Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούγλου
Κείμενο: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη-Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Κυκλοφοριακό, στάθμευση, καθαριότητα είναι οι τομείς, που αν αποτελέσουν προτεραιότητες για μια δημοτική αρχή, μπορούν να αλλάξουν θετικά την καθημερινότητα του πολίτη και να αφήσουν πολιτικά οφέλη και στις ίδιες τις τοπικές αρχές, επεσήμανε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, ο εκδότης της τοπικής εφημερίδας ‘ΘΡΑΚΗ’ Τένης Καμαρίδης , προτάσσοντας τον παράγοντα άνθρωπο και την εξυπηρέτηση των αναγκών του σε κάθε έργο και παρέμβαση των τοπικών αρχών.
Πρώτη παρατήρηση η έλλειψη χώρων στάθμευσης με αφορμή την δική του …περιπέτεια να βρει μια θέση για να προσέλθει στο ραδιόφωνο για τη συνέντευξη. Στηλίτευσε την κατάληψη πεζοδρομίων από οχήματα , ενώ…στάθμευσε και στην ελεγχόμενη στάθμευση , η οποία ήδη ξεκίνησε πιλοτικά να εφαρμόζεται. Ανέφερε ότι οι τέσσερις υπάλληλοι που αναμένεται ν’ αναλάβουν τον έλεγχο και για την ελεγχόμενη στάθμευση, αλλά και για τους κοινόχρηστους χώρους κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους , είναι αδύνατον ν’ ανταποκριθούν . Δυστυχώς, πρόσθεσε , χάθηκε και το τραίνο για τη δημοτική αστυνομία, αφού είχε επενταχθεί από το οργανόγραμμα του δήμου από την προηγούμενη αρχή κι ακόμη τελούμε εν αναμονή καθώς δεν προκηρύχθηκαν νέες θέσεις . Εστίασε και στο γεγονός ότι είναι εμφανής η έλλειψη τροχονόμων εντός της πόλης , προσθέτοντας ότι είναι μεν κατανοητό ότι το προσωπικό δεν επαρκεί, όμως δεν μπορεί να μην υπάρχει έλεγχος εντός της πόλης.
Έθιξε το θέμα της λάθος, όπως τη χαρακτήρισε, τοποθέτησης κάδων απορριμμάτων σε πολλούς δρόμους της πόλης, οι οποίοι σε αρκετά σημεία κόβουν την ορατότητα των οδηγών.
Για το έργο στη Λεωφόρου Στρατού και τα φαρδιά πεζοδρόμια που πολυσυζητήθηκαν στην πόλη, εκτίμησε ότι δεν ευθύνεται μόνο μια δημοτική αρχή για την υλοποίηση ενός έργου, αλλά θα πρέπει και οι μελετητές ν’ αφουγκράζονται τις τοπικές κοινωνίες. Υπενθύμισε την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην οδό 28ης Οκτωβρίου, επί αειμνήστου δημάρχου Φ.Αμοιρίδη, όπου μεγάλωσαν τα πεζοδρόμια, στένεψε ο δρόμος, απαγορεύθηκε η στάθμευση και από τις δυο πλευρές του δρόμου και αποδείχθηκε λειτουργική επιλογή.
Το έργο στη Λεωφόρο Στρατού προβλέπει πλέον μια λωρίδα κυκλοφορίας από δυο και στον κυκλικό κόμβο ενώνονται οκτώ διπλοί δρόμοι, υπάρχουν δηλαδή πολλοί έξοδοι. Απαιτείται καλή γνώση των οδηγών, εκτίμησε και υπενθύμισε την άποψη ταξιτζή που φιλοξενήθηκε στη ‘ΘΡΑΚΗ’ για το θέμα, ο οποίος δήλωσε ότι στην πιλοτική εφαρμογή αποδεικνύεται λειτουργικός ο κόμβος.
Επανέλαβε αυτό που ουκ ολίγες φορές έχει αναφέρει και στην ‘ΘΡΑΚΗ’ για τις εισόδους της πόλης. Είναι , είπε, οι χειρότερες, οι πιο άσχημες είσοδοι πόλης σε όλη την Ελλάδα.
