 18ο Δημοτικό όπως προβλέπεται από την ίδρυσή του.
 

• Νέα κτίρια σχολείων μ’ όλες τις αναγκαίες και κατάλληλες υποδομές, χρηματοδότηση και προσωπικό για τα σχολεία μας!
 

• Κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας (υποδομές, εξοπλισμός, προσωπικό) όλων των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.
 

Οι νέοι κι οι μαθητές μας δεν είναι μόνο αριθμοί, αλλά το μέλλον μας κι η ποιότητα στην οποία οφείλει η Πολιτεία, βάσει πληθώρας Άρθρων του Συντάγματος, να επενδύει και να την προάγει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου

Κοινωνικά
Τοπικά