Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Η κυβέρνηση της ΝΔ πέρασε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απαιτητικό τετράμηνο, με τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεμπών και τις μαζικές κινητοποιήσεις των πολιτών να κυριαρχούν, αλλά και το επιχείρημα της σταθερής και ευημερούσας οικονομίας το οποίο πρόταξε να μην εισπράττεται από τους πολίτες, εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Τζελέπης μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.
Μπορεί να διατήρησε την αρχική της θέση για τα Τέμπη, δηλαδή ‘όλα στο φως, ότι πει η δικαιοσύνη’ , όμως άλλαξε τουλάχιστον τρεις φορές τα επιχειρήματα της ανάλογα με τις εξελίξεις με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών , ακόμη και του ιδίου του πρωθυπουργού σε συνεντεύξεις του, κάθε φορά που έβγαιναν στην επικαιρότητα νέα δεδομένα και στοιχεία για την υπόθεση, πράγμα που μπέρδεψε αλλά και θύμωσε τους πολίτες.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά για την περίπτωση Τριαντόπουλου για το μπάζωμα όφειλε να μην παρακάμψει το Σύνταγμα επιτρέποντας την παραπομπή στο φυσικό δικαστή, αλλά να συσταθεί προανακριτική επιτροπή. Η δε περίπτωση Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ως υπουργός είχε την ευθύνη της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, είναι υπόθεση βαρύνουσας πολιτικής σημασίας , υπογράμμισε.
Από την άλλη το κυβερνητικό αφήγημα για τη σταθερή και ευημερούσα οικονομία, όπως όντως καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία και της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ και επιβεβαιώνουν οι οίκοι αξιολόγησης, οι αγορές δηλαδή, δεν φτάνει στους πολίτες οι οποίοι ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια.
Το μεγάλο ζητούμενο, τόνισε, για την κοινωνία είναι να αποδείξει η κυβέρνηση ότι η ανάπτυξη που καταγράφεται οφείλεται στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας κι όχι στην ακρίβεια και την φορολογία, οπότε και οι όποιες επιστροφές των πλεονασμάτων δίνονται υπό μορφή επιδομάτων ή παροχών να μην τίθενται υπό αμφισβήτηση.
Για δε την Ε.Ε επισήμανε ότι οφείλει άμεσα να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο σκηνικό και να σταθεί στα πόδια της. Εκτίμησε ότι η πολιτική συμπεριφορά ‘πρόθυμων και απρόθυμων‘ ηγετών της να εφαρμόσουν συλλογικές αποφάσεις είναι μια μεγάλη αδυναμία, κάτι που φάνηκε και με την επιβολή των δασμών από τις ΗΠΑ αλλά και τη στάση ηγετών της στα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την εκλογή Τραμπ στο πόλεμο Ρωσίας -Ουκρανίας.
Τέλος, με αφορμή την αλλαγή σκυτάλης στη Γερμανία και την ανάληψη των καθηκόντων του καγκελάριου Μερτς, ένθερμου υποστηρικτή του Γαλλογερμανικού άξονα, υπογράμμισε ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Γερμανίας να ηγηθεί μιας πιο ισχυρής Ε.Ε και να ανασυντάξει την οικονομία της.
Συνέντευξη-κείμενο: Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου