Η πρώτη δημόσια συζήτηση για στείρωση αδέσποτων από εθελοντική οργάνωση στην Ξάνθη.

O Φιλοζωικός Όμιλος Ξάνθης  έφερε το Δήμο σε επαφή με Γερμανική  οργάνωση, η οποία αναλαμβάνει προγράμματα στείρωσης, σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Ξάνθης κ. Τάσο Θεοδωρίδη που οργάνωσε χθες δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Η φιλοζωική οργάνωση αναλαμβάνει το κόστος των στειρώσεων και  ζητά από τους Δήμους τους εγκεκριμένους  χώρους  όπου θα μπορούν να γίνουν οι στειρώσεις σε  συνεργασία με τους τοπικούς κτηνιάτρους και την αποθεραπεία των ζώων μετά την επέμβαση.

Παρόντες οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και Ιπποκράτης Καμαρίδης, οι οποίοι θέλησαν να ενημερωθούν περαιτέρω από αυτή τη δημόσια συζήτηση για το θέμα,  που και οι δύο σύμφωνα με όσα μας είπαν,  γνωρίζουν καλά μέσα από την καθημερινότητα στην Ξάνθη και έχουν τη βούληση να αντιμετωπίσουν με διαρκείς παρεμβάσεις.Στη συζήτηση συμμετείχαν φιλόζωοι της περιοχής, εκπρόσωποι των τοπικών ζωοφιλικών  σωματείων, εκπρόσωπος της οργάνωσης, εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, η  Αναστασία Μπομπολάκη και η Μαρία Χουστουλάκη Τσούμπα, στελέχη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης και Κτηνίατροι της Ξάνθης .

Στη  δημόσια  αυτή συζήτηση παρουσιάστηκαν σε γενικές γραμμές τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, σε σχέση με τα αδέσποτα, σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ξάνθη, ενώ συζητήθηκαν πρακτικά θέματα που προκύπτουν από τέτοιου είδους προγράμματα στειρώσεων αδέσποτων ζώων ( μπορούν να γίνονται 25 στειρώσεις ανά ημέρα) και ότι αυτό συνεπάγεται.

Σημαντικά θέματα που προέκυψαν σε αυτήν την πρώτη συζήτηση ήταν αυτό της περισυλλογής των αδέσποτων αλλά και της νοσηλείας τους για  πέντε έως επτά ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί από ζωόφιλους της περιοχής καθώς δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις νοσηλείας για τόσο μεγάλο αριθμό ζώων.

  Οι παρόντες ζωόφιλοι της Ξάνθης, γνωρίζοντας τα πρακτικά δεδομένα της περιοχής,  σημείωσαν κατά τη συζήτηση ότι είναι δύσκολο να ευρεθεί τόσο μεγάλος αριθμός εθελοντών που μπορούν να φιλοξενήσουν ζώα για ημέρες σε μια μετεγχειρητική νοσηλεία.

Στη συζήτηση σημειώθηκε ότι το πρόγραμμα "έτρεξε" με επιτυχία στις Σέρρες όπου στειρώθηκαν 550 αδέσποτα και υπήρξε τελικά η διάθεση να ενημερωθεί ο Δήμος Ξάνθης για τις συνθήκες και για τα πρακτικά ζητήματα που συνοδεύουν ένα τέτοιο εγχείρημα ώστε να αποκρυσταλλωθεί μια τεκμηριωμένη άποψη και να παρθούν στο μέλλον οι σχετικές αποφάσεις.

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά