Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση: Ανακαλύπτοντας την Ξάνθη της ύστερης οθωμανικής εποχής
Ιστορική περιήγηση την Κυριακή με τις «Ιστοριοτοπίες»
Ο 19ος αιώνας είναι μια ιδιαίτερα κομβική περίοδος για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι διεθνείς εξελίξεις και οι μεγάλες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις αυτής της περιόδου αναμόρφωσαν τις οθωμανικές πόλεις και επηρέασαν τις τοπικές κοινωνίες, καθώς βελτίωσαν αισθητά τη θέση των διαφόρων Εθνοθρησκευτικών Κοινοτήτων, οι οποίες ανέπτυξαν σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική και πολιτιστική τους ζωή.
Στο πλαίσιο αυτής της περιήγησης θα περπατήσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης και ιδιαίτερα του παραδοσιακού οικισμού και θα ανακαλύψουμε ορισμένες πτυχές από την ιστορία αυτής της περιόδου. Με τον τρόπο αυτό θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της περιόδου και να κατανοήσουμε τις συνθήκες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. Παράλληλα, θα ανασυστήσουμε όψεις της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των κατοίκων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκαν οι εθνικοί ανταγωνισμοί αυτής της περιόδου στην περιοχή και θα κατανοήσουμε τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Ξάνθης σε ένα δυναμικό αστικό κέντρο εκείνης της εποχής. Θα φωτίσουμε εν τέλει μια σημαντική χρονική περίοδο της πόλης, τα σημάδια της οποίας τα βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας κι έχουν αναμφισβήτητα πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες να μας αφηγηθούν.
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025, 11:30 π.μ.
Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ
Υπεύθυνοι περιήγησης: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάκτορας ΔΠΘ & Ειρήνη Πουλίση, θεατρολόγος – ηθοποιός
Δηλώσεις συμμετοχής: 6976266393, historiotopies@yahoo.com (Σε κάθε περιήγηση θα δίνονται δύο δωρεάν θέσεις σε ανέργους. Απαραίτητη η κράτηση θέσης)
Διοργάνωση: Ιστοριοτοπίες
Οι Ιστοριοτοπίες είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα και την ανάδειξη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Μέσα από την υλοποίηση διαφόρων επιμορφωτικών δράσεων, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και θεματικές περιηγήσεις έχει ως στόχο τη διάχυση της ιστορικής γνώσης στην τοπική κοινωνία και την καλλιέργεια μιας ουσιαστικής και βιωματικής επαφής με το παρελθόν με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.
Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου