Ξάνθη: Περιστατικά βίας με πρωταγωνιστές ανήλικους, δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους//Είναι μεμονωμένο το περιστατικό;

Καταγράφεται  βία μεταξύ ανηλίκων και το μεμονωμένο περιστατικό στην Ξάνθη, που είδε το φως της δημοσιότητας από την ΕΡΤ, με ένα κορίτσι 13 ετών, να συναντά  στον δρόμο μια  14χρονη και  να την χτυπάει με τα χέρια στο πρόσωπο και στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα την έπιανε  από τα μαλλιά και την τραβούσε με δύναμη, ίσως δεν είναι το μοναδικό και να υπάρχουν και άλλα με μικρότερη ένταση που δεν φτάνουν ούτε καν ως καταγγελία στην αστυνομία.

 Η καταγγελία οπουδήποτε βίαιου περιστατικού, ενημερώνουν όσοι γνωρίζουν τον χώρο της ασφάλειας της κοινωνίας και των πολιτών, είναι απαραίτητη, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να έχουν μια καλύτερη εικόνα της κατάστασης, ή και της δυναμικής που αναπτύσσεται στις κοινωνίες, για να είναι πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση και βέβαια καλύτερα οργανωμένη η πρόληψη.

Πρόληψη της βίας

Το φαινόμενο της βίας, που το τελευταίο διάστημα εδράζεται και στους ανήλικους, έχει  πολυποίκιλες - πολυεπίπεδες αιτίες   που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα και με τοπικές συνθήκες που διαμορφώνονται ακόμη και από τυχαία περιστατικά ή γεγονότα.

Η ανάλυση του θέματος αυτού συνεχώς διευρύνεται και διαρκώς εμπλουτίζεται και από νέα επιστημονικά δεδομένα.

Αυτό που κυριαρχεί και έχει ουσιαστική σημασία, είναι η κοινότητα να έχει ανοιχτά τα αισθητήριά της ώστε να αφουγκράζεται τα ζητήματα που αναπτύσσονται με χαρακτηριστικά τοπικής, περιορισμένης γεωγραφικά, ή και κοινωνικά σε ομάδες νέων που έχουν κοινό παρονομαστή, κάποια γειτονιά, μια σχολική κοινότητα, μια αθλητική δραστηριότητα, μια κοινωνική αναζήτηση.

Όλοι, σε μια τοπική κοινωνία,  πρέπει να έχουμε μεγάλη αίσθηση της ευθύνης όταν πέφτει στην αντίληψή μας ένα γεγονός και αντίληψη του δρόμου που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να γίνουν κοινωνοί των γεγονότων, ειδικοί και οι αρχές.

stop-bullying.gov.gr

Στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καταγγελίας γεγονότων και διαρκής ενημέρωση για τα θέματα αυτά.

Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα και να αναλογιστούμε την ευθύνη που έχουμε απέναντι στον εαυτό μας και σε ολόκληρη την κοινωνία

 

Και άλλα περιστατικά σε Θεσσαλονίκη και Εύβοια.


Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Μαρτίου 2025  μέσα σε σχολείο στη   Θεσσαλονίκη.

 Στον προαύλιο χώρο, δύο μαθητές της Α΄ Λυκείου ήρθαν στα χέρια και χτυπήθηκαν με γροθιές στο πρόσωπο με αποτέλεσμα, ο ένας να τραυματιστεί πιο σοβαρά και να γεμίσει με αίματα.

Ο 16χρονος διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται προληπτικά στην παιδοχειρουργική κλινική με τραύμα στη μύτη.

Ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας για τον ξυλοδαρμό ο οποίος ζήτησε να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος των δύο μαθητών και των γονιών τους και να υποβληθεί όταν ολοκληρωθεί η έρευνα που διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νέαπολης – Συκεών.

Στην Εύβοια, έξω από το Γυμνάσιο Νέας Αρτάκης, σύμφωνα με καταγγελία μαθήτριας της Γ΄ Γυμνασίου, μια 16χρονη συμμαθήτριά της, την Τρίτη  18 Μαρτίου 2025 την χτύπησε με γροθιές στο πρόσωπο, ενώ και την επόμενη ημέρα την ξαναχτύπησε και πάλι με γροθιά στο πρόσωπο, μετά από παρότρυνση φίλη της.

Τις δύο επιθέσεις, σύμφωνα με την καταγγελία της 15χρονης μαθήτριας, κατέγραφαν με τα κινητά τους τηλέφωνα συμμαθητές τους.

 Η Ασφάλεια Χαλκίδας σχημάτισε δικογραφία για σωματική βλάβη και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Στην Κύμη Ευβοίας, το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Μαρτίου 2025, ένας 16χρονος μαζί με τη μητέρα του κατήγγειλαν πως το παιδί δέχθηκε επίθεση, λόγω προσωπικών διαφορών, από δύο συνομήλικους του, μαθητές στο ΕΠΑ.Λ. Κονιστρών.

Ο ένας από τους δύο τον χτύπησε στο πρόσωπο και στον θώρακα με γροθιές, ενώ ο δεύτερος τον έσπρωχνε, τον έβριζε και τον έφτυνε.

Το Αστυνομικό Τμήμα Κύμης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των γονέων των δραστών, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, ωστόσο η μητέρα και ο γιος δεν επιθυμούσαν την ποινική δίωξη των δύο ανηλίκων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά