Στην Ξάνθη απεργοί της Κόκα – Κόλα Θεσσαλονίκης

 Κλιμάκιο απεργών της Κόκα Κόλα της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Παρασκευή την Ξάνθη και προχώρησε σε εκτεταμένη αφισοκόλληση. Οι απεργοί που συναντήθηκαν με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου της Ξάνθης και τους ενημέρωσαν για την πορεία του αγώνα τους, καλούν με τις αφίσες τους, που έχει χρηματοδοτήσει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.), σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής Κόκα Κόλα.

 Η απεργία στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, όταν η διεύθυνση της πολυεθνικής ανακοίνωσε την κατάργηση του τμήματος διανομών, την απόλυση άλλων τριάντα τριών      εργαζομένων, μετά τις μαζικές “απομακρύνσεις” τα τελευταία χρόνια δεκάδων εργαζομένων, είτε με τη μέθοδο της εθελούσιας εξόδου, είτε με τις συνταξιοδοτήσεις, είτε με τη μεταφορά διαφόρων θέσεων και τμημάτων στο εργοστάσιο της Σόφιας της Βουλγαρίας.  Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα, κήρυξαν απεργία απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων και διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου, δηλαδή των γραμμών παραγωγής που καταργήθηκαν πέρυσι.

Η εταιρία αρνείται κάθε συζήτηση για επαναλειτουργία του εργοστασίου θεωρώντας ότι     η ύπαρξη παραγωγικής μονάδας στην Θεσσαλονίκη είναι έξω από τους σχεδιασμούς της και     αρκείται να δηλώνει ότι το ζήτημα έχει λήξει και προτρέπει τους απολυμένους εργαζόμενους να προσφύγουν στα δικαστήρια για να βρούνε το δίκιο τους.

«Εμείς θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη», δηλώνει ο επικεφαλής του κλιμακίου των απολυμένων απεργών που βρέθηκαν στην Ξάνθη, απολυμένος ο ίδιος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, Κώστας Αλιστρατινός, «γιατί το αίτημά μας είναι δίκαιο και δεν αντιλαμβανόμαστε για ποιο λόγο να μην υπάρχει ένα εργοστάσιο παραγωγής στην Βόρεια Ελλάδα, τη στιγμή που υπάρχουν εκατομμύρια καταναλωτές    των προϊόντων της Κόκα Κόλα. Η πολυεθνική δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την περιοχή μας σαν αποικία. Απαιτούμε να έχουμε  μια μονάδα που οι θέσεις εργασίας να αντιστοιχούν στον όγκο κατανάλωσης των προϊόντων της και όχι να εισάγονται τα προϊόντα της από την Βουλγαρία».

Οι εργαζόμενοι επιμένουν και συνεχίζουν τον αγώνα τους διοργανώνοντας περιοδείες ενημέρωσης και αφισοκόλλησης σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Οι απεργοί από την πλευρά τους κολλούν καθημερινά στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες     πόλεις της βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην Αθήνα, αφίσες, μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια   και καλούν τον ελληνικό λαό σε μποϋκοτάζ των προϊόντων της Κόκα Κόλα. Οι αφίσες που τοιχοκολλήθηκαν στην Ξάνθη είναι προσφορά της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) και το σύνθημα  της “Κόκκινης Κάρτας” ανήκει σε μια πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο μαζί με τους απεργούς οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις happening έξω από πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ καλώντας τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα της Κόκα Κόλα, ώσπου να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης και να σταματήσουν    οι εισαγωγές προϊόντων της πολυεθνικής από την Βουλγαρία.

 Ο οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών κ. Άρης Μερκενίδης μιλώντας το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, κάλεσε τους Ξανθιώτες να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων και να συμπαρασταθούν στην έκκληση τους για μποϋκοτάζ των προϊόντων της πολυεθνικής.

Ακούστε τον κ. Μερκενίδη.

Κοινωνικά
Τοπικά