Ο Θανάσης Μουσόπουλος στα Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες), Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης

             ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14

        Τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες)

         Ιστορίας/Λαογραφίας Θράκης

Διδάσκων καθηγητής:

Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας

Πρόγραμμα Μαθημάτων

 ΤΕΤΑΡΤΗ  29 Ιανουαρίου 2014

 Kεντρικό θέμα των μαθημάτων : Η θέση της γυναίκας στην Πολιτική και Κοινωνική Γραμματεία και Φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της. Θα ασχοληθούμε με την ελληνική γλώσσα στο διάβα των χιλιετηρίδων, δίνοντας έμφαση στη γραμματική, τη συντακτική δομή και το ετυμολογικό των λέξεων.

  1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ :

  Στο σημερινό μάθημα, συνεχίζουμε να μελετούμε τον πρώιμο πεζό λόγο του 5ου πΧ. αι. μέσα από αποσπάσματα από το βιβλίο «Ιστορίαι» του Ηροδότου (484 – 424 π.Χ.), από τη ‘νουβέλα’ «Η γυναίκα του Κανδαύλη». Θα μας δοθεί η ευκαιρία να προσεγγίσουμε τη γραμματική της Ιωνικής διαλέκτου. Επιπλέον, από το τεύχος «Δομές του αρχαίου ελληνικού λόγου» εξετάζονται συντακτικά χαρακτηριστικά. Μετά τον Ηρόδοτο θα ασχοληθούμε με αποσπάσματα από τα έργα του Ξενοφώντα «Κύρου Παιδεία» και «Συμπόσιον».

 2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ :

  Αφού ολοκληρώσουμε τη μελέτη του άρθρου «Πολιτιστική ζωή στη Θράκη κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα – Προϋποθέσεις και τυπολογικά χαρακτηριστικά» από το βιβλίο του Θ. Μουσόπουλου «Θράκη, μνήμη για το μέλλον» (1997), θα συνεχίσουμε εξετάζοντας θέματα λαογραφίας της Θράκης, μελετώντας κεφάλαια από την εργασία του διδάσκοντος «Εισαγωγή στη Λαογραφία και στον Λαϊκό Πολιτισμό της Θράκης» (2014), δίνοντας έμφαση στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της Τουρκοκρατίας.

Τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών για ενηλίκους πραγματοποιούνται στις 18:00-20:00 και Ιστορίας Λαογραφίας της Θράκης πραγματοποιούνται στις 20:00-21:00 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9 στην Ξάνθη

 

ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων

Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9

Τ.κ. 67 100, Ξάνθη, τηλ.: 25410 29282 – 26635, fax.: 25410 62086

Web: www.fthrace.gr    blog:  fthrace.blogspot.com  email: fthrace@otenet.gr

Εκπαιδευτικά
Τοπικά