Εσπερίδα για τις προκλήσεις και απειλές στο θαλάσσιο οικοσύστημα του θρακικού πελάγους από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας

Ενημερωτική, επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Προκλήσεις και απειλές στο θαλάσσιο οικοσύστημα του θρακικού πελάγους», διοργανώνει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο της Ενεργούς Πολιτειότητας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2025 και ώρες 18:30 – 21:00 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» στην Ξάνθη και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, σε φορείς και πολίτες της περιοχής μας.

Η Λία Δαμιανάκη, υπεύθυνη λειτουργίας του  Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς όλους στην επιστημονική εκδήλωση, που διοργανώνεται ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας  Περιβάλλοντος, σημειώνοντας  ότι, το Κέντρο για τον φετινό εορτασμό εστιάζει στο θαλάσσιο οικοσύστημα, υπενθυμίζοντας ότι, είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις για την δασοπροστασία, ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του  Έβρου και για το νερό, αναφέροντας ότι η Θράκη έχει χαρακτηριστεί ως περιφέρεια σε ξηρασία.

Πρόσθεσε ότι, οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση  θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν έγκυρα και επιστημονικά  πάνω σε κρίσιμα ζητήματα, που επηρεάζουν το θαλάσσιο οικοσύστημα του θρακικού πελάγους, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και αρμόδιων φορέων σε θέματα, που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, όπως είναι τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, η πλωτή δεξαμενή του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο, καθώς και την  ενημέρωση των εκπαιδευτικών σε θέματα αειφορικής ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, για την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ενεργού Πολίτη.

Οι εισηγήσεις , από διακεκριμένους ομιλητές, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συγκεκριμένα, θα αναπτυχθούν τα θέματα: 

«Θρακικό Πέλαγος: Αλιεία και απειλές στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον», με εισηγητή τον Δρ. Μάνο Κουτράκη, Βιολόγος – Ιχθυολόγος Δ/ντής Ερευνών, Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε) Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) – Καβάλα Αλιευτική Πολιτιστική Κληρονομιά του ΒΑ Αιγαίου – Η αλιεία στον 20ο αιώνα ΕΠΣΑΔ: Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων Απειλές στο Θαλάσσιο και Παράκτιο Περιβάλλον (ρύπανση, ξενικά είδη) LNG & Υπεράκτιες Ανεμογεννήτριες στο Θρακικό Πέλαγος Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης & Διάβρωση ακτών ΑΜΘ.

«Αποθήκευση CO2 στον Πρίνο – Περιβαλλοντικό ρίσκο και λογική ακροβασία», με εισηγητή τον Λάζαρο Βασιλειάδη, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, αφυπ. Αν. Καθηγητής Στατικής και Δυναμικής των Κατασκευών ΔΠΘ, πρώην Πρόεδρος ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας.

«Προκλήσεις στην παράκτια ζώνη του Θρακικού πελάγους μέσα από το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων παρεμβάσεων», από τον Δημήτρη Ε. Τσιάνη, Βιολόγος- Π.Ε. Ιχθυολόγος- Msc, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ιχθυολόγων Δημοσίου Ιχθυολόγος Τμήματος Αλιείας ΔΑΟΚ ΠΕ Ξάνθης.

Η κυρία Δαμιανάκη υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης,  θα υπάρξουν επίσης δύο παρεμβάσεις  από εκπροσώπους ομάδων πρωτοβουλίας πολιτών, η πρώτη από τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή του Περάματος και η δεύτερη από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας ενάντια στην επένδυση αποθήκευσης  CO2 στον Πρίνο.

Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία είναι ένα δίκτυο αποκεντρωμένων αειφόρων δημόσιων εκπαιδευτικών δομών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αντικείμενο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την υποστήριξή της σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Απώτερος στόχος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και η ευαισθητοποίηση των μαθητών, ώστε να αντιλαμβάνονται το περιβάλλον ολιστικά, αλλά και να το προσεγγίζουν διεπιστημονικά. Μέσω της δράσης των ΚΕΠΕΑ , αναπτύσσονται, προωθούνται και υλοποιούνται πρότυπες μέθοδοι εκπαίδευσης με γνώμονα τη διαφύλαξη του Περιβάλλοντος και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Συστήνοντας η Λία Δαμιανάκη το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βιστωνίδας και των προγραμμάτων, που υλοποιεί  στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, μίλησε για καινοτόμα προγράμματα, που ενσωματώνουν και τη βιωματική μάθηση με επισκέψεις μαθητών στο φυσικό, αλλά και στο αστικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι, ήδη στη σχολική χρονιά, που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, πάνω από 6.000 μαθητές και 1.500 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε προγράμματα και δράσεις  του Κέντρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη

Μοντάζ-Επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά