Α. Κηπουρός: "Ανθρωποφαγικές τεχνικές...για τη συγκριτική αξιολόγηση"

Ανθρωποφαγικές τεχνικές επιχειρεί να θεσπίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τη συγκριτική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη χρήση της ποσόστωσης αλλά και την απόλυση υπαλλήλων σε ΝΠΙΔ, παρ΄ ότι έχουν διοριστεί μέσω ΑΣΕΠ.


Στο νομοσχέδιο που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, θεσπίζεται το σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης μέσω του προσδιορισμού ανώτατων ποσοστών υπαλλήλων, που μπορούν να αξιολογηθούν ανά κλίμακα βαθμολογίας. Συγκεκριμένα, με τους βαθμούς 9 έως 10 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 έως 8 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με τους βαθμούς 1 έως 6 θα αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων. Για την αξιολόγηση των Προϊσταμένων Τμημάτων και Διευθύνσεων ή αντίστοιχου επιπέδου οργανικών μονάδων, το ανώτατο ποσοστό αξιολόγησης με τους βαθμούς 9 ή 10 ανέρχεται έως και 70%.


Το σύστημα της συγκριτικής αξιολόγησης με τη χρήση ποσόστωσης θα προκαλέσει εξαντλητικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των εργαζομένων και θα αποδομήσει ακόμη περισσότερο ό,τι έχει διασωθεί από τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δικομματικής (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) κυβέρνησης, της ΕΈ και του ΔΝΤ στο ελληνικό δημόσιο.
Από τη στιγμή που αναγκαστικά ένα ποσοστό υπαλλήλων θα χαρακτηριστεί υποχρεωτικά ως «μειωμένων ικανοτήτων» ουσιαστικά θα οδηγηθεί στην απόλυση (κατόπιν αξιολόγησης μάλιστα) όπως απαιτούν καθημερινά τα μέσα μαζικής χειραγώγησης συνειδήσεων αλλά και (οι κρατικοδίαιτοι συνήθως) διαμορφωτές γνώμης.


Στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου το εν λόγω σύστημα αξιολόγησης θα έχει ακόμη καταστροφικότερες επιπτώσεις αφού η φύση του αντικειμένου επιβάλλει την ομαδική δουλειά και τη συνεργασία των τεχνικών υπαλλήλων πολλών ειδικοτήτων και κλάδων. Οι συνθήκες ακραίου ανταγωνισμού που θα επιβάλει θα είναι σαφέστατα αντιπαραγωγική.
Εν τούτοις, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφασίζει να θεσμοθετήσει μια αναχρονιστική, ακόμη και για τον ιδιωτικό τομέα, τεχνική, πριμοδοτώντας τις κανιβαλικές πρακτικές μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και ευνοώντας φυσικά τους «ημέτερους», σε έναν αγώνα δρόμου, όπου μόλις το 25% του προσωπικού θα μπορεί να χαρακτηριστεί άριστο.
Τηρουμένων των αναλογιών αν εφαρμοζόταν ένα παρόμοιο σύστημα αξιολόγησης στην εκπαίδευση θα έπρεπε κάθε χρόνο 15% των μαθητών να μένουν υποχρεωτικά στην ίδια τάξη, ή λαμβάνοντας το παράδειγμα μιας υπηρεσιακής μονάδας στην οποία μια χρονιά αξιολογείται το 15% ως ανεπαρκές και οδηγείται στην απόλυση, την επόμενη χρονιά θα πρέπει από τους επαρκείς της προηγούμενης να προκύψει άλλο ένα 15% ως ανεπαρκείς.


Τα δύο παραπάνω παραδείγματα αναδεικνύουν τη διεστραμμένη αντίληψη μιας «τέτοιας αξιολόγησης». Η προώθηση των «ημετέρων» ενισχύεται και από τις αλλαγές που εισάγει το νέο νομοσχέδιο, καταργώντας τους δύο αξιολογητές και δίνοντας υπερεξουσίες σε έναν και μοναδικό αξιολογητή (τον ανώτερο προϊστάμενο) και έναν εισηγητή (τον άμεσο προϊστάμενο), με δεδομένη και την καχυποψία για τον τρόπο των προαγωγών και της επιλογής προϊσταμένων.
Ως γνωστόν η επιλογή των προϊσταμένων γίνεται με ορισμό από την πολιτική ηγεσία και δεν έχει λυθεί το θέμα του αδιάβλητου, αντικειμενικού και πέραν πάσης αμφισβήτησης τρόπου επιλογής των προϊσταμένων. Άρα δεν υπάρχει η απαραίτητη νομιμοποίηση για να τους δοθούν τέτοιες υπερεξουσίες αξιολόγησης.


Το αποτέλεσμα θα είναι έντιμοι και ικανοί υπάλληλοι που με συνέπεια τηρούν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον αρνούμενοι να υποκύψουν σε πιέσεις να στερηθούν στην καλύτερη περίπτωση οποιαδήποτε εξέλιξη και στη χειρότερη να απολυθούν γιατί δεν θα είναι αρκετά οσφυοκάμπτες είτε αρκετά ημέτεροι.
Παλεύουμε από κοινού μαζί και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο γιατί:
Είναι κατάφωρα άδικο.
Θεσπίζει ένα νέο ευνοιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης.


Η Δημόσια Διοίκηση πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία και στον αλληλοσεβασμό μεταξύ των υπαλλήλων.
Μετά την απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων ιδίως τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η ποσόστωση στην αξιολόγηση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω ισοπέδωση των υπαλλήλων και στην κατάρρευση της Δημόσιας Διοίκησης.

Προέδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Θράκης

Αλέξανδρος Κηπουρός
Αρχιτεκτων Μηχανικος

Κοινωνικά
Πολιτικά