Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Κείμενο: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου
Οκτώ μέλη από την περιφέρεια ΑΜΘ εκλέχθηκαν και συμμετέχουν στη νέα 250μελή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Από την Ν.Ε Ξάνθης του κόμματος εξελέγη η μοναδική υποψήφια Κατερίνα Βουγιουκλή και από τις υπόλοιπες Π.Ε οι Μορφίδης Κώστας, Γκαρά Αναστασία, Μουσταφά Ουφούκ, Δέδογλου Σπύρος, Καρβούνης Δημήτρης, Χουρδάκη Ελένη και Νενεδάκης Ιωάννης.
Για την εκλογική διαδικασία, αλλά και για τα θέματα της επικαιρότητας, μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο συντονιστής της Ν.Ε Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γρηγόρης Στογιαννίδης.
Η διαδικασία εκλογής ήταν υβριδική με δυνατότητα ψήφου και με φυσική παρουσία, αλλά και ηλεκτρονικά. Ψήφισαν συνολικά 20.145 μέλη (14.166 με φυσική παρουσία και 5.979 με την ηλεκτρονική διαδικασία) για να εκλέξουν τα 250 μέλη του ανώτερου πολιτικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον για την εκλογική διαδικασία κρίνονται ως ικανοποιητικά, επισημαίνει η Ν.Ε Ξάνθης του κόμματος.
Η διαδικασία εκλογής των μελών της κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος διεξάγεται για 2η φορά στην ιστορία του κόμματός.
Στην ΚΕ όπως και σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ισχύει η ποσόστωση 50- 50 στην εκπροσώπηση των δύο φύλων.
Να σημειωθεί ότι, με βάση την απόφαση του 5ου Συνεδρίου τη νέα Κ.Ε. θα στελεχώσουν ex officio οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, καθώς και 13 μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει πρώτη φορά στις 5 Ιουλίου, όπου και θα αναδείξει τη νέα Πολιτική Γραμματεία, τον νέο γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Οι εκλογές για Π.Ε, Ν.Ε και Οργανώσεις Μελών θα διοργανωθούν μετά το καλοκαίρι με την εποπτεία της νέας Κ.Ε. Με την εκλογή και των λοιπών οργάνων ολοκληρώνεται μια σειρά αλλαγών στο εσωτερικό του κόμματος. Με νέα σύνθεση και δυναμική, ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα και θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θα μπορέσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και της χώρας και του ελληνικού λαού με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και μια προοδευτική διέξοδο, επεσήμανε ο κ. Στογιαννίδης, προσθέτοντας ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κυβερνητικό πρόγραμμα με στόχο να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι, μπορούν να κυβερνήσουν ξανά τη χώρα.
Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», υποστήριξε ο κ. Στογιαννίδης προσθέτοντας ότι, μετά την υπόθεση των Τεμπών και τη συγκάλυψή της, όπως είπε, που επιχείρησε η κυβέρνηση, έρχεται το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ να αποδείξει ότι, η περίφημη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επιτελικό κράτος δεν ήταν παρά ένα ψέμα.
Υποστήριξε ότι, είναι αδύνατον να μην γνώριζε ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και υφυπουργοί του όσα συνέβαιναν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, επικαλούμενος και τη δημοσιοποίηση επιστολής από το 2021 του Χρήστου Μπουκώρου, ενός εκ των τριών υφυπουργών, που αναγκάσθηκαν σε παραίτηση, καθώς τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είχε στείλει επιστολή στον τότε ΥΑΑΤ Σπήλιο Λιβανό από το 2021, καταγγέλλοντας στον Σπήλιο Λιβανό, ότι αγρότες από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης επιδοτούνταν για 2.500 στρέμματα μέσα στο εργοτάξιο της λίμνης Κάρλας. Όπως σημειώνεται στο κείμενο της επιστολής του, με τον τίτλο «Οσμή σκανδάλου στη λίμνη Κάρλα με επιδοτήσεις κτημάτων του Ελληνικού Δημοσίου που δεν έχουν παραχωρηθεί», πέντε αγρότες από τον Λαγκαδά είχαν δηλώσει ως καλλιέργειες σιτηρών και βαμβακιού 1.200 στρέμματα στη Λίμνη Κάρλα και συγκεκριμένα στο εργοτάξιο που είχε στηθεί εκεί.
Παρά το γεγονός ότι, γνώριζαν στην κυβέρνηση τι συμβαίνει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αιφνιδιάστηκαν από τα στοιχεία της δικογραφίας της ευρωπαϊκής εισαγγελίας, που στάλθηκε στη Βουλή, υποστήριξε ο κύριος Στογιαννίδης και πρόσθεσε ότι, ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κρυφτεί και να πει ότι δεν ήξερε τίποτα και όσα ανακοινώνονται, όπως είναι η ομάδα ελέγχου και η επιστροφή των χρημάτων, γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους και αντί για το επιτελικό κράτος, που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, οργιάζει, όπως είπε, το πελατειακό κράτος.
Θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι, η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών κρίνεται αναγκαία και δεν αρκούν οι παραιτήσεις λίγων υπουργών, αλλά απαιτείται παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές για την ανάδειξη μιας προοδευτικής κυβέρνησης, τόνισε ο κύριος Στογιαννίδης και υποστήριξε ότι, οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν, γιατί στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, αλλά να δίνονται με διαφανείς τρόπους σε αυτούς, που πραγματικά τις δικαιούνται.
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
«Εξυπηρετεί λίγες μεγάλες επιχειρήσεις στον κλάδο του τουρισμού και όχι τους εργαζόμενους», επισήμανε ο Γρηγόρης Στογιαννίδης για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Κεραμέως, γι’ αυτό και η σπουδή να έρθει στο άνοιγμα της σεζόν.
Σημείωσε ακόμη ότι, το νομοσχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων ανάβει «πράσινο φως» σε 13ωρη εργασία στον ίδιο εργοδότη, «σπάει» τη θερινή άδεια, ενώ επιτρέπει fast track αποχωρήσεις και προσλήψεις εργαζομένων, βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο και ελαστικοποιεί στο έπακρο τις εργασιακές σχέσεις. Έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή, που βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Όπως σημείωσε, για τρίτη φορά μέσα στη θητεία της, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση μέσα στο κατακαλόκαιρο ένα βαθιά αντεργατικό νομοσχέδιο, προσπαθώντας στα μουλωχτά, με τον κόσμο σε άδεια ή στις παραλίες, να περάσει ρυθμίσεις, που γκρεμίζουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Το νομοσχέδιο, που διαφημίζεται ως «προστασία των εργαζομένων», πρόκειται στην πραγματικότητα για μια απροκάλυπτη, κυνική εξυπηρέτηση στενών εργοδοτικών συμφερόντων, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στη μακρά αλυσίδα αντεργατικών ρυθμίσεων, που η ΝΔ προώθησε με συνέπεια τα τελευταία 6 χρόνια.
Καταλήγοντας υποστήριξε ότι, απέναντι σ’ αυτή την εργασιακή ερημοποίηση, υπάρχει εναλλακτική, μια προοδευτική διακυβέρνηση, που θα οικοδομήσει ξανά ένα σταθερό, αξιοπρεπές και προστατευμένο πλαίσιο εργασίας, όπως άρχισε να γίνεται το 2018–2019 με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια , σημειώνοντας ότι το πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ρευστό μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Κείμενο: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου