Χρήστος Γιορδαμλής: Κινδυνεύει η μεταποίηση στις ακριτικές περιοχές /Απαιτείται άμεσα πολιτική λύση
Όταν έγινε αντιληπτή η έκταση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των κακών ενεργειών και αποφάσεων της Πολιτείας ως προς τις διαδικασίες χορήγησης των κρατικών ενισχύσεων την τελευταία εικοσαετία, το υπουργείο Οικονομικών έπαψε να ανταποκρίνεται στις συνεχείς εκκλήσεις των επιχειρηματιών για εξεύρεση πολιτικής λύσης, εκτιμά ο πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών ακριτικών περιοχών κ. Χρήστος Γιορδαμλής, αναφορικά με το μείζον ζήτημα που προκύπτει με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες ορίζουν παράνομες τις συγκεκριμένες ενισχύσεις ως προς το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.
Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου και ζητώντας να διατηρηθεί ως θέμα στην επικαιρότητα ακριβώς λόγω της σοβαρότητας του για την περιοχή μας -σ.σ.: ο κ. Γιορδαμλής είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών Βιομηχάνων Ν.Έβρου- και να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί η τοπική οικονομία αν τελικά δεν δοθεί πολιτική λύση.
Οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί στο σύνολο των περιπτώσεων που εξετάζονται όμως οι μέχρι τώρα αποφάσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατικών ενισχύσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η μεταποίηση βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο.
Τρεις κατηγορίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια υγιείς μεταποιητικές επιχειρήσεις στο κλείσιμο ή στη φυγή σε πιο φιλόξενες για το επιχειρείν χώρες και συγκεκριμένα οι εξής: α) τα αφορολόγητα αποθεματικά του Ν. 3220/2004 , β) η επιδότηση επιτοκίου που δόθηκε από το 1994 έως το 2005, γ) η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που δόθηκε το 2006 σε υφιστάμενα τότε δάνεια επιχειρήσεων.
Με τους Ν.4151 και 4152/2013 η Πολιτεία κατέστησε τις ενισχύσεις αυτές ουσιαστικά οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο και σήμερα πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις με πολλές χιλιάδες εργαζομένους είναι όμηροι των αποφάσεων αυτών.
Δεν έγινε προσφυγή από την Ελλάδα κατά της απόφασης της Ε.Ε.
Ο κ. Γιορδαμλής στάθηκε επίσης στο γεγονός ότι η Ελλάδα ( υπ. Οικονομικών) δεν έκανε μέχρι στιγμής χρήση του δικαιώματος προσφυγής ακύρωσης της απόφασης.
( Σημείωση Συντάκτη.: θα μπορούσε επίσης να κάνει χρήση της επίκλησης του ανεφάρμοστου της πράξης, που επίσης δεν έγινε αφήνοντας να πλανάται το ερωτηματικό εάν τελικά δύναται η χώρα να τεκμηριώσει τυχόν επιχειρήματα της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεδομένου ότι η σχετική απόφαση που εμπεριέχει και τους νομούς της Θράκης εστάλη στη χώρα το 2011. ‘Απόφαση C 7252/2011’, με την οποία κρίνεται ‘παράνομη’ η θέσπιση των καθεστώτων χορήγησης , ζητά ανάκτηση των ποσών από τους αποδέκτες έντοκα και προσδιορίζει χρόνο ανάκτησης για τη Θράκη και το Αιγαίο από 12 -11-1994 και μετά. Διευκρινίζει πάντως εξαιρέσεις που μπορεί να προκύψουν από την εξατομικευμένη εξέταση την οποία πρέπει να κάνει το ελληνικό κράτος).
Ακούστε τον κ. Γιορδαμλή.