Η 88χρονη Μ.Μπαμπάτσου θυμάται: ‘Έτσι ξεκίνησε το Ξανθιώτικο Καρναβάλι…’

Σε αλλοτινές εποχές του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, πριν τον πόλεμο του 1940 και στα μέσα της δεκαετίας του 1960, μας ταξίδεψε με τις αναμνήσεις της η 88χρονη συμπολίτισσα μας Μαρίκα Μπαμπάτσου, στη διάρκεια της ενημερωτικής εκπομπής του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Η κ. Μπαμπάτσου γύρισε το χρόνο πίσω στα παιδικά της χρόνια , παραμονές του πολέμου, και εξιστόρησε πως βίωναν την περίοδο των Απόκρεων οι Ξανθιώτες, ξορκίζοντας με το κέφι και τα πειράγματα τους τις δύσκολες εκείνες εποχές:’ τότε δεν ήταν οργανωμένο το καρναβάλι. Ντυνόμασταν, μικροί και μεγάλοι, μασκαράδες με ότι πρόχειρο ρούχο είχαμε στο σπίτι και με καλυμμένο το πρόσωπο επισκεπτόμασταν ο ένας το σπίτι του άλλου και αρχίζαμε τα πειράγματα μέχρι να μας αναγνωρίσει… Αυτός ο τρόπος συνεχίστηκε και μετά τον πόλεμο μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1960 που άρχισε πια οργανωμένα, στην πλατεία και στην περίφημη τότε Εμπορική Λέσχη με τις βεγγέρες, να γίνεται γιορτή της πόλης! Από εκείνη την εποχή, να φανταστείτε, είχαμε επισκέπτες στην Ξάνθη από γειτονικές περιοχές στο καρναβάλι μας.

Οι έμποροι και όλη η αγορά ,ανεξάρτητα από το τι πουλούσαν στα μαγαζιά τους, τα στόλιζαν με αποκριάτικα στολίδια! Όταν έγινε γνωστό ότι στην Ξάνθη στις απόκριες παρουσιάζονται χοροί στην πλατεία άρχισαν να έρχονται και οι επισκέπτες. Την πρώτη χρονιά, θυμάμαι , χόρεψαν μικρασιάτικους χορούς οι Μικρασιάτες και ακολούθησαν οι Πόντιοι.

Μετά ήρθε η παρέλαση και ο κόσμος που έφτανε εκείνη την ημέρα, της παρέλασης, στην πόλη έγινε περισσότερος. Πάντα το γιορτάζαμε το Καρναβάλι και θα συνεχίσουμε …’

Γιαγιά με δισέγγονα πια, η κ. Μπαμπάτσου ,ένα από τα πρώτα μέλη του ΚΑΠΗ του Δήμου Ξάνθης καταγράφει τη χαρά και την ανεμελιά του καρναβαλιού – που είναι πάντα η ίδια- σε ένα ποίημα που έγραψε και αφιέρωσε σε όλους τους Ξανθιώτες και τους επισκέπτες μας, στέλνοντας και μήνυμα στους υποψήφιους πολιτικούς ενόψει των εκλογών!

Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζουμε για πρώτη φορά εδώ αφορούν το καρναβάλι της Ξάνθης το 1966, ξαναζωντανεύουν όλα αυτά που μας είπε σήμερα η κ. Μαρίκα Μπαμπάτσου  και προέρχονται από το αρχείο του κ. Βασίλη  Αρναούτογλου "τραβηγμένες" με μια μηχανή kodak Suprema της εποχής....

Ακούστε την να το απαγγέλλει και ‘διαβάστε’ μέσα από τις αναμνήσεις της την ιστορία του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού.

Mpampatsou-28022014.mp3 by Radio899 on Mixcloud

Καρναβάλι
Πολιτιστικά