Τα ντοκιμαντέρ από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που θα προβληθούν σήμερα από την κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει προβολές σε περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας με τη δράση ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ, κάνοντας διαθέσιμο ένα σημαντικό  μέρος του ελληνικού προγράμματος. Ενισχύει έτσι την πολιτιστική αποκέντρωση και μεταφέρει κλίμα αυτής της κινηματογραφικής γιορτής στις αίθουσες και πολιτιστικούς χώρους συγκεκριμένων πόλεων, σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς. Στην Ξάνθη η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ συνεχίζοντας την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία της κατά τα προηγούμενα χρόνια με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επανέρχεται και φέτος για μια  ακόμη χρονιά και υποδέχεται το φεστιβάλ συμμετέχοντας στη δράση ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΤΑΞΙΔΙ. 

Στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην Ξάνθη, που παρουσιάζονται  στο Λαογραφικό και Ιστορικό  Μουσείο,  σήμερα θα προβληθούν:

ώρα 6.30-8.00 μμ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ (Νικ Θεοδοσιου-Δημ Σπυρου), 56’

Από μια αναπάντεχη σύμπτωση, η εφεύρεση του κινηματογράφου συμπίπτει με το πρώτο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των Ελλήνων στην Αμερική. Με αφορμή αυτό το γεγονός, στην ταινία ξετυλίγεται το κουβάρι της μετανάστευσης, από την εποχή εκείνη μέχρι τη μεγάλη κρίση του 21ου αιώνα, μέσα από τις κινηματογραφικές καταγραφές της.

ώρα 8.00-9.30 μμ

48 ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ (Ομαδα 218), 78’                                

Η ταινία καταγράφει τη ζωή των Παλαιστινίων που ζουν υπό καθεστώς απαρτχάιντ, εξετάζοντας τις διάφορες πτυχές της ισραηλινής κατοχής. Μέσα από αφηγήσεις από τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Παλαιστίνης, δημιουργείται μια συλλογική αφήγηση που αναδεικνύει την παλαιστινιακή αντίσταση ως μια καθημερινή πράξη επιβίωσης και αγώνα.

ώρα 9.30-11.30 μμ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ (Χρ. Τζελεπη-Ακης Κερσανιδης), 125’                              

Μια ταινία για τον Titus Milech, έναν Γερμανό ψυχίατρο, ο οποίος απαρνιέται την ταυτότητά του και ξεκινά ένα προσωπικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο των εγκλημάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ιστορία, όπου το προσωπικό γίνεται δημόσιο και μας αποκαλύπτει τα μυστικά της συλλογικής συνείδησης και ενός ατομικού τραύματος, που δεν έχει ακόμη θεραπευτεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου 

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά