Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου
Το βιβλίο της Μαρίας Βλάχου «Ο πολιτικός ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών. Σε τι μας αφορά;» παρουσιάζει στην Ξάνθη, η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και τις Εκδόσεις Ασίνη.
Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, 6 Μαΐου 2026, στις 7:30 μ.μ., στο Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και είναι ανοιχτή στο κοινό. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γιάννης Κουκμάς, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος - Ειδικός Σύμβουλος Πολιτισμού της ΦΕΞ, η Ελένη Διαφωνίδου, Δημοσιογράφος - Εκδότης εφημερίδας, καθώς και η συγγραφέας, Μαρία Βλάχου.
Η Μαρία Βλάχου μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης σημείωσε ότι, το βιβλίο εξετάζει τον ρόλο των πολιτιστικών οργανισμών μέσα στη σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, αναδεικνύοντας τη σημασία της ενεργής συμμετοχής τους στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, διευκρινίζοντας ότι, σε μια εποχή, όπου το «πολιτικό» συχνά συγχέεται με το «κομματικό», οι πολιτιστικοί οργανισμοί τείνουν να υιοθετούν μια στάση ουδετερότητας, μία στάση σιωπής, απομακρυνόμενοι από τις κοινότητες, που καλούνται να υπηρετήσουν.
Οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να παράγουν κουλτούρα, μία έννοια βαθύτερη από τον πολιτισμό και αυτό διότι, όπως εξήγησε, η κουλτούρα δημιουργεί ταυτότητα και αξίες, λειτουργώντας με γνώση, ενσυναίσθηση και όραμα, και αυτός είναι ο βαθύτερος σκοπός των πολιτιστικών οργανισμών και όχι η ουδετερότητα.
Μέσα από παραδείγματα από διαφορετικές χώρες, τα κείμενα του βιβλίου θέτουν κρίσιμα ερωτήματα για την αποστολή, τις αξίες, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη στον πολιτιστικό χώρο, υποστηρίζοντας η κυρία Βλάχου ότι, οι πολιτιστικοί οργανισμοί , επαγγελματίες και εθελοντές του πολιτισμού, μπορούν και οφείλουν να λειτουργούν ως χώροι ουσιαστικής πολιτικής δράσης, με σεβασμό, ευαισθησία και διάθεση ανάληψης ευθύνης, με διακριτό ρόλο από τους πολιτικούς, οι οποίοι πρέπει να υποστηρίζουν τον πολιτισμό και να δημιουργούν συνθήκες για να «ανθίσει».
Όπως εξήγησε, είναι συχνό φαινόμενο και όχι μόνο ελληνικό, αφού συναντάται και σε άλλες χώρες, ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτιστικών οργανισμών να επιλέγουν τη στάση της σιωπής απέναντι σε πολιτικά ζητήματα, κυρίως από φόβο και για λόγους επιβίωσης, με δεδομένο ότι, ο πολιτισμός κοστίζει.
Ένα ακόμη πρόβλημα, που έχει διαπιστώσει η ίδια από την προσωπική επαγγελματική της ενασχόληση με τον πολιτισμό, είναι ότι, σε πολλές περιπτώσεις οι πολιτιστικοί οργανισμοί δεν έχουν ξεκάθαρους στόχους και αξίες, ενώ ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι, και οι πολίτες δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και συχνά αγνοούν για το τι πρέπει να αναμένουν από ένα πολιτιστικό οργανισμό.
Βιογραφικό Μαρίας Βλάχου
Η Μαρία Βλάχου είναι σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης και επικοινωνίας και εκτελεστική διευθύντρια του Acesso Cultura | Access Culture, με έδρα την Πορτογαλία. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από όπου αποφοίτησε το 1992. Στη συνέχεια, έκανε μάστερ στη Μουσειολογία στο University College London (1994). Μεταξύ 2011 και 2013, ήταν υπότροφος του DeVos Institute of Arts Management at the Kennedy Center for the Performing Arts, Washington. Διετέλεσε Διευθύντρια Επικοινωνίας του Δημοτικού Θεάτρου São Luiz της Λισσαβώνας (2006-2012) και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Pavilhão do Conhecimento – Ciência Viva, επίσης στη Λισσαβώνα (2001-2006). Το 2013, εξεδωσε το πρώτο της βιβλίο, “Musing on Culture: Management, Communication and our Relationship with People”. Το 2022, εκδόθηκε στα πορτογαλικά το “Σε τι μας αφορά; Ο πολιτικός ρόλος των πολιτιστικών οργανισμών”, με τη στήριξη του ιδρύματος Calouste Gulbenkian.
Συνέντευξη: Κυριακή Οικονόμου-Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Κουτσομιχάλη
Μοντάζ-Επιμέλεια: Δέσποινα Κουγιουμτζόγλου



