Θανάσης Μουσόπουλος: «Κρυωνάς Σεργκενλίδης, ο εικαστικός της θεωρίας και της πράξης»

" Είναι λίγοι οι άνθρωποι που τους προσφωνούμε με το μικρό. Δείγμα οικειότητας και αναγνώρισης, προσέγγισης και αγάπης. Έτσι, λέμε Κρυωνάς, Νάκης οι πιο κοντινοί, και εννοούμε το δάσκαλο και το ζωγράφο Κρυωνά Σεργκενλίδη. Τον άνθρωπο της θεωρίας και της πράξης.

  Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το τελευταίο διάστημα, από τη θέση του επιμελητή της Δημοτικής Πινακοθήκης, η προσπάθειά του να μαζέψει ζωγράφους, γλύπτες και αγιογράφους – κάτι που και εγώ θεωρούσα απαραίτητο από παλιότερα, για την οργάνωση του εικαστικού πεδίου της πόλης μας. Το είπε και το έκανε. Ο Κρυωνάς Σεργκενλίδης έβαλε στόχο στη ζωή του όχι μόνο να δημιουργεί ο ίδιος αλλά και τους άλλους δημιουργούς να συντονίσει και να συνδράμει.

  Το Διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε τα «μυστικά» του Κρυωνά.

  «Ο εκπαιδευτικός και ζωγράφος Σεργκενλίδης Κρυωνάς γεννήθηκε το 1947 στην Κομοτηνή στην οποία πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του και περάτωσε τις βασικές του σπουδές. Το 1966 εισάγεται στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ) και στην Ανωτέρα Σχολή Υπομηχανικών Θεσ/νίκης.
  Τελικά επιλέγει τη Σχολή Υπομηχανικών από την οποία πήρε και τον τίτλο του Ηλεκτρολόγου Υπομηχανικού. Φοιτά στη ΣΕΛΕΤΕ όπου ολοκληρώνει και την παιδαγωγική του επιμόρφωση και σταδιοδρομεί στην εκπαίδευση.
  Στα χρόνια της υπηρεσίας του δείχνει όλη του την αγάπη προς το μαθητή και την εκπαίδευση. Από τον πρώτο χρόνο του διορισμού του αναλαμβάνει διοικητικές θέσεις και από το 1988 προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ο νεότερος τότε Διευθυντής του 2ου ΤΕΛ Ξάνθης όπου και παρέμεινε στη θέση αυτή ως τη συνταξιοδότησή του το 2006.
 .Με τη ζωγραφική έρχεται σε επαφή την περίοδο των σπουδών του στη Θεσ/νίκη τη δεκαετία του 1960. Γνωρίζει τους ζωγράφους της εποχής και τα εργαστήριά τους γίνονται γρήγορα τα μόνιμα στέκια του.  Το σχέδιο το σπουδάζει, αλλά το χρώμα το προσεγγίζει με τη προσοχή και τη σπουδή του αυτοδίδακτου. Γρήγορα ανακαλύπτει τη σπάτουλα η οποία γίνεται το κύριο εργαλείο της δουλειάς του που τον συντροφεύει αδιάκοπα από τα πρώτα του έργα μέχρι σήμερα.

  Το 1977 έρχεται η πρώτη του ατομική έκθεση στην Ξάνθη και έκτοτε παρουσιάζει τη δουλειά του σε μια σειρά από ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ξάνθη όσο και σε άλλες πόλεις.
 

  Συμμετέχει με μια πλούσια και ενεργή δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Από το 1978 τοποθετείται ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών. Ορίζεται σύμβουλός και υπεύθυνος των Εικαστικών του Δήμου Ξάνθης και τοποθετείται ως μέλος της πρώτης διευρυμένης Πολιτιστικής Επιτροπής και αργότερα της πενταμελούς και είναι ένας από τους πέντε ανθρώπους του Δήμου που οργάνωσαν τις πρώτες Γιορτές Παλιάς Πόλης.
  Σήμερα ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και κατέχει τη θέση καλλιτεχνικού επιμελητή της Δημοτικής Πινακοθήκης της Ξάνθης.

  Στα χρόνια της συνεργασίας του με το Δήμο οργάνωσε πολλές ομαδικές εκθέσεις με τη συμμετοχή όλων των εικαστικών δημιουργών της περιοχής. Παρουσίασε και κατέγραψε το δυναμικό αυτό, ενθάρρυνε τα νέα παιδιά, εκπροσώπησε καλλιτεχνικά τον Δήμο σε πολιτιστικές αποστολές στο εξωτερικό, επιμελήθηκε του λευκώματος της Πινακοθήκης και όλων των εκδόσεων της. Η συνεργασία όλη την τριακονταετία έγινε και συνεχίζει να γίνεται με συνέπεια και προσήλωση επαγγελματική αλλά σε μια βάση εντελώς εθελοντική και ανιδιοτελή.
  Εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί το παλιότερο και ένα από τα μεγαλύτερα εργαστήρια σε μαθητικό δυναμικό στην Ελλάδα με την επωνυμία Κρυωνάς Σ, στο οποίο μαθητές όλων των ηλικιών μαθαίνουν να ζωγραφίζουν, μαθαίνουν να αγαπούν τον πολιτισμό και την τέχνη, τη δημιουργία και τη συμμετοχή.
  Ο Κρυωνάς Σεργκενλίδης είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά».

  Προσωπικά, εδώ και πολλές δεκαετίες συνεργάστηκα με τον Κρυωνά  στα πλαίσια της ΦΕΞ,  της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου και του Δικτύου Λόγου και Πράξης.

  Στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, ετοιμάζοντας το βιβλίο μου «Τα όνειρα της Ξανθίππης και του Κόσυνθου», χρησιμοποίησα εικόνες από την έκδοση «Δημοτική Πινακοθήκη Χρήστος Παυλίδης» της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών Δήμου Ξάνθης 2003, της οποίας την επιμέλεια είχε ο Κρυωνάς Σεργκενλίδης.

  Έχω κατ’ επανάληψη τονίσει ότι είμαι χαρούμενος και περήφανος που ζω στην Ξάνθη. Λογοτέχνες, Μουσικοί και Εικαστικοί  γλυκαίνουν τη ζωή μας. Ο Κρυωνάς με την όλη παρουσία και το έργο του είναι ένας συντελεστής δημιουργικότητας και ψυχ – αγωγίας ουσιαστικής."

Πολιτιστικά