Μένοντας στα θέματα, που αφορούν έργα υποδομών , αναφέρθηκε στην έναρξη των εργασιών των κυκλικών κόμβων σε Άβδηρα , Μυρωδάτο και Μάγγανα, τονίζοντας ότι, έστω και με καθυστέρηση ξεκίνησε η δημιουργία των κυκλικών κόμβων στο παραλιακό οδικό δίκτυο, όπου δυστυχώς έχουν σημειωθεί πολλά θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι, οι εργασίες έπρεπε να ξεκινήσουν πρώτα σε Μυρωδάτο και Μάγγανα και όχι από τα Άβδηρα, όπου παράλληλα με τις εργασίες θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη για την παράκαμψη της κυκλοφορίας των οχημάτων, αφού η παρούσα δυσκολεύει και ταλαιπωρεί τους οδηγούς των αυτοκινήτων που θέλουν να κινηθούν προς τα Άβδηρα.
Κατέθεσε τόσο την άποψη του , όσο και την εμπειρία του για τους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης. Θύμισε ότι είχε εκλεγεί μέλος του Δ.Σ του Νομικού Προσώπου που είχε συσταθεί επί δημαρχίας Κώστα Μπένη για την εξέλιξη των Θ.Λ.Ε. Στόχος να δοθεί μια πιο σύγχρονη νότα στο θεσμό και να προστεθεί και το καρναβαλικό στοιχείο, το οποίο τότε δεν ήταν ενταγμένο στο θεσμό. Τότε η Θρακική Σκηνή μαζί με τους πρώτους συλλόγους της πόλης ανέλαβαν μια ιδιαίτερη αποστολή, η οποία αποδείχθηκε ευφυής: να υποκινήσουν το κόσμο να συμμετάσχει ενεργά στις εκδηλώσεις. Αυτό , είπε, είναι και το μυστικό, η συμμετοχή. Εννοείται, ότι τόσα χρόνια μετά χρειάζεται εμπλουτισμός του θεσμού με νέα πράγματα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι καλές οι πλατφόρμες συμμετοχής του κόσμου στις διοργανώσεις , όμως θα πρέπει και να εισακούγονται οι προτάσεις και απόψεις του.
Όσον αφορά τις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2025, που έριξαν αυλαία πριν από ένα μήνα, σημείωσε ότι οι γιορτές, που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, είχαν σαν σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας , αλλά όπως εκτίμησε, αυτός δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός σκοπός των Γιορτών, αφού το οικονομικό όφελος θα πρέπει να συνοδεύεται με τον κοινωνικό αντίκτυπο και την προβολή της πόλης.
Με αφορμή τις οργανωμένες ξεναγήσεις στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης κατά τη διάρκεια των Γιορτών, ο κύριος Καμαρίδης εκτίμησε ότι, τα παιδιά μας και εμείς δεν γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας , εκφράζοντας ταυτόχρονα την άποψη ότι, η τοπική ιστορία θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία, προκειμένου να γνωρίσουμε οι Ξανθιώτες την πλούσια ιστορία του τόπου μας.
Στη συζήτηση περί ανάπτυξης της περιοχής εκτίμησε ότι και οι τρεις τομείς, πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής στην περιοχή είναι ελλειμματικοί.
Ανάπτυξη χωρίς να έρθουν επενδύσεις, χωρίς ‘ν’ ανάψουν φουγάρα’ δεν πρόκειται να έρθει, εκτίμησε. Η περιοχή της Θράκης στο νέο αναπτυξιακό νόμο έχει τα ίδια κίνητρα με την υπόλοιπη χώρα. Δεν δίνονται κίνητρα και χωρίς κίνητρα στην περιοχή ανάπτυξη δεν έρχεται. Θύμισε πως λειτούργησε θετικά η επιδότηση κόστους εργασίας, η οποία ξεκίνησε από 20%, έπεσε στο 12% και τελικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Σταθάκη, με δικαιολογία ότι η συγκεκριμένη κινητροδότηση ‘σκοντάφτει’ στην επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε , καταργήθηκε. Τότε, είχε ζητήσει από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη να ψάξει το θέμα και αποδείχθηκε ότι ουδέποτε υπήρξε τέτοιο κόλλημα.
Όσο για την παραλιακή ζώνη του νομού παραμένει ‘αιχμάλωτη’ μιας σειράς συνθηκών-ramsar, natura και άλλες- που καθιστούν αδύνατη οποιαδήποτε αναπτυξιακή παρέμβαση.
Αν δεν περιοριστούν οι απαγορεύσεις των συνθηκών, αν δεν δοθούν κίνητρα, αν δεν δημιουργηθούν καταλύματα για τη φιλοξενία επισκεπτών, η ανάπτυξη θα τελεί μόνο υπό συζήτηση, κατέληξε.
Συνέντευξη: Τηλέμαχος Αρναούγλου
Κείμενο: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη-Κυριακή Οικονόμου
Μοντάζ-επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